Modul in care s-a produs privatizarea in Romania a fost un esec, avand in vedere ca, in tara noastra, au fost vandute activele fara privatizarea managementului, a afirmat, joi, fostul presedinte Ion Iliescu, la o masa rotunda consacrata destramarii URSS, potrivit Agerpres.

Intr-un moment in care a fost prezentat participantilor la dezbatere cuvantul sau introductiv la volumul "URSS a murit, traiasca Rusia !", semnat de Helene Carrere d'Encausse (membru al Academiei Franceze si reputat specialist in problemele Rusiei si ale fostei Uniuni Sovietice) si capitolele referitoare la modul dezastruos in care s-a produs privatizarea in Rusia, in perioada cand la conducere se afla Boris Eltin, fostul presedinte Ion Iliescu a subliniat faptul ca in Rusia privatizarea a avut efecte mai grave decat in Romania, dar si ca, in tara noastra, "privatizarea a fost un esec prin felul in care s-a produs".

  • "A incurajat (Eltin - n.red.) cativa tineri lupi, Gaidar fostul premier intr-o vreme si, prin acesta, a incercat sa promoveze o terapie soc, dupa modelul polonez. Acest lucru a insemnat un esec fundamental care a dus, practic, la pauperizarea tarii, la jefuirea resurselor. Privatizarea la ei a avut efecte chiar mai grave decat la noi. Si pentru noi privatizarea a fost un esec prin felul in care s-a produs. Cu toate incercarile (...), noi credem acum, spre exemplu, ca am gresit. Am vandut activele si nu am privatizat managementul. Ceva trebuia facut si, pe vremea lui Nicolae Vacaroiu, noi discutasem ca procesul de privatizare sa inceapa cu privatizarea managementului intreprinderilor. Nu sa vindem activele. Ori s-a trecut dupa aceea ca in branza prin aceasta privatizare. In Rusia a fost chiar mai grav, se pare, acest proces decat la noi", a afirmat fostul sef al statului.

Ion Iliescu a facut referire si la modul in care Occidentul priveste relatia cu Rusia, apreciind ca, in timp ce marii politicieni ai lumii reconsidera relatia cu aceasta tara, la noi, seful statului isi permite anumite aprecieri la adresa Rusiei si Chinei: "La Bucuresti, seful statului isi permite anumite aprecieri la adresa Rusiei, la adresa Chinei, in timp ce marii politicieni ai lumii privesc spre aceste tari prin ceea ce reprezinta ele, ce au reprezentat in istorie, prin prisma evolutiei internationale. Asta e diferenta de calitate a intelegerii si analizarii conceptelor".

Ion Iliescu a adaugat ca, personal, nu mai crede in refacerea unei politici bipolare Rusia-SUA, intrucat lucrurile se afla intr-o perioada de schimbare permanenta la scara globala. El a explicat ca, dupa perioda bipolarismului, cand Rusia si SUA dominau, a urmat cea a monopolarismului, dominatia SUA si acum lumea se afla in perioada multipolarismului.

Ion Iliescu a punctat prezenta tot mai activa pe scena internationala a unor state care dispun de resurse enorme, precum Brazilia si Rusia, sau de resurse umane enorme, precum China si India.

Dezbaterea de joi de la Fundatia Titulescu a fost moderata de fostul ambasador George Potra, directorul Casei memoriale Titulescu, intre participanti regasindu-se fostul ministru al justitiei Rodica Stanoiu, fosti ambasadori, istorici, analisti externi si de geopolitica.