Adrian Nastase sustine, intr-o postare pe blogul personal, ca FMI detine un document "extrem de dur" despre Romania privind perioada 2010-2013, pe care "il tine secret". Potrivit fostului premier, documentul ar face referire "la in domeniul medical, pentru perioada 2010-2013 - numar de paturi, cheltuieli cu medicamentele, cu medicii, reduceri cu 0,8% din PIB, prin reducerea cheltuielilor sociale, prin disponibilizari in societatile de stat, inclusiv pregatirea pentru privatizare a transportului CFR marfa, a inceperii privatizarii TAROM, masuri dure in sectorul energetic - inclusiv la Oltchim".

Adrian Nastase ataca "politica economica" a Romaniei in "regimul Basescu" in cei 7 ani de cand nu mai este el premier:

"Guvernul pe care l-am condus a lasat Romania intr-o situatie economica foarte buna - crestere economica de 8,5% (totusi aceasta indicand un nivel usor peste potentialul economiei, echivalent cu o usoara supraincalzire a economiei), deficit bugetar de 1,3% din PIB, deficit extern de doar 5,1 mld. euro (echivalentul a 8,4% din PIB) si o rata a inflatiei dec/dec de 9,3%, in coborare de la 40,7% in 2000 la 14,1% in 2003. Totodata, pentru mentinerea economiei pe o traiectorie sustenabila si evitarea derapajelor economice, guvernul PSD a realizat integral primul acord cu FMI in perioada 2002-2004 si a incheiat un nou acord pentru intervalul iulie 2004 - iulie 2006", sustine presedintele Consiliului National al PSD.

"Dupa schimbarea de putere din anul 2004, regimul Basescu a promovat o serie de masuri, toate de natura sa creeze si sa adanceasca dezechilibrele economiei. Dintre aceste masuri, cea mai nociva, prin magnitudinea si persistenta efectelor negative a fost, in opinia mea, aplicarea cotei unice (care a fost o masura accentuat pro-ciclica, adica atunci cand economia functiona peste potential, cerere mai mare decat PIB potential, dat de factorii de productie ai tarii, s-a mai adaugat un surplus de cerere in buzunarele populatiei si firmelor, de peste 1 miliard de euro (s-a turnat gaz peste foc)). Introducerea cotei unice a condus la beneficii profund inegale pentru diversele categorii sociale. Astfel dupa cum se poate observa in tabelul 1, cei cu venituri foarte mari au beneficiat de cresteri salariale ajungand si la peste 40% din ceea ce castigau anterior, iar cei cu venituri mai mici (angajatul "mediu" pe economie) au "castigat" aproximativ 3% - echivalentul a 5,8 euro", mai scrie Adrian Nastase pe blog.

"Regimul Basescu si guvernele de dreapta au dezechilibrat masiv economia intre 2004-2008 (sustinerea pe care PSD a acordat-o prin vot, in acel interval, pentru 1,5 ani a fost pe proiecte de ordin social care sa mai atenueze din costul masurilor aplicate de alianta D.A., incepand cu 2005). Apoi ajustarea au facut-o prin punerea pe umerii celor multi si saraci si indatorarea imensa a tarii, precum si trecerea indirecta a datoriei private in sectorul public, suportata de toti cetatenii (deja saraciti). Incoerenta si inconsistenta masurilor luate au lungit criza economica (cresterea economica trebuia sa revina in 2010) si poate aceasta va avea loc in 2011, ne-au indepartat de adoptarea euro, au creat haos in viata politica, ne-au indepartat de intrarea in spatiul Schengen si ne-au izolat extern - demonstrand astfel falimentul regimului Basescu", incheie fostul premier.