Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, miercuri, sa mentina condamnarea la cinci ani de inchisoare cu executare in cazul fostului senator Vasile Duta, acuzat de trafic de influenta, anunta Agerpres. Decizia este definitiva, urmand ca fostul senator sa petreaca urmatorii cinci ani dupa gratii.

ICCJ a respins recursurile inaintate de Vasile Duta si DNA, mentinand condamnarea data, in iunie 2009, de Curtea de Apel Galati.

Pe 3 iunie 2009, magistratii din Galati l-au condamnat pe Vasile Duta la trei pedepse de patru, trei si doi ani si jumatate pentru trei infractiuni de trafic de influenta. Pedepsele au fost contopite, ramanand cea mai mare de patru ani, careia i s-a adaugat un spor de un an de inchisoare. Tot atunci, magistratii din Galati i-au confiscat fostului senator un autoturism Mercedes si l-au obligat sa plateasca 9.100 USD catre stat, plus cheltuieli de judecata in cuantum de 3.000 de lei.

In februarie 2005, Vasile Duta, fost senator independent in legislatura 2000-2004, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pentru savarsirea a patru infractiuni de trafic de influenta, fapte comise in dubla sa calitate, de parlamentar si avocat.

Anchetatorii au retinut ca, in luna februarie 2002, Duta s-a oferit sa il ajute pe un om de afaceri din Germania sa obtina de la Ministerul Muncii aprobarile necesare deplasarii unor contingente de muncitori, precizand ca va face aceste interventii numai in schimbul primirii unor foloase materiale. El a cerut 400 de euro pentru fiecare persoana care urma sa obtina aprobare pentru a lucra in Germania.

Ulterior, in cadrul unei convorbiri telefonice, Duta i-a cerut omului de afaceri ca, in contul sumelor de bani negociate pentru obtinerea aprobarilor de la Ministerul Muncii, sa-i fie trimis un autoturism Mercedes, care a fost achizitionat cu 38.500 euro si introdus ilegal in Romania in data de 21 aprilie 2002. Cunostintele din Bucuresti ale cetateanului german au predat autoturismul Mercedes, in baza unui proces verbal.

Potrivit rechizitoriului, pentru a da o aparenta de legalitate in legatura cu detinerea autoturismului si pentru a-l putea inscrie in circulatie, Duta a incheiat un contract olograf de vanzare-cumparare in care s-a consemnat, in mod nereal, plata catre cetateanul german a sumei de 33.000 euro. Folosindu-se de acest inscris, fostul senator a imputernicit o persoana pentru a efectua demersurile necesare privind formalitatile vamale pentru tranzitarea autoturismului neinscris in circulatie pe ruta Romania-Austria si retur, pentru a obtine astfel un contract de leasing si plata unor drepturi vamale cat mai mici.

De asemenea, in contul sumei reprezentand valoarea totala a autoturismului, Vasile Duta a obtinut, in perioada februarie 2002-aprilie 2003, cinci aprobari de contingente pentru 190 de muncitori.

Procurorii au mai stabilit ca Vasile Duta a pretins si primit, in mod repetat, la inceputul anului 2002, de la administratorul unei societati comerciale din Tecuci mai multe bunuri, cu promisiunea ca poate obtine de la Ministerul Muncii aprobarea deplasarii in Germania a unui contingent de 35 de muncitori din cadrul firmei sale.

In alte trei situatii, prevalandu-se de calitatea sa de avocat-senator, Vasile Duta a promis unora dintre clientii sai implicati in cauze penale, ca isi poate trafica influenta si poate interveni la organele de ancheta sau la magistrati pentru a obtine solutii favorabile, cerand si primind, in schimbul acestor servicii, importante sume de bani. Pentru niciunul dintre clienti nu au fost incheiate, insa, contracte de asistenta juridica si nu au fost eliberate chitante pentru sumele de bani primite.