Guvernul are o multime de institutii in subordine. Toate aceste institutii sint conduse de niste persoane care, in majoritatea cazurilor, au ajuns in aceste functii in urma alegerilor de anul trecut. Calitatea de baza: apartenenta la un partid care "a prins" guvernarea.

Multi din acesti conducatori de institutii aflate in subordinea Executivului sint (aproape) necunoscuti pentru "marele public". Cu toate acestea, s-ar putea crede ca sint adevarate "eminente cenusii", cel putin in afaceri.

De ce in afaceri? Pentru ca averile lor, asa cum le-au prezentat in propriile declaratii, sint chiar mai mari decit ale ministrilor. Ce averi detin o parte dintre acesti "mici guvernati"? Aceasta este intrebarea la care ne-am gindit sa raspundem.

Vicepresedintele AVAS - 5 apartamente, 3 case de locuit si doua de vacanta

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este condusa de domnul Gabriel Ionel Zbircea. Detine 2,17% din SC "Clubul Vinului" SRL si este actionar la mai multe societati cotate la BVB sau pe RASDAQ, valoarea de piata a titlurilor fiind de 6,027 miliarde lei.

Demn de remarcat este faptul ca, la data de 28 aprilie 2005, conform portofoliului "gestionat" de "Intervam", valoarea de piata a actiunilor cotate la BVB a fost cu mult mai mica decit valoarea de cumparare, ceea ce inseamna o pierdere de 1,26 miliarde lei pentru presedintele AVAS.

Un alt aspect interesant este faptul ca domnul Zbircea utilizeaza doua societati de valori mobiliare, nu numai una.

O casa de locuit, una de vacanta si o parte dintr-un apartament reprezinta cladirile aflate in posesia familiei domnului Zbircea, in timp ce la terenuri figureaza cu o detinere in comuna Chitila - intravilan, 2.500 mp.

Trei autoturisme (printre care si un VW Touareg fabricat in 2003), tablouri de 15.000 euro, bijuterii de 10.000 euro, ceasuri de 15.000 euro, conturi in suma de 140 milioane lei, 17.933 dolari si 17.556 euro - toate acestea sint mentionate in declaratia sefului AVAS, care a mai precizat si faptul ca "sotia (Roman Anda) este asociat unic la "Funky Junky Art"".

Aceasta firma a fost infiintata in 2004. In ceea ce priveste veniturile din salarii, domnul Zbircea "s-a eschivat", utilizind formula "conform fisei fiscale", dar la capitolul venituri din alte surse a mentionat ca are de recuperat o creanta de 480.000 euro, "rezultata in urma incetarii unei raport de asociere cu o societate privata".

Chiar daca este numarul 2, trebuie sa ne oprim si la domnul Nicolae Corin Lunganu, "vice" la AVAS. Detine actiuni sau parti sociale la 6 firme, plus 3 SIF-uri.

Formularul de declaratie de avere a fost modificat (marit) tocmai pentru a putea include toate detinerile: 4 terenuri in Teleorman (unul agricol de 5,2 ha), 5 apartamente (Rosiorii de Vede - 2, Bucuresti - 2, Constanta), 3 case de locuit in Rosiorii de Vede, o casa de vacanta in judetul Sibiu si una in constructie la Azuga.

Cinci autoturisme, plasamente de 3.055 euro si 208 milioane lei, dar si IMPRUMUTURI ACORDATE IN NUME PERSONAL catre firmele la care este actionar in valoare de 9,5 miliarde lei. Valoarea actiunilor detinute depaseste 3,5 miliarde lei.

Domnul Lunganu are si datorii, catre banci, de 118.600 euro si 1,75 miliarde lei. Veniturile din salarii (ca presedinte la una din firmele la care este actionar) s-au ridicat la 33,36 milioane lei, suma care apare si in dreptul sotiei, director economic la o alta firma din portofoliul familiei. Dividendele incasate de cei doi se ridica la 360 milioane lei.

Familia sefei ARIS detine 126% din capitalul social al unei firme!

In fruntea Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) se afla doamna Ana Maria Cristina, care se declara detinatoare a 50% din capitalul social al SC "Miniprix Discount Concept" SRL, societate la care, conform aceleiasi declaratii, domnul Laurentiu Cristina (sotul) detine 76% din partile sociale!!!

Domnul Laurentiu Cristina mai detine 50% dintr-o alta societate, numai ca sefa ARIS a completat declaratia "din mers", astfel ca numele acesteia nu se distinge exact. Firma "Miniprix Discount Concept" a fost infiintata in decembrie 2003.

