Turistilor care ne viziteaza orasul si in egala masura locuitorilor sai li se ofera de astazi un nou obiectiv de vizitat sau pur si simplu de petrecere placuta a timpului liber. Este vorba despre Traseul celor Trei Fortificatii, un obiectiv turistic unic in Europa.

Realizat in cadrul unui parteneriat intre Primaria municipiului Alba Iulia, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Ministerul Culturii si Cultelor, traseul a fost amenajat si este administrat de SC Grup Corint SA.

Totodata Traseul celor Trei Fortificatii este primul dintre obiectivele aflate in restaurare din Cetatea Vauban care se deschide publicului, astfel incat locuitorii municipiului pot sa vada ce comoara sunt vestigiile istorice si de ce administratia albaiuliana si primarul Mircea Hava acorda o atentie deosebita acestei zone.

Nicaieri in Europa nu mai exista un loc asemanator cu trei fortificatii ridicate in epoci diferite, fiecare ingloband-o pe precedenta. Cele trei fortificatii sunt Castrul roman (106 d. Ch), Cetatea mediavala (1516) si fortificatia de tip Vauban a Cetatii Alba Carolina.

Pentru ca turistii sa nu vada doar un loc istoric lipsit de viata, administratorul traseului s-a gandit sa-l populeze cu soldati, hangii, hangite, vivandiere etc. toti imbracati in tinute specifice secolului XVIII.

Astazi si de-acum incolo in fiecare sambata, indiferent de vreme, la ora 12.00 vizitatorii pot asista la ceremonialul defilarii garzii, inaltarii drapelului municipiului Alba Iulia, onorul la drapel, tragere reala cu trei tunuri.

Pe traseu a fost amenajata si o tabara militara unde se pot servi contra cost placinte ardelenesti, vin sau bere in timp ce un ansamblu folcloric va asigura distractia. In restul timpului traseul este deschis pentru vizitare, iar "anumatia" va fi asigurata doar de garda traseului, evident echipata de epoca.