Supraaglomerarea si violenta au transformat inchisorile intr-un cimitir al mortilor vii, in care cei slabi ajung sa ii slujeasca pe cei puternici. Iar cei care primesc vizite si bani sunt privilegiati, la fel cum se intampla in viata de zi cu zi cu cei care au bani.

Si asa „baietasii", care au comis diverse infractiuni si isi petrec acum viata la peniteciarul din Galati, pot fi impartiti in patru categorii: cei puternici, care aplica legea pumnului, si sunt numiti „smecheri", cei care primesc saptamanal diverse pachete si vizite, carora li se spune „pachetari" si detinuti de mana a doua, care au fost uitati de rude si care nu reusesc sa se impuna in detentie.

Acestia sunt numiti „fraieri" si sunt folositi de cei puternici pentru a face curatenie prin camere. Din randul lor sunt rectrutati viitorii homosexuali pasivi, care devin cunoscuti sub denumirea de „bulangii".

Mancare de regim

In acest moment se afla in detentie la Penitenciarul din Galati aproximativ 1.400 de persoane, dintre care doar 60 sunt femei. Conform datelor furnizate de directorul penitenciarului Galati, Negoita Stanciuc, majoritatea celor care isi petrec urmatorii ani dupa gratii au fost condamnati pentru omoruri, furturi si violuri.

Capacitatea maxima a penitenciarului din Galati este insa mult mai redusa si din acest motiv in unele camere condamnatii au ajuns sa doarma cate doi in pat (de altfel, intr-o camera locuiesc pana la 18 detinuti).

Dar pana la confortul unui spatiu optim, detinutii se gandesc mai intai la mancare si la relatiile pe care le au cu restul colegilor. Aceastea sunt de fapt doua dintre marile probleme de care se loveste orice puscarias.

„Dimineata nu prea se mananca in penitenciar, iar la pranz mancarea este foarte proasta pentru ca se fura de la bucatarie. De asta e de vanzare prin penitenciar ulei si alte produse. Eu nu mananc decat supa si felul doi, care e servit la pranz. Mancam mai mult paine si mancarea seamna cu laturile.

Seara se da mai mult ceai si de un an de zile ma hranesc numai cu asta. M-am obisnuit", povesteste Cezar Rebegea, un detinut condamnat la trei ani de inchisoare pentru un furt. Mancarea este si unul dintre motivele pentru care in detentie viata devine o adevarata aventura.

Alec Apostol, unul dintre detinutii condamnati pentru omor ne-a spus ca unul dintre motivele pentru care izbucnesc tot felul de lupte la inchisoare e legat de mancarea proasta si pachetele pe care unii puscariasi le primesc de la rude.

„Nu stiu sa fi existat vreo persoana care sa fi murit in aceste batai, care izbucnesc deseori la penitenciar din cauza saraciei, a hranei proaste si a pachetelor pe care le primesc unii detinuti", ne-a povestit Alec Apostol.

Sex neprotejat cu bulangii

„Smecherii", cei mai puternici puscariasi, sunt considerati centrul de referinta in lumea penitenciarelor. Ei sunt cei care stabilesc regulile, ierarhiile si tot ei impun de multe ori ritmul de desfasurare a existentei.

Pentru ca sunt foarte puternici din punct de vedere fizic, reusesc sa-si ofere confortul maxim din spatele gratiilor. In inchisorile din Bucuresti, condamnatii periculosi pot sa isi aduca si femei in camere, iar daca au bani, isi pot face rost si de droguri.

La penitenciarul din Galati, nu au fost inregistrate astfel de cazuri, insa tocmai din lipsa femeilor exista abuzuri mult mai scandaloase. Acestea sunt indreptate catre detinutii timizi, lipsiti de protectie, care nu au reusit sa se impuna.

Fricosii, ce nu sunt cautati nici de familii si nu primesc pachete, sunt denumiti fraieri si folositi de smecheri la curatenie si alte treburi. Din randul lor sunt alesi viitorii homosexuali pasivi.

Smecherii ii analizeaza si dupa ce ii supun unor terori fizice si psihice ii „dezvirgineaza" si ii numesc apoi „bulangii".

„Sunt astfel de barbati in detentie care sunt numiti bulangii de catre cei puternici. Sunt folositi pentru sex! Eu nu sunt bulangiu si nici nu am intretinut relatii in penitenciar, dar am colegi care o fac", povesteste detinutul Cezar Rebegea.

Intr-un timp, bulangii de la Galati erau obligati sa se plimbe printre paturi si sa se comporte ca fetitele, dar acum detinutii spun ca situatia lor s-a imbunatatit.

In schimb, multe raporturi sexuale dintre barbatii din penitenciar se fac fara prezervativ, iar riscul contaminarii cu HIV sau alte boli cu transmitere sexuala este foarte ridicat, mai ales ca atunci cand sunt intemnitati, condamnatii nu sunt supusi unor teste medicale.

Reprezentantii Serviciului de Reintegrare Sociala din cadrul Penitenciarului Galati ne-au spus ca doar cei care doresc de bunavoie sa isi faca testul HIV sunt depistati la timp, dar adauga faptul ca nu cunosc nici un detinut infectat cu acest virus.

„De obicei nu se foloseste nimic in penitenciar. Mai circula pe aici niste prezervative. Unii au cerut asa ceva celor de la infirmerie, dar nu au primit. Ei nici nu au facut o solicitare in scris..." continua, Cezar Rebecea.

Puscariasii nu sunt prea revoltati de tratamentul la care sunt supuse „fetitele" din spatele gratiilor si, de altfel, nici nu sunt interesati de soarta lor. „Sunt bulangii in penitenciar folositi de cei puternici pentru placere. Dar nu ma intereseaza aceste probleme.