Un teren de aproape 300 mp in Bucuresti, trei apartamente si o casa de locuit fac parte din zestrea familiei Cristina, care mai include si conturi cu peste 120 milioane lei, aproximativ 11.000 dolari si 87.000 euro. Datoriile de 130.000 dolari catre "Domenia Credit" urmeaza a fi achitate pina in 2016.

Pina la a ajunge in Guvern, doamna Cristina a lucrat ca director imagine la "M-Chic", de unde a incasat "fabuloasele" venituri salariale de 27,23 milioane lei (intr-un an), la fel ca si sotul (inginer la aceeasi firma). "M-Chic" apare inregistrata la Otopeni (Ilfov) si are ca obiect principal de activitate comertul cu amanuntul - imbracaminte.

Profit net de 329,33 milioane lei in 2003, la o cifra de afaceri de 129,2 miliarde lei. 96 de angajati. In 2002, cifra de afaceri de 107 miliarde lei, profit de 201 milioane lei. Daca sotii Cristina au lucrat tot anul la aceasta firma, iar pentru cele 12 luni au primit 27,23 milioane lei, inseamna ca au fost recompensati cu salariul minim pe economie.

Doamna Ana Maria Cristina, a mai primit de la Consiliul Judetean circa 8 milioane lei.

Grosul veniturilor vine, insa, din dividende: peste 6 miliarde lei, de la trei firme, una dintre acestea mefigurind in declaratia de interese a sefei ARIS.

Dividendele mentionate sint aferente anilor 2003 si 2004, iar o firma cu numele "Jean Com Serv" (asa reiese din "mizgiliturile" doamnei Cristina ca s-ar chema firma de la care sotul a primit dividende de 2,5 miliarde lei) nu exista in evidentele Registrului Comertului.

In ceea ce priveste vinzarea partilor sociale detinute la "Miniprix Discount Shop" cu 2 milioane lei, datorita pretului, aceasta tranzactie pare a fi doar una formala.

"Confidentialul" de la ANRC

La Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, institutia care aproba majorarile de tarife la ROMTELECOM, functia de presedinte este detinuta de domnul Dan Georgescu, a carui declaratie de interese este "alba".

Trei terenuri la Snagov (intravilan, 6.120 mp - suprafata totala), un apartament in Bucuresti si o casa de vacanta la Snagov, doua autoturisme, sint in proprietatea sefului ANRC, care mai are si 40.000 euro imprumutati unei persoane fizice.

Domnul Dan Georgescu vrea sa para mai istet decit toti ceilalti conducatori de institutii aflate in subordinea Guvernului si a trecut "confidential" in dreptul veniturilor din salarii realizate de el (ca director la A.O.T.R.) si de sotie (cadru militar).

"Rezerve subtiri" la seful Rezervelor de Stat

Autoritatea Nationala a Rezervelor de Stat, presedinte Sorin Vicol. Apartament in Bucuresti, "Dacia Solenza", datorii de 20.000 de euro la Volksbank, venituri de 432,79 milioane lei (salariu + indemnizatie de la ANC si ISC), plus inca 134 milioane lei din partea sotiei (angajata la CEC). "Subtire" comparativ cu ceilati "mici guvernati". Dar mandatul abia a inceput...

Strategii Guvernamentale cu un colaborator al unei controversate firme?!

Agentia pentru Strategii Guvernamentale il are in frunte pe domnul Valeriu Turcan, care detine un teren (pe numele sotiei) la Cincis (judetul Hunedoara), un apartament in Bucuresti, dobindit "prin casatorie", la fel ca si autoturismul "Toyota". 20.000 euro, 6.000 de dolari si 50 milioane lei sint sumele din contul sefului Agentiei. Plus actiuni de 204,8 milioane lei la Banca Transilvania.

Pacat ca in declaratie nu se mai solicita sa se precizeze modul de dobindire al acestor sume. Am fi aflat si noi daca sint chiar ale domnului Turcan sau provin din zestrea doamnei!

Domnul Valeriu Turcan a primit 20 milioane lei drept leafa (pentru tot anul) de la "Rom Net Media" Bucuresti, plus 80 milioane lei - drepturi de autor de la "Romnet" Iasi. Nu ati auzit de "Romnet" Iasi si de "emblema" Florin Hozoc? Nu ati pierdut nimic. "Romnet" este o firma aflata in reorganizare judiciara (datoriile la stat, bata-le vina!).

Cea mai mare "realizare" a acesteia este organizarea unui eveniment (concurs interscolar) care s-a soldat cu moartea a doua tinere de nici 18 ani. Acum, fel de fel de "Romnet"-uri functioneaza prin Bucuresti, majoritatea fiind unite de interesele politice pe care le promoveaza.

