Fostul ministru al Muncii, Marian Sarbu, care a demisionat din PSD si face parte, in prezent, din Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei - formatiune politica infiintata de fostii membri ai Grupului independentilor din Parlament - ar putea fi urmarit penal pentru abuz si neglijenta in serviciu si pentru favorizarea infractorilor, in urma unei decizii a magistratilor ICCJ, care insa nu este definitiva, anunta Mediafax.

Marian Sarbu a fost reclamat la DNA, alaturi de Mariana Basuc, fost sef al Inspectiei Muncii, si alti 13 fosti subordonati ai sai din Ministerul Muncii, de un coleg pe nume Danut Gheorghe Radu. Acesta a denuntat procurorilor faptul ca Marian Sarbu ar fi savarsit faptele de abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu, favorizarea infractorului si omisiunea sesizarii organelor judiciare, totul in contextul achizitiei unor sedii pentru institutiile din subordinea ministerului, la preturi mai mari decat cele ale pietei.

Procurorii sesizati de Danut Radu Gheorghe au decis insa neinceperea urmaririi penale in cazul lui Marian Sarbu si a celorlalti 14 fosti subordonati ai sai din minister. Ulterior, rezolutia procurorilor a fost atacata de petent la instanta suprema, plangerea acestuia fiind admisa.

Pe 25 mai, instanta suprema a decis "desfintarea rezolutiei 4321/II/2/2009, din data de 24 august 2009" si trimiterea cauzei la procurori pentru "inceperea urmaririi penale fata de intimatii in cauza", conform minutei sedintei in care magistratii au dezbatut plangerea impotriva lui Marian Sarbu. Alaturi de Marian Sarbu, in acest dosar sunt cercetati, potrivit actelor din dosar, si Mariana Basuc, fost sef al Inspectiei Muncii, precum si alti 13 fosti angajati ai institutiei.

Decizia judecatorilor, care nu este definitiva, a fost deja contestata de opt dintre cei 15 reclamati: Mirela Voicu, Toma Gheorghe, Luminita Niculescu, Viorica Pavlu, Virgil Gaman, Nicolae Voinoiu, Gabriel Radu si Horia Plaiasu.

Cotidianul "Romania Libera" a scris, luni, ca Marian Sarbu si ceilalti 14 fosti angajati sunt acuzati ca ar fi achizitionat "dubios" 57 de sedii, in valoare de peste o suta de miliarde lei vechi, "licitatiile dubioase" avand loc in perioada 2001-2002.