Invatamantul superior romanesc se afla intr-o "camasa de forta", din cauza conflictelor de interese, iar Legea educatiei incearca sa schimbe aceasta situatie, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, intr-un interviu pentru RFI. El afirma ca nu mai putem "sa ne furam singuri caciula". Funeriu acuza "plagiatul, impostura, promovarile abuzive si nepotismul universitar".

Daniel FuneriuFoto: HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Despre tergiversarea legii: "Un an pierdut, inca o tergiversare marca PSD. Acesta este efectul faptului ca pentru a apara interese absolut ilegitime si interese care au adus un mare prejudiciu invatamantului superior romanesc in Comisia de Educatie din Senatul Romaniei, doamna Andronescu si PSD-ul au intarziat adoptarea acestei legi, inainte de 30 iunie, pentru a putea sa o punem in aplicare inca de la intai septembrie. Dar este un lucru bun, un important pas inainte ca avem acum o noua lege a educatiei, care sper ca va fi promulgata intr-un timp foarte scurt".

Despre concesiile facute UDMR: "Aceasta falsa perceptie a fost vehiculata de catre cei care doresc sa deturneze de la adevaratul sens al acestei legi, pentru a-si ascunde interesele in spatele unei retorici, care ne intoarce inapoi in anii in care Romania nu era in UE si suferea foarte mult din cauza unor retorici nationaliste. In nici un caz, nu este vorba de o concesie. Este vorba de o lege moderna, care ii deranjeaza pe cei care ani de-a randul au distrus invatamantul romanesc".

Despre noutatile legii educatiei: "Castigul cel mai important este al elevilor. Invatamantul va fi centrat pe elev, astfel spus formarea competentelor elevilor, tot ceea ce tine de administrarea scolii, modul in care scoala este administrata este gandit exclusiv in interesul elevului. Unul dintre cele mai puternice exemple este implicarea sporita a parintilor in viata scolii. In Consiliul de Administratie, in functie de marimea scolii, parintii vor avea o reprezentativitate semnificativa, iar acest Consiliu de Administratie este in masura sa ia o serie de decizii importante pentru elevi, de la decizii organizatorice, pana la decizii legate de ce se va intampla cu 20%-30% din curriculum scolar. Alti mari beneficiari ai acestei legi sunt profesorii, care vor beneficia de o formare profesionala mult mai buna si mai sanatoasa decat cea din trecut. De asemenea, relatia dintre profesor si scoala va fi mult mai solida".

Despre universitati: "Plagiat, impostura in mediul universitar, promovarile in functiile de conferentiar si profesor, facute intr-un mod abuziv de multe ori, nepotismul universitar, finantarile acordate pe criterii altele decat cele de calitate, mai ales in domeniul invatamantului superior si al cercetarii, abuzurile facute in ceea ce priveste calitatea actului educational de o serie de universitati, conflicte de interese. Este oare normal in Romania anului 2010 ca aceeasi persoana sa ocupe functia de rector, senator, vice-presedinte de partid, presedinte al Consiliului National al Rectorilor? Toate aceste lucruri sunt incompatibilitati, conflicte de interese extrem de grave, de natura a prejudicia credibilitatea sistemului de invatamant superior, de natura a aduce politicul direct in viata universitatilor. Mi se pare perfect anormal ca sotul unei doamne rector din invatamantul superior din Romania sa fie presedintele Comisiei de Educatie din Camera Deputatilor. Invatamantul superior din Romania se afla intr-o situatie in care toate aceste retele de conflicte de interese l-au pus practic intr-o camasa de forta, din care noi incercam sa-l eliberam prin aceasta lege. Nu mai putem sa ne furam singuri caciula, sa ne furam singuri startul in viata, cum se intampla de exemplu la Bacalaureat. Aceste lucruri trebuie sa inceteze in Romania".