Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru operațiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul de Finanțe Anton Siluanov, relatează Reuters.

Militari ruși în UcrainaFoto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

Siluanov a spus că Rusia a alocat 8 trilioane de ruble (123 de miliarde de dolari) stimulente pentru a sprijini economia în circumstanțele actuale.

Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina pe 24 februarie, ceea ce a determinat Occidentul să impună sancțiuni împotriva Moscovei, care au dus la o creștere a inflației până la aproape 18% și au împins țara în pragul recesiunii.

„Este nevoie de bani, de resurse uriașe pentru operațiunea specială”, a spus Siluanov într-o prelegere la o universitate financiară din Moscova.

Președintele Vladimir Putin a hotărât săptămâna aceasta creșterea cu 10% a pensiilor și a salariului minim pentru a-i proteja pe ruși de inflație, dar a negat că problemele economice sunt legate de ceea ce Rusia numește „o operațiune militară specială” în Ucraina.

Măsurile ar costa bugetul federal aproximativ 600 de miliarde de ruble în acest an și aproximativ 1 trilion de ruble în 2023, a declarat Siluanov la începutul acestei săptămâni.

Vineri, Siluanov a apărat, de asemenea, controalele de capital și înghețarea activelor pentru investitorii străini din țări „neprietenoase”, pe care Moscova le-a impus ca reacție la sancțiunile occidentale.

„Vom păstra investițiile făcute de străini din țări neprietenoase în Rusia, în același mod în care ne vor păstra rezervele de aur și valuta”, a spus Siluanov, referindu-se la mișcarea occidentală de a îngheța rezervele internaționale ale Rusiei în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari acumulate de-a lungul anilor.

Siluanov a spus că restricțiile privind mișcările de capital pentru investitorii străini ar putea rămâne în vigoare până când fie sancțiunile vor fi ridicate, fie rezervele vor fi dezghețate.