Revenind la familia Turcan, este si normal ca doamna Raluca sa fie numarul 1, din moment ce ocupa un fotoliu de parlamentar si a adus in casa 210 milioane lei (expert la Senat si deputat), plus 29 milioane lei din colaborari cu doua universitati. Una este sa colaborezi cu o unitate de invatamnimt superior, si cu totul alceva cu "Romnet"!

Sotia sefului Consiliului Concurentei nu stie cum se numeste firma la care este salariata?

Domnul Dan Berinde, persoana din fruntea Consiliului Concurentei, are declaratia de interese "curata"; in schimb, declaratia de avere este destul de consistenta: un teren agricol in judetul Bihor, doua intravilan in Bihor si Teleorman, o casa de locuit in Bucuresti, trei apartamente tot in Bucuresti, spatii comerciale la Alexandria, doua autoturisme VW, aproximativ 400 milioane lei si 11.645 dolari + 2.000 euro in conturi.

La salariul de la Consiliul Concurentei - 608,9 milioane lei, se mai adauga 192 milioane lei de la SNSPA ("plata cu ora" - profesor), in timp ce sotia domnului Berinde a incasat 440 milioane lei de la "Emesse Lady", 210 milioane lei - salariu si 230 milioane lei din activitati comerciale. Pe site-ul Registrului Comertului nu am gasit o firma cu acest nume.

Am gasit in schimb "Emese Lady Imp-Exp", firma inregistrata in Bihor si apoi radiata, dar reinfiintata la Bucuresti. Surprinzator, ultimele date financiare oferite de site-ul Finantelor pentru aceasta firma sint din 2001, an incheiat cu un profit de 664 milioane lei, la o cifra de afaceri de 56,39 miliarde lei.

"Fabricarea altor articole textile" este obiectul de activitate, iar numarul mediu de angajati al acelui an a fost de 55.

"DividenTe" pentru sefa ISC

In fruntea Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) se afla doamna Dorina Nicolina Isopescu, care detine 50% din "Iso - Grup" Iasi, firma infiintata in 2003, si 20% din partile sociale ale Asociatiei "Modern Woman's Club".

Terenuri la Birnova (IS), Deleni (VS), Radauti (SV) si Bustenari (PH), trei apartamente in Iasi, un autoturism "Dacia" din 2002 - toate acestea reprezinta averea doamnei Nicolina Isopescu. Veniturile din salarii ale acesteia se ridica la peste 420 milioane lei (363,8 milioane lei de la Universitatea Tehnica Iasi si 60,898 milioane lei de la "Citadin" si de la Consiliul Local).

Din pacate, doamna Isopescu inca nu a aflat ca banii incasati de la "Iso - Group" se numesc dividenDe, si nu dividenTe. La un constructor, este de inteles, la o sefa de ISC - nu prea. Si nu e singura persoana dintre "micii guvernati" care face referire la "dividente".

Sarind peste declaratia actuala de avere (ramine de urmarit evolutia), merita mentionat succesul deputatului Relu Fenchiu (cu multe afaceri in constructii) de a pune in fruntea ISC "o ieseanca de-a lui".

Presedintele ANSVSA este specialist la... emisiuni concurs TV

In subordinea Executivului exista si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), condusa de domnul Razvan Nicolae Tiru, unic asociat la "Vet - Act", firma pe care nu am regasit-o sub acest nume pe site-ul Registrului Comertului.

Teren si casa la Pipera, apartamente la Bucuresti si Snagov, autoturisme "Peugeot" (2003) si "Mercedes" (2004), ceas de 25.000 euro, plus unul mai "modest" de 2.500 euro, datorii de 70.000 euro la "Impact" si 10.000 euro la "HVB Leasing".

Domnul Tiru a realizat venituri din salarii de 143 milioane lei, dar s-a "pricopsit" cu vreo 6.000 euro in urma unei emisiuni concurs de la TVR! Sotia sefului ANSVSA a fost si mai norocoasa, cistigind 10.000 euro la emisiunea concurs. Banuim ca postul de presedinte ANSVSA nu a fost obtinut tot la o emisune TV!

Venituri de 90 milioane lei si avere de zeci de miliarde lei pentru presedintele ANPC!

Daca de pe site-urile altor institutii aflam ca exista o multime de persoane care formeaza conducerea, www.anpc.ro ne informeaza ca numai domnul Catalin Florin Teodorescu reprezinta conducerea. Cine este domnul Teodorescu? Un berbec (dupa zodie) nascut in 1965 la Curtea de Arges, absolvent al Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti (1961).

Inainte de a veni la sefia ANPC, domnul Teodorescu "a dat o fuga" pe la Prefectura Arges, unde a ocupat cea mai inalta functie in perioada octombrie 2004 - ianuarie 2005.

