PSD Ilfov vrea sa il suspende pe Florentin Pandele din mandatul de primar in Voluntari. Presedintele PSD Voluntari, Mihai Barbu, a sesizat marti Parchetul pentru fals si solicita prefecturii sa constate ca Pandele incalca statutul alesilor locali, care spune ca un primar care migreaza la alt partid isi pierde functia. Or, de aici incep neintelegerile. PSD sustine ca Pandele a migrat, adica s-a inscris in UNPR pastrand in acelasi timp si functia de membru PSD, in timp ce primarul din Volunari sustine ca n-a migrat, ci a fost exclus din PSD si ca n-a incalcat, in consecinta nici o lege.

Florentin PandeleFoto: Agerpres
  • Potrivit statului alesilor locali, calitatea de primar inceteaza in cazul "pierderii, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic (...) pe a carei lista a fost ales".

Pe 17 Martie 2010,filiala PSD Voluntari a propus excluderea primarului Florentin Pandele din partid. Propunerea organizatiei nu a fost insa supusa deciziei filialei judetene Ilfov, singura abilitata sa ia o asemenea decizie potrivit statutului PSD, sustine Mihai Barbu. Social-democratul a precizat ca "este posibil" ca Pandele sa aiba o decizie a BP Judetean al PSD Ilfov in sensul validarii excluderii din partid, "obtinuta insa prin mijloace dubioase", noteaza Mediafax.

Florentin Pandele: Excluderea mea din PSD s-a realizat conform prevederilor statutare. Conflictul dintre organizatia PSD Voluntari si primarul orasului a inceput de anul trecut. Intr-un raspuns la acuzele PSD, Florentin Pandele scria pe blogul sau: "Calitatea mea de membru PSD a incetat in momentul excluderii de catre organizatia PSD Voluntari, excludere care a fost confirmata de catre forul superior, in conformitate cu prevederile statutare".

Prefectura Ilfov: Avem inregistrata hotararea Biroului Judetean Ilfov PSD de excludere a lui Pandele din partid. Directorul cancelariei prefectului, Daniel Zamfir, a declarat pentru HotNews.ro ca "exista inregistrata la prefectura acea hotarare a organizatiei judetene a PSD prin care se valida excluderea din partid a lui Florentin Pandele". In consecinta, Pandele isi exercita in mod legal functia de primar al orasului Voluntari.

Florentin Pandele este membru UNPR, vicepresedinte al formatiunii, potrivit site-ului Uniunii.

Miza conflictului este orasul Voluntari, una dintre "bazele" judetului Ilfov, controlat de presedintele UNPR Gabriel Oprea. Amintim ca Gabriel Oprea a demisionat in 2009 de la conducerea PSD Ilfov si din functia de ministru al Administratiei si Internelor; o demisie ce a antrenat excluderea din PSD a lui Gigi Netoiu, acuzat ca a organizat un miting neautorizat in sustinerea lui Oprea, precum si demisia lui Anghel Iordanescu. O ancheta realizata in 2008 de HotNews.ro arata cum Voluntari reprezinta o miza datorita interesului pentru terenuri manifestat atat de dezvoltatori imobiliari, cat si de oameni de afaceri care au incercat sa speculeze exproprierile pentru Autostrada Bucuresti-Ploiesti. In consecinta, cele doua tabere care se confrunta acum sunt PSD (pentru care Ilfov a reprezentat un fief traditional pana la demisia lui Oprea de la sefia PSD Ilfov) si PDL-UNPR. Social-democratii incearca sa isi aduca din nou in sfera de influenta primaria Voluntari, pierduta prin trecerea lui Pandele la UNPR.