Prezent sambata in judetul Harghita, la Universitatea de Vara si Tabara Studenteasca "Tusvanyos", Baile Tusnad, presedintele Basescu a declarat: "Avem nevoie de o crestere a autonomiei a tuturor localitatilor din Romania. Cu un singur amendament! Nu aplaudati pana nu va spun si amendamentul: egala autonomie la Odorheiul Secuiesc precum la Tulcea sau la Caracal."

In acest moment, auditoriul prezent a intrerupt discursul presedintelui, huiduind si fluierand. "Asta arata capacitatea unora de a nu putea sustine un dialog. Eu am venit la dumneavoastra pentru un dialog", a mai spus Basescu. "Pentru cei care insa vad autonomia ca fiind elementul prin care introduc pasaport pe teritoriul national al Romaniei - vreau sa va spun ca este o viziune gresita. Romania este stat national, suveran, independent, a carui integritate teritoriala nu poate fi afectata."

Pentru ca cei prezenti au inceput din nou sa huiduie cand presedintele a citat primul articol din Constitutie, presedintele a insistat:

"Sa stiti ca daca mai fluierati, va mai spun o data. Romania este stat national, suveran, independent, da? Deci articolul I din Constitutia Romaniei spune asa: Romania este stat national, suveran, independent." Pentru ca multimea a continuat sa fluiere, Basescu a continuat: "Va mai spun o data inainte sa va linistiti? Ok, sper ca ati inteles."

Imbracat cu vesta secuiasca, el a sosit la Scoala de Vara a UDMR pentru a fi prezent la dezbaterea "Politicieni reformatori in Europa". Traian Basescu a participat la discutii alaturi de presedintele FIDESZ, fostul prim-ministru al Ungariei, Orbán Viktor, si de presedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo. Discutiile au fost moderate de presedintele Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Externe si Maghiarii de Dincolo de Granite din Republica Ungara, Németh Zsolt.

Cea de-a XX-a editie a Universitatii de Vara si Tabara Studenteasca "Tusvanyos" s-a deschis miercuri, la Baile Tusnad, si se incheie duminica, fiind organizata de Fundatia Pro Minoritate din Budapesta si de Consiliul Tineretului Maghiar din Romania.

Sogor Csaba: Huiduielile sunt mai politicoase decat aruncatul cu oua

"Traian Basescu vine foarte des in Secuime, promite multe si cateodata incearca sa explice secuilor ceea ce nu mai crede nimeni, ca nu are niciun fel de influenta asupra Guvernului actual al Romaniei. In plus are o abordare interesanta privind invatarea limbii romane si a autonomiei", a spus Sogor Csaba, la finalul lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad.

"Traian Basescu intotdeauna scoate problema pasapoartelor, desi este foarte bine informat si stie ca in toata Europa unde exista autonomii nu exista pasaport. Autonomia inseamna cu totul altceva si eu cred ca Traian Basescu a vrut sa spuna, aici, la Tusvanyos: Fratilor trebuie sa mai asteptati cu autonomia ca Romania traieste inca in secolul 19, secolul statelor nationale. Aici, la Tusvanyos, de 20 de ani vin oameni din toate categoriile, secui, maghiari, romani, iar pe domnul presedinte l-au huiduit oameni care s-au saturat de promisiuni false. Consider ca este bine ca un politician sa fie cateodata huiduit pentru ca altfel are impresia ca vorbeste intotdeauna bine", a conchis Sogor Csaba.

Traian Basescu: Atentie la limba romana. Este bine ca elevii maghiari sa invete si limba romana, ca sa se poata descurca oriunde in aceasta tara si la oricel nivel

Maghiarii au asigurata educatia in limba materna si dreptul de a o folosi in Justitie, a spus presedintele. "Poate, accidental, birocratia a asezat lucrurile in alt loc, dar acest lucru poate fi corectat. In Romania, orice maghiar se poate adresa in Justitie in limba materna. Cat priveste educatia, stim cu totii ca aceasta este asigurata in limba maghiara. Eu chiar v-am spus, de mai multe ori: Atentie la limba romana. Este bine ca elevii maghiari sa invete si limba romana, ca sa se poata descurca oriunde in aceasta tara si la oricel nivel. Mi-as dori ca si romanii din Ungaria sa aiba aceleasi drepturi ca maghiarii din Romania, inclusiv sa fie reprezentati in Parlament", a spus seful statului.

"Romania sustine dubla cetatenie. In Romania si cetatenii care au dubla cetatenie pot ajunge in functii inalte in stat. Aceasta abordare arata spiritul de modernitate in a fi european. Nu putem pune restrictii, in Europa in ceea ce priveste dubla cetatenie. Statul roman a limpezit acest lucru in Constitutia sa", a mai spus presedintele.

Orban Viktor: Este o cinste si o onoare ca presedintele Romaniei s-a angajat la acest dialog, nici pe departe simplu

Orban Viktor, presedintele principalului partid de opozitie din Ungaria, FIDESZ, a vorbit despre "colaborarea excelenta" intre FIDESZ si PDL, fostul partid al presedintelui Basescu, in Parlamentul European, exemplificand cu proiectul Nabucco. Orban a spus ca s-ar bucura ca la alegerile prezidentiale din toamna Basescu sa fie reales. "In privinta viitorului, noi, cei de la FIDESZ, asteptam ca Traian Basescu sa fie din nou presedintele Romaniei si impreuna cu dreapta ungureasca sa facem un pachet comun de dezvoltare", a spus el.

In cadrul dezbaterilor, Orban a mentionat ca Romania si Ungaria ar trebui sa elaboreze o politica armonizata in ceea ce priveste problemele minoritatilor din ambele tari, exemplificand cu Ucraina, unde "minoritatea maghiara este in pericol".

Intrebat de un participant la dezbatere pe cine ar alege in functia de presedinte al Romaniei, intre Basescu si Kelemen Hunor, candidatul UDMR, Orban Viktor a raspuns: "Va fi si turul doi la alegerile prezidentiale, si atunci l-as alege pe Traian Basescu".

Presedintele, adeptul descentralizarii. Pastrarea valorilor culturale ale minoritatilor

"Am insistat in acest sens si in Guvernul trecut, din care facea parte si UDMR, si in cel actual, ca procesul de descentralizare trebuie sa fie accelerat" a declarat Traian Basescu, in cadrul aceleiasi dezbateri. "Dar eu cred ca guvernele doresc sa isi pastreze cat mai mult sub control diferitele domenii de activitate. Nu ma intrebati pe mine, cel care doreste descentralizarea, intrebati mai degraba UDMR de ce nu doreste sa fie aliatul meu in acest sens", a spus el.

Basescu a mai fost intrebat despre drepturile ceangailor de a invata in limba materna. Intamplator, a spus presedintele, "cunosc foarte bine comuna Cleja", in care traieste o comunitate insemnata de ceangai, si a afirmat ca in Romania nu exista o politica centrala privind diminuarea pastrarii valorilor culturale ale aceste minoritati, asa cum nu exista nici in privinta celorlalte 18 minoritati care traiesc aici. "Era o tentatie pentru parinti sa isi duca copiii catre scolile romanesti mai mari. Mi-e greu sa recunosc o politica la nivel central a pierderii obisnuintei lor de a utiliza limba materna. In acest moment nu se pune problema pastrarii drepturilor culturale la nivelul oricarei minoritati din cele 18 din Romania. Nu spun ca nu exista probleme, dar nimeni nu poate suspecta Romania de o politica privind diminuarea pastrarii valorilor culturale", a raspuns Basescu.