Membru al Partidului Conservator (asa se numeste acum formatiunea din care face parte seful ANPC, chiar daca webmaster-ul inca nu a aflat), domnul Teodorescu precizeaza in CV ca a fost "actionar principal - Presedinte la SC "Eurol Industries ?97" SA" in perioada 1997-2003, "actionar principal - Presedinte la SC "Eurol Oil" SRL" in perioada 1993 - 2004 si director la "Victoria" Albesti (Arges) in perioada 1991-2001.

Conform site-ul Ministerului Finantelor Publice, "Eurol Industries ?97" este SRL, si nu SA, iar in anul 2003 a obtinut un profit net (egal cu cel brut) de numai 35,9 milioane lei, la o cifra de afaceri de 54,775 miliarde lei. Numar mediu de salariati - 61, obiect de activitate - fabricarea alcoolului etilic de fermentatie.

In 2002, cu 64 de angajati, societatea a realizat o cifra de afaceri de 38,675 miliarde lei si un profit net de 15,6 milioane lei.

"Eurol O.I.L." a incheiat anul 2003 cu pierderi de 1,6 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 15,779 miliarde lei. Angajati - 24, obiect de activitate - fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic. In 2002, rezultatele au fost urmatoarele: cifra de afaceri - 16,335 miliarde lei; pierderi - 1,46 miliarde lei; angajati - 19.

"Victoria" Albesti a raportat pentru 2003 un profit de 2,017 milioane lei, la o cifra de afaceri de 18,557 milioane lei, dupa ce in 2002 a inregistrat pierderi de 27,455 milioane lei. Activitatea acestei societati a cunoscut un regres continuu in ultimii ani.

In ceea ce priveste averea domnului Teodorescu, aceasta este in totala contradictie cu rezultatele inregistrate de cele trei firme pe care le-a "pastorit". Astfel, seful ANPC detine 3 terenuri (categoria intravilan), din care unul in Bucuresti si unul in Voluntari (SAI), celalalt fiind situat in judetul Arges.

La capitolul imobile, o casa de locuit in Bucuresti si doua in Voluntari, plus spatiu comercial in comuna Cateasca (unde figureaza si sediul celor doua societati la care a fost presedinte). Pentru cele doua imobile din Voluntari, domnul Teodorescu a precizat ca au o valoare de impozitare de 1,7 milioane lei.

Tot despre aceste doua case, presedintele ANPC sustine ca le-a instrainat in ultimele 12 luni, cu 130.000 euro si, respectiv 140.000 euro, catre Tanasescu Bogdan (in mai 2004) si, respectiv, "International Leasing" (februarie 2005).

In contradictie cu aceste afirmatii referitoare la instrainare, domnul Teodorescu mentioneaza "cele doua case din Voluntari inchiriate in ianuarie 2005 cu o chirie lunara totala de 4.000 euro/luna). Interesant! Case vindute, dar si inchiriate!

"Boss"-ul de la ANPC mai detine un "ceas aur barbatesc" de 6.000 euro si "bijuterii aur + argint" de 18.000 euro. La BCR sector 4, se afla o caseta valori cu 65.000 euro. e tot a domnului Tanasescu, averea acestuia fiind intregita de un cont in valoare de 1,75 miliarde lei la BCR Pitesti si de un altul la Banca Transilvania, in valoare de 5,4 miliarde lei.

Persoana in discutie este si "marinimoasa" - a acordat imprumuturi in nume personal pentru "Eurol Oil" in valoare de 6,6 miliarde lei si de 2,06 miliarde lei pentru "Eurol Ambient Construct".

La capitolul venituri, surpriza mare. Doamna Teodorescu figureaza cu venituri din salarii de 200 milioane lei, obtinute ca medic la doua unitati, in timp ce sotul a primit 50 milioane lei de la Prefectura Arges si 45 milioane lei de la "Eurol Oil".

Fara a formula vreo acuzatie, ne exprimam surprinderea in ceea ce priveste discrepanta majora dintre veniturile si rezultatele financiare ale firmelor, pe de o parte, si averea personala, de cealalta parte.

Institutii subordonate Guvernului mai sint o multime. Desigur, fiecare este condusa de o persoana bine "plantata" de actuala Putere. Averile lor difera, dar concluzia generala este ca acesti "mici guvernanti" au afaceri si bani care de multe ori sint in totala contradictie cu veniturile declarate.

Iar modul mizerabil in care unii au "mizgilit" declaratiile pentru a nu se deduce numele firmelor la care au interese sau sumele exacte pe care le detin demonstreaza o lipsa de respect fata de lege si o incercare de "dosire" a proprietatilor. Gest care intareste semnele in intrebare...