Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, pentru HotNews.ro, ca varianta unei remanieri in toamna "pare o operatiune sortita esecului" si ca seful statului are, in aceste conditii, fie varianta cooptarii la guvernare a PSD sau PNL, fie "trecerea PDL in opozitie". Preda a scris, vineri, pe blogul sau, ca ultimele sondaje, care indica prabusirea PDL sub 15% si un scor de aproape 40% pentru PSD, incurajeaza partidul lui Victor Ponta. "Daca schimbarea actualului guvern nu va tine seama de aceasta schimbare majora in opinie, PSD va fi ajutat sa ocupe din nou pozitia hegemonica pe care a avut-o in sistemul politic intre 2000 si 2004", mai spune Preda.

Cristian PredaFoto: HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Cristian Preda in interviul pentru HotNews.ro:

  • Exista doua posibilitati aflate in fata PDL si a presedintelui in acest moment: posibilitatea de a face in jurul PDL o mica alianta, cu UDMR, fugari, independenti, minoritati. Asta va avea ca efect consolidarea pozitiei dominante a PSD in cadrul opiniei publice, si asta duce la acest risc de transformarea a PSD intr-un partid hegemonic. Si varianta a doua este cea in care, si inevitabil se va pune problema reconfigurarii guvernului, sa se construiasca o alianta cu doua dintre cele trei mari partide. Sau, de ce nu, PSD plus PNL, si trecerea PDL in opozitie. Daca nu gasesti o cale de a crea o mare coalitiei, deci repet, nu o mica alianta cu sateliti, independenti, daca nu gasesti aceasta varianta de a te alia cu PNL, cum imi doresc eu,  sau cu PSD, cum si-au dorit unii in 2008 si probabil isi mai doresc, atunci trebuie sa abandonezi pozitia de partid guvernamental si sa-i lasi sa guverneze pe PSD si PNL.
  • Mie mi se pare ca in acest fel se contureaza clar dorinta PSD de a deveni un partid hegemonic, un partid care sa aiba cel putin dublul scorului in raport cu al doilea clasat, ca sa poata face guvernul singur. Cred ca de acest lucru trebuie sa tinem seama si noi, si PNL-ul, si cred ca trebuie gandita o strategie de construire a unei majoritati care sa ia in seama aceste lucruri. Vedeti, dupa ce noi am spus ca PNL a guvernat cu un guvern ultraminoritar si cu o slaba sustinere in public, nu putem sa ne gandim, cum a sugerat la un moment dat presedintele, la un guvern minoritar. Cred ca asta este exclusa, in opinia mea.
  • Cred ca trebuie luata in calcul varianta Guvern PSD-PNL din toamna, cu PDL in opozitie, daca ar esua un alt aranjament. Pentru ca mie mi se pare ca remanierea in acest moment mi se pare o operatie sortita esecului, de la bun inceput. Pentru ca opinia s-a miscat deja in alta directie. Si daca vin in Guvern Fat Frumos si Ileana Cosanzeana, si nu Videanu si Blaga, exista un deficit de credibilitate si partidele de opozitie mizeaza pe aceasta modificare a opiniei, deci nu putem sa ne imbatam cu apa rece.
  • Or, in aceste conditii, daca vrei credibilitate, daca vrei sustinere publica, trebuie sa recurgi la alte aranjamente politice, la negocieri care sa duca la o alta divizare a puterii decat in momentul de fata. Sigur ca partidele de opozitie pot sa reactioneze zicand: nu vrem, pentru ca vrem sa diminuam si mai mult credibilitatea acestui guvern pentru a ne instala comod in fotolii in 2012. Dar responsabilitatea politica trebuie fie pusa in fata fiecarui actor politic. De aceea, nu trebuie pornit cu prejudecati in momentul in care s-ar cauta negocierea altei formule. Eu nu-mi doresc asta, nu-mi doresc o asemenea formula, dar imi doresc o formula mai solida, si o formula mai solida inseamna acuma o formula mai credibila, care sa aiba sprijin in opinie. Nu ne putem gandi la o guvernare cu un sprijin fragil in Parlament si cu un sprijin mai fragil in opinia publica. In momente de criza, nu poti sa reusesti in acest fel. Trebuie un sprijin ori in Parlament, ori in opinie, un sprijin consistent. Nu poti sa ai fragilitate in Parlament, si lipsa de credibilitate in afara Parlamentului si sa crezi ca poti reusi. N-a reusit nimeni.