Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca in baza acordului majoritatii, Romania va incepe negocierile pentru un nou acord cu FMI in ianuarie: "vom incepe negocierile pentru un nou angajament cu FMI, UE si BM, care sa vizeze consolidarea stabilitatii macroeconomice, pe de o parte si utilizarea fondurilor europene si a banilor deja contractati de Romania in mod accelerat".

Seful statului s-a referit si la controvesata Ordonanta 50: "Nici o banca nu poate spune ca Ordonanta 50 vizeaza comisionele si taxele platite in trecut. Ea vizeaza viitorul. Nu opereaza retroactiv. Pozitia mea in fata FMI e ca Ordonanta 50 trebuie transformata in lege".

Traian Basescu si-a inceput declaratia cu enumerarea celor 6 masuri adoptate la ultimul Consiliu European, mentionand ca Romania are obligatia sa revina la un deficit de 3% pana in 2012.

Seful statului a mai anuntat ca va trimite marti Parlamentului spre reexaminare legile privind reducerea TVA la alimentele de baza la 5% si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

"In cursul zilei de astazi le voi retrimite la Parlament celebrele legi votate din greseala. Da, le voi trimite la Parlament pentru o reexaminare si pentru punere in concordanta cu angajamentele internationale ale Romaniei si cu nevoia de predictibilitate in fiscalitate", a spus Basescu.

Declaratiile vin dupa consultarile pe care le-a avut in cursul acestei zile cu partidele din coalitia guvernamentala. Partidele din opozitie, invitate si ele la consultari, au absentat de la intalnire.

Principalele teme de discutie au fost relatia cu FMI, aderarea la spatiul Schengen precum si concluziile Consiliului European de toamna.

La intalnirea cu seful statului au fost prezenti reprezentantii PDL, UDMR si UNPR, precum si minoritatile, altele decat cea maghiara.

Alte declaratii Traian Basescu:

  • am informat sintetic cu privire la principalele sase masuri adoptate la Consiliul European
  • Acestea sunt: trebuie introduse reguli stricte pentru respectarea criteriului datoriei publice si a deficitului, trebuie gasita o gama mai larga si mai stricta pentru nerespectarea regulilor Pactului de Stabilitate si Crestere, asigurarea egalitatii cadrelor bugetare nationale cu normele europene, instituirea unui mecanism separat de supraveghere a mecanismelor macroeconomice, lansarea semestrului european de la 1 ianuarie 2011 care consta in faptul ca, pana la sfirsitul lui aprilie, toate statele sunt obligate sa transmita la Bruxelles datele bugetului, ale programului national de reforma si  programului de convergenta, crearea pe termen mediu a unui mecanism permanent pentru solutionarea crizelor din zona euro, astfel ca pana in 2013 Tratatul de la Lisabona sa fie revizuit;
  • UE nu apreciaza ca este ferita de crize si de aceea a impus crearea acestui mecanism permanent. Mecanismul nu vizeaza numai interventie, ci preventie. Sanctiunile vor merge de la sanctiuni financiare majore pana la suspendarea dreptului de vot pentru o perioada determinata;
  • Romania este printre tarile cel mai putin vulnerabile la suspendarea dreptului de vot, pentru ca inca are o datorie publica redusa in raport chiar cu criteriile din Pactul de Stabilitate si Crestere. In 2012, Romania va reveni la un deficit in conformitate cu pactul de stabilitate si crestere, adica sub 3%.
  • daca aceste masuri vor fi redate de media, partidele de opozitie sa ia nota; populismul ieftin nu mai este acceptat in UE, cu atat mai putin in Romania; Romania a intrat nepregatita in criza
  • Cele trei conditionalitati ale FMI pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI si Comisia Europeana sunt:

- legea pensiilor

- bugetul de stat pentru 2011

- legea salarizarii unice

  • Pe o ultima evaluare, o cercetare sociologica in 28.000 de gospodarii, rezulta ca 1,6 milioane romani muncesc la negru
  • angajatorii sunt obligati sa semneze contracte dupa care au probleme in reducerea numarului de salariati; este necesara flexibilizarea Codului Muncii, pentru ca este in avantajul salariatilor
  • In baza acordului majoritatii, vom incepe negocierile pentru un nou acord cu FMI in ianuarie, in asa fel incat daca vom ajunge la o forma convenabila, acordul sa intre in continuarea acordului existent, care expira in luna aprilie 2011.
  • Prin neparticipare cred ca partidele de opozitie se izoleaza si este pacat. Sunt partide mari si pot participa cu idei si solutii. Faptul ca nici la teme extrem de importante pentru Romania nu considera ca trebuie sa participe este un semn de lipsa de maturitate. Nimeni nu a spus sa nu existe opozitie, dar cand discutam de dreptul romanilor de a circula liber, de MCV, de modul in care vor fi tratate deficitele economice, cred ca acestea sunt teme de interes si pentru opozitie. II voi invita in continuare la consultari, cu atat mai mult cu cat mi-am propus ca acestea sa fie cat mai dese.