"Este timpul sa incepeti sa faceti, nu numai sa va certati!", este mesajul transmis clasei politice din Romania de ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, care recomanda politicienilor ca, dupa incheierea alegerilor, sa caute reconcilierea si armonia, potrivit NewsIn.

"Este datoria mea, ca ambasador al SUA, si a voastra, ca avocati ai reformei, sa ii convingeti pe cetateni sa isi duca revolutia la bun sfarsit. Romania, la fel ca si America, trebuie sa aspire catre o guvernare a legilor, nu a barbatilor si femeilor - nu catre o tara unde politicile si legile depind de care dintre partide are majoritatea de 50% plus unu", a declarat, marti, Mark Gitenstein.

"In acelasi context, Romania trebuie sa devina o tara care sa caute reconcilierea si armonia dupa ce alegerile s-au incheiat. Ca sa fiu direct: este timpul sa incepeti sa faceti, nu numai sa va certati", a punctat ambasadorul.

Gitenstein a subliniat ca "a face", inseamna, pentru el, reformarea sectorului public pe cinci componente:

  • un guvern cu un buget modern, multianual si obligatoriu
  • o administratie capabila sa ia decizii care sa urmareasca un regim de legiferare obiectiv
  • un sistem judiciar profesionist, independent si dezinteresat si un Parlament care permite pedepsirea celor care gresesc
  • existenta unei prese independente
  • o natiune unde libertatile civile sunt garantate, iar minoritatile religioase si politice sunt protejate de puterea majoritatii