Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, crede ca actuala criza economica si financiara cu care se confrunta omenirea nu are precedent si ar putea marca finalul unui sistem ale carui baze au fost puse in urma cu 500 de ani, asezand economia pe baze noi, post-capitaliste.

"Nu ne aflam intr-o criza obisnuita, ci este o criza de sistem, poate chiar de final de sistem, o criza care ar putea inchide o istorie de 500 de ani", a afirmat el, citand un istoric american.

El a vorbit despre "reasezarea economiei mondiale pe baze noi, post-capitaliste", adaugand ca "in urmatorii zece ani de-abia o sa vedem despre ce e vorba".

In opinia sa, piata a aparut cu mult inaintea capitalismului, care nu a facut decat sa extinda aceasta notiune.

In plus, actuala epoca se confrunta cu falimentul unui sistem care "a ignorat piata ca fenomen obiectiv si a inlocuit-o cu statul" - comunismul - dar si cu criza unui sistem - capitalismul - care a "fetisizat" aceasta notiune.

"Adevarul este undeva la mijloc (...) Aceasta criza e diferita de tot ceea ce a fost pana acum", a subliniat el.

Cat priveste Romania, fostul sef de stat a comparat efectele crizei economice cu cele ale unui tsunami: Criza este "ca un tsunami care apare in mijlocul oceanului si plezneste cel mai puternic cand ajunge la mal", iar "noi suntem la mal".

In opinia sa, masurile care trebuiesc adoptate pentru combaterea crizei nu trebuie sa devina "o chestiune de dispute politice intre partide", ci necesita "o analiza mai serioasa", care sa includa "toate fortele lucide, toti oamenii cu stiinta de carte".

Iliescu: Basescu nu a facut decat rau, Romania nu are nevoie el

Ion Iliescu considera ca Romania nu are nevoie, mai ales in acest moment, de un presedinte precum Traian Basescu: "Tara a avut de pierdut in acesti cinci ani de zile cu prezenta lui dl. Basescu in fruntea statului. El este un om conflictual si care nu a facut decat rau", "care nu a stiut sa convietuiasca cu proprii sai aliati".

"Nici cu proprii sai consilieri nu a stiut sa convietuiasca, l-au parasit toti pe rand", a continuat presedintele de onoare al PSD, care a concluzionat ca Traian Basescu "nu e un om de care sa aiba nevoie tara - un factor coagulant".

Despre coalitia PSD - PD-L: Intr-o familie se si paruiesc unii

Iliescu este relativ optimist insa in privinta functionarii coalitiei de guvernare dintre PSD si PD-L, desi in acest an vor urma doua confruntari electorale, in care cele doua partide aliate vor fi in competitie.

"Intr-o familie, sot si sotie, se si paruiesc unii, dar altii, daca au intelepciune, stiu sa treaca peste disensiuni", a comentat el.

Ion Iliescu recomanda, in ciuda momentului actual dificil, identificarea "acelor puncte de contact" astfel incat guvernul sa mearga".

Ion Iliescu: Daca niciun membru nu sufla in front, s-a dus dracului partidul

Ion Iliescu crede ca discutiile si opiniile diferite intr-un partid sau in guvern sunt benefice.

"Intr-o familie mai mare, cum e partidul, daca inabusi deosebirile de pareri, transformi partidul intr-o masa inerta care n-are personalitate", a spus el, adaugand ca dintr-o "confruntare deschisa de opinii, de pareri, de optiuni invata toti".

"Daca nu, daca se aliniaza toti in spatele sefului si nu sufla in front, s-a dus dracului cu partidul, nu mai ramane nimic din el, devine e o masa de oameni lipsiti de personalitate".