A inceput lupta pentru posturile de judecatori la Curtea Constitutionala. PD-L, PSD si PNL se bat sa-si nominalizeze oamenii la CCR. Pe 7 iunie expira trei mandate de judecatori. Nominalizarea pe primul mandat de judecator revine Camerei Deputatilor, unde PDL doreste sa-l impuna pe Mircea Minea, fost pirotehnician si fost sef de catedra la Universitatea unde a predat premierul Emil Boc in timp ce PSD negociaza cu reprezentantii UDMR sa il sustina pe fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Valer Dorneanu. Pe de alta parte, la cea de-a doua nominalizare care revine Senatului liberalii incearca sa-l impuna pe Teodor Melescanu in defavoarea candidatului PD-L Simina Tanasescu. Pentru cel de-al treilea mandat de la Curtea Constitutionala, nominalizarea revine presedintiei.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a acordat, miercuri, in unanimitate, aviz favorabil pentru Valer Dorneanu - sustinut de PSD - si pentru Mircea Stefan Minea - sustinut de PDL - pentru ocuparea posturilor de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei. Cele doua nominalizari urmeaza sa fie dezbatute in plenul Camerei saptamana viitoare. Candidatul care intruneste jumatate plus unu din votul deputatilor va fi validat ca judecator la Curtea Constitutionala.

Valer Dorneanu
Valer Dorneanu
Foto: Agerpres
Valer Dorneanu a fost propus de grupul PSD+PC de la Camera Deputatilor. Conform CV-ului depus la comisia juridica, Dorneanu este doctor in drept si profesor la Universitatea Bucuresti. Din 1967 pana in 1990 a fot procuror succesiv la procuraturile sectorului 5 si 6 din Bucuresti, consilier in Consiliul Legislativ . Dupa revolutie pana in 1992 a fost consilier prezidential pe probleme legislative al lui Ion Iliescu. In perioada 2000-2004 deputat si presedinte al Camerei Deputatilor iar in perioada 2006-2008 vicepresedinte al Camerei. Din 1998 pana in 2008 a predat la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti.

Candidatul PSD pentru functia de judecator la CCR are teoretic putine sanse de a obtine postul, din majoritatii pe care PDL o are impreuna cu UDMR, UNPR si minoritat. Pe de alta parte, surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca social demcratii negociaza intens cu deputatii UDMR pentru a primi voturile necesare validarii lui Dorneanu. Alaturi de deputatii liberali si UDMR, social democratii ar detine 170 de voturi, exact numarul necesar de voturi pentru validarea candidatului lor.

Aceleasi surse sustin ca PSD doreste accelararea demersurilor pentru a obtine mai mari sanse pentru Dorneanu. "In cazul in care validam noi, deputatii, primii mandatul judecator si ne miscam repede la negocierile cu deputatii UDMR, avem sanse bunicele sa-l scoatem pe Dorneanu judecator" a declarat un social democrat sub protectia anonimatului.

Social democratii se tem ca cel de-al doilea post de judecator a carui nominalizare revine Senatului, democrat liberalii ar putea sa cedeze in favoarea lui Teodor Melescanu, propus de PNL si sa solicite postul de judecator care revine Camerei Deputatilor.

Cine este Mircea Minea

Grupul PDL de la Camera Deputatilor l-a propus pe Stefan Mircea Minea pentru postul de judecator la Curtea Constitutionala. Minea este profesor universitar doctor la facultatea de drept din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj si a fost nominalizat pentru acest post, conform surselor Hotnews.ro la propunerea premierului Emil Boc.

Stefan Mircea Minea
Stefan Mircea Minea
Foto: Ubbcluj.ro

Stefan Mircea Minea a detinut in perioada 1969-1970 functia de pirotehnician la Uzina 6 martie din Zarnesti apoi din 1973 si-a inceput stagiul de notar la Notariatul de Stat Judetean din Mures. Potrivit propriului CV depus la Camera Deputatilor, in perioada 1979-1991 a fost cercetator stiintific succesiv la Intreprinderea de Transporturi Auto Cluj, Universitatea Babes Bolyai si Academia Romana, filiala Cluj. Din 1991-2010 a predat dreptul la Universitatea Babes Bolyai iar din 2002 a devenit profesor universitar doctor. De asemenea, Minea este sef de Catedrei de Drept public la facultatea unde a predat dreptul constitutional si premierul Emil Boc Drept

Nominalizarea lui Minea pentru postul de judecator la CCR, sustinuta de democrat liberali, are sanse mari sa fie validata de catre Camera Deputatilor in cazul in care deputatii UDMR nu vor trada si vor vota in favoarea nominalizarii PSD.