Eu nu am facut sex cu nici un coleg pana acum", spune Alec Apostol, unul dintre detinutii condamnati la sapte ani pentru omor.

Timizii si fricosii care nu sunt violati in inchisoare sunt insa obligati sa ii slujeasca pe smecheri. Ei sunt baietii care fac curatenie. „Multi bulangii au ramas cu aceasta eticheta, desi anii au trecut. Dar tot ce fac, fac din placere.

Sunt unii carora chiar le place sa fie folositi pentru sex. Alti bulangii sunt folositi la curatenie de cei puternici", spune P.I. , condamnat la 3 ani pentru proxenetism.

„Jilava", inchisoarea neagra

Detinutii galateni care au acceptat ieri sa discute cu noi despre viata din spatele gratiilor spun ca exista in Romania alte penitenciare in care viata este si mai dura. Din afirmatiile lor reiese ca la inchisoarea din Jilava si la cea din Bacau se traieste cel mai greu.

„La Bacau inchisoarea e foarte grea. Sunt cate 72 de persoane intr-o singura camera si nu aveam nici macar apa.

Erau cativa colegi care sufereau de diverse boli de piele si din cauza faptului ca multi se temeau sa nu se contamineze, baile erau cu restrictie", ne-a povestit, Marius I., unul dintre detinutii condamnati pentru inselaciune la 8 ani de detentie, si care s-a tot plimbat dintr-un penitenciar in altul.

Din spusele altor detinuti reiese ca urmatoarele inchisori, pe lista neagra, sunt cea de la Sfantu Gheorghe (judetul Covasna - cunoscuta pentru bataile dintre gastile rivale mafiote) si cea de la Jilava, catalogata de multi drept inchisoarea neagra (numarul paturilor de aici este de cateva ori mai mic decat cel al intemnitatilor).

Puscaria Targsor, spaima femeilor din Galati

La penitenciarul din Galati sunt „gazduite" in jur de 60 de femei care au comis diverse infractiuni. Dar aceasta inchisoare este una de tranzitie.

Mai exact, femeile condamnate definitiv savarsesc o parte din pedeapsa aici, dupa care sunt transferate la inchisoarea de femei din Targsor (judetul Dambovita), unde se gasesc 557 de detinute. Din cauza renumelui pe care il are aceasta inchisoare, majoritatea infractoarelor din Galati fac tot posibilul pentru a nu fi transferate acolo.

Mai multe detinute, dar si psihologii din cadrul Serviciului de Reintegrare Sociala de la Penitenciar, ne-au spus ca primul lucru pe care il fac femeile cand ajung dupa gratii este sa actioneze in instanta diverse persoane (rude, prieteni, colegi de serviciu, etc.).

In acest mod ajung sa aiba procese si totodata se intarzie si transferul lor la Targsor. Specialistii departamentului de reintegrare ne-au comunicat ca 90% dintre femeile incarcerate la Galati au diverse afaceri judiciare de pe urma carora mai si profita: se plimba prin instante, prin diverse orase si penitenciare.

Batai si viata de cuplu

La inchisoarea de femei din Galati, situatia detinutilor nu este comparabila cu cea a barbatilor. Aici femeile nu se bat intre ele si nici nu abuzeaza sexual una de alta. In schimb, la Targsor, lucrurile stau altfel.

Draguta Haraga, una dintre galatencele condamnate pentru furt sustine ca la Galati nu exista „viata de cuplu", dar la Targsor, a auzit ca situatia e diferita. „La Galati nu se fac prostii. Am auzit ca ar fi ceva la Targsor", sustine detinuta.

O alta condamnata, pentru luare de mita, spune insa ca o colega de-a ei a avut o experienta trista la inchisoarea din judetul Dambovita. „O colega a ajuns pe acolo si a luat bataie. Apoi a privit cum colegele ei de camera ii mancau toata mancarea. Si majoritatea femeilor traiesc in cupluri acolo", sustine ea.

Deocamdata, singura femeie din inchisoare care are ceva probleme la capitolul sexualitate este Lenuta Mihai, retinuta pentru proxenetism. Tanara, care a fost supusa unui tratament hormonal si dorea sa suporte o operatie de schimbare de sex, este cunoscuta in inchisoare cu numele de „Marius".

Iar atunci cand a fost „ridicata" de politisti purta asupra ei o centura cu un penis de silicon (obiectul a ajuns acum in custodia politiei). Cu toate acestea, „Marius" nu le-a facut pana acum probleme colegelor lui.

Stapani si scalvi

Detinutii aflati in penitenciarul din Galati se impart si ei in patru categorii. Fiecare categorie poate fi recunoscuta dupa locul pe care il ocupa in camera si dupa patul pe care il are.

1. Cei mai cunoscuti sunt „smecherii" cunoscuti dupa felul arogant in care se poarta cu gardienii (doresc sa lase impresia nou-venitilor ca au multa influenta). Pentru a arata ca nu se tem si nu dau inapoi de la nimic, se taie uneori pe maini si pe burta.

2. A doua categorie este cea a „privilegiatilor" (cei care primesc vizite si pachete si care implicit sunt protejati de catre smecheri).

3. De mana a doua sunt considerati „fraierii", care fac curatenie in camere si se supun smecherilor.

4. Ultima categorie este cea a „bulangiilor". Ei sunt supusi abuzurilor sexuale si devin femeile „smecherilor". Multi detinuti nu ii compatimesc si spun ca o fac, de multe ori, din placere.

Petru realizarea acestui articol, cotidianul „Impartial" a obtinut o acreditare din partea Autoritatii Natoionale a Penitenciarelor. Intervievarea detinutilor a fost realizata in prezenta unui psiholog din cadrul Serviciului de Reintegrare Sociala.