Votul din Camera Deputatilor pentru desemnarea unui nou membru al Curtii Constitutionale, dintre Valer Dorneanu - sustinut de PSD - si Mircea Stefan Minea - sustinut de PDL, va fi reprogramat dupa ce presedintele Roberta Anastase a suspendat sedinta. Deputatii si-au dat avizul, la primul vot de marti, pentru Valer Dorneanu (161 de voturi) fata de Stefan Minea (123 de voturi). Votul a fost insa reprogramat, intrucat Valer Dorneanu nu a intrunit numarul necesar de voturi (168, adica majoritatea din Camera Deputatilor).

Comisia juridica a Camerei Deputatilor acordase, miercuri, in unanimitate, aviz favorabil pentru Valer Dorneanu - sustinut de PSD - si Mircea Stefan Minea - sustinut de PDL - pentru ocuparea posturilor vacante de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, anunta Agerpres. Decizia finala urmeaza sa fie luata de plenul Camerei Deputatilor.

3 posturi de judecator ai Curtii Constitutionale urmeaza sa ramana vacante in 2010. Camera Deputatilor, Senatul si Administratia Prezidentiala au dreptul sa nominalizeze cate un viitor judecator.

Presedintele Curtii, Ioan Vida, are 63 de ani si a fost numit la Curte de Camera Deputatilor, in 2001, pentru un mandat de noua ani, fiind propus de PD si sustinut la acel moment si de PDSR (actual PSD), PNL si UDMR. Nicolae Cochinescu, in varsta de 69 de ani, a fost numit judecator de Senat in 2001, la propunerea PDSR, pentru un mandat de 9 ani. Petre Lazaroiu are 56 de ani si a fost numit judecator al Curtii Constitutionale de catre presedintele Traian Basescu in 2008, pentru un mandat care expira in 2010, intrucat el a preluat mandatul ramas vacant in urma decesului lui Petre Ninosu.