Numirea celui de-al doilea judecator la Curtea Constitutionala revine Camerei Superioare a Parlamentului, Senatul. In ceea ce priveste nominalizarile pentru aceasta functie, PNL este singurul partid care a facut o propunere oficiala in acest sens, desemnandu-l pe senatorul Teodor Melescanu. Potrivit surselor Hotnews.ro PSD nu a facut nicio nominalizare mizand ca vor obtine la Camera Deputatilor postul de judecator, in timp ce democrat liberalii nu au facut o propunere oficiala.

Vicepresedintele PD-L, Valeriu Stoica a declarat public ca s-au propus cateva nume pentru postul respectiv insa nu s-a luat o decizie clara. "Nu este un punct de vedere cristalizat in partid. Punctul meu de vedere este ca ei trebuie sa fie o autoritate in domeniul dreptului. Sunt mai multe recomandari pe care eu le-am facut - Simina Tanasescu, Flavius Baias, Marian Nicolae -, dar inca nu e nimic finalizat"

Surse din interiorul PDL sustin ca profesorul universitar, doctor in drept, Simina Tanasescu, are cele mai mari sanse sa fie nominalizata de catre partid. De altfel, negocierile vor continua in saptamana urmatoare conform surselor citate democrat liberalii ar putea sa opteze pentru varianta Teodor Melescanu datorita afinitatilor acestuia cu anumiti lideri PDL.

Petre Lazaroiu
Petre Lazaroiu
Foto: Agerpres
Pentru cel de-al treilea mandat de la Curtea Constitutionala, nominalizarea revine presedintiei. Sursele Hotnew.ro sustin ca Presedintia ar intentiona sa-l nominalizeze pentru un nou mandat pe actualul judecator la Curtea Constitutionala, Petre Lazaroiu. Acesta a fost nominalizat tot de Presedintie in 2008, pe locul ramas vacant in urma decesului lui Petre Ninosu.

Cele trei posturi de judecatori la Curtea Constitutionala au o mare miza pentru actuala guvernare. Pana in prezent CCR a fost dominata de judecatorii propusi de PSD iar PD-L incearca sa rastoarne actuala majoritate, care i-a intors mai multe legi si ordonante emise de guvernul Boc. Totodata controlul PDL in CCR ar veni la momentul perfect pentru ca legile prin care Guvernul va impune reduceri de salarii si pensii vor ajunge si pe masa Curţii, urmatoarea transa de la FMI depinde de acordul celor 9 judecatori.

  • Mandatele a trei judecatori ai CCR expira pe 7 iunie 2010, doi dintre acestia fiind desemnati de Parlament, celalalt fiind desemnat de seful statului. Presedintele Curtii, Ioan Vida, are 63 de ani si a fost numit la Curte de Camera Deputatilor, in 2001, pentru un mandat de noua ani, fiind propus de PD si sustinut la acel moment si de PDSR (actual PSD), PNL si UDMR.
  • Nicolae Cochinescu, in varsta de 69 de ani, a fost numit judecator de Senat in 2001, la propunerea PDSR, pentru un mandat de 9 ani.Petre Lazaroiu are 56 de ani si a fost numit judecator al Curtii Constitutionale de catre presedintele Traian Basescu in 2008, pentru un mandat care expira in 2010, intrucat el a preluat mandatul ramas vacant in urma decesului lui Petre Ninosu.
  • Conform legii, atat Senatul cat si Camera Deputatilor trebuiau sa desemneze cu o luna inainte de exprirarea mandatului celor trei judecatori , mai exact in luna mai. Presedintele Curtii Constitutionale Ioan Vida a instiintat Parlamentul de la inceputul lunii martie ca au de definitivat doua numiri pana cel mai tarziu pe 7 mai insa fara nici un rezultat.