Cel putin 92 dintre actualii parlamentari ai PDL vor ramane fara mandat dupa alegerile din 2012, considera vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu, care a publicat, marti, pe blogul personal, o analiza asupra raportului dintre USL si PDL, in contextul viitoarelor alegeri parlamentare.

"Am analizat care ar fi fost configuratia Parlamentului in anul 2008, daca PSD, PNL si PC ar fi candidat in cadrul unei aliante. Reamintesc ca, la inceputul actualei legislaturi, PDL a obtinut 166 de mandate, PSD+PC - 163 de mandate, PNL - 93 de mandate, iar UDMR 31 de mandate. Daca USL ar fi existat in 2008, scorul sau potential ar fi fost de 52%. Tinand seama de modul de distribuire a mandatelor in actualul sistem electoral, (in care, spre exemplu, candidatul care obtine 50% plus 1 castiga colegiul) USL ar fi obtinut 342 de mandate, PDL 79 de mandate, UDMR 31 de mandate, iar Minoritatile 18 mandate. In urma politicii agresive de racolari din ultimii trei ani, PDL are, in prezent, 172 de parlamentari. In 2012, chiar daca, prin absurd, ar mai obtine 33% din voturi ca in 2008, PDL si-ar asigura doar 80 de mandate. Implicit, cel putin 92 dintre actualii parlamentari PDL vor ramane fara mandat', sustine Voiculescu, potrivit unui comunicat de presa citat de Agerpres.

Liderul fondator al PC considera ca, daca PDL va obtine maxim 15% din voturi, asa cum estimeaza toate sondajele, rezultatul va fi semnificativ mai mic.

"Asadar, miza reala a PDL pentru 2012, nu este sa castige alegerile, ci sa-si asigure intrarea in Parlament. Analizand realist, peste 100 dintre actualii parlamentari PDL sunt la ultimul mandat. Chiar si in cazul in care ar impune o modificare a sistemului de vot si ar tripla pomenile electorale, PDL nu mai poate garanta viitorul politic pentru proprii parlamentari", a mai spus vicepresedintele Senatului.

Potrivit acestuia, pentru a intra in Parlament "PDL se va concentra disperat pe doua directii": "schimbarea sistemului de vot, astfel incat sa-si atenueze cat mai mult prabusirea" si "amagirea propriilor parlamentari pentru a-i impiedica sa-si caute salvari individual".

Dan Voiculescu a subliniat ca actualul sistem de vot, cu toate imperfectiunile sale, este, la acest moment, singura solutie pentru asigurarea unei majoritati solide, capabile sa asigure o guvernare coerenta. "Iar o eventuala modificare a sistemului de vot, intr-un an electoral, impotriva vointei opozitiei si a majoritatii populatiei, ar constitui, de facto, o fraudare preventiva a alegerilor", a adaugat Voiculescu.

El a mai prezentat pe blogul personal "o estimare", potrivit careia, "dupa Paste, Traian Basescu isi va face cadou un premier nou".