Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu afirma ca BNR a devenit un jucator si in arena politica, si nu s-a limitat doar sa "tina spatele politicienilor", astfel ca este posibil ca tehnocratii Bancii Nationale "sa mai si incaseze", pentru ca in politica "pumnii se dau la gramada".

Lazaroiu precizeaza, intr-o postare pe Madame Blogary, ca i se pare interesant ca, in actuala criza economica, linia de demarcatie intre politicieni si tehnocrati a devenit din ce in ce mai fina.

El aminteste ca Banca Nationala a Romaniei a fost mult timp o institutie care si-a pastrat neutralitatea si, de multe ori, din umbra, BNR "a tinut spatele politicienilor".

"A mai jonglat din curs, s-a mai jucat cu instrumentele monetare pentru a mentine un anumit echilibru. In fapt, a cam suplinit de multe ori lipsa de viziune a politicienilor si mai ales lipsa de vointa politica pentru reformele structurale", adauga el.

"In ultima vreme BNR a inceput sa joace mai activ pe scena politica. Adica mesajele sale au devenit mai orientate evaluativ spre actiunea oamenilor politici care, de altfel, au parghiile executive reale - bugetul, fiind de departe cea mai importanta. Teama de reversibil cred ca ii face sa calce linia dintre politica si tehnocratie.

Toate eforturile actualei coalitii de a reface echilibrele macro s-ar putea spulbera intr-o clipita in anul electoral 2012. Stati, ca n-ati vazut nimic inca! Mai e pana in 2012. O sa vedeti initiative populiste in Parlament inainte de locale si generale si o sa va luati cu mainile de cap. E suficient sa vina un grup de doi-trei parlamentari cu o initiativa, dupa care, teama de sanctiuni electorale sa ii faca pe toti ceilalti sa voteze orbeste in favoarea ei.

Am mai vazut filmul acesta cand a fost vorba de cresterea punctului de pensie si marirea salariilor profesorilor cu 50%. A fost de ajuns o scanteie si toate grupurile politice din Parlament s-au aliniat dupa flacara.

Din acest motiv BNR nu mai e neutra si cred ca nici nu mai poate fi neutra. A devenit un jucator nu doar in arena cursului de schimb, ci si in arena politica.

Cand au avut nevoie de tehnocrati pentru a schimba imaginea guvernarii intotdeauna politicienii au apelat la rezervorul BNR. Nici nu cred ca au gresit. Cel putin ca imagine au reusit sa dea un plus de credibilitate executivului. Posibil ca, odata intrati in arena, tehnocratii de la BNR sa mai si incaseze. Pentru ca acolo, in arena, se joaca mai putin tenis si mai mult kick-boxing. Sa vedem daca vor fi si buni incasatori. Pentru ca in arena pumnii se dau la gramada. Odata ce ai coborat acolo nu mai esti considerat spectator.

In plus, daca BNR devine un fel de partid al inteleptilor, nici nu o sa mai stim daca Isarescu sau Croitoru ar putea fi numiti "premieri tehnocrati" sau "premieri politici" (asa cum isi doresc unii din PDL)", mai scrie Lazaroiu in postare.