Parlamentarii Uniunii Salvati Romania va contesta la Curtea Constitutionala modificarile votate de majoritatea PSD-ALDE la Legea finantarii partidelor politice si campaniilor electorale, prin care devine se elimina confiscarea sumelor nelegale de la partide.

"Am decis sa contestam la Curtea Constitutionala aceasta lege. Ne-am apucat deja de redactarea obiectiei de neconstitutionalitate. Vom invita toate partidele politice sa se alature demersului nostru pentru ca asa cum a fost modificata Legea finantarii partidelor politice, este foarte grav, ne intoarcem in timp, in perioada anului 2006 cand finantarile se faceau discretionar, se aduceau genti cu bani la partid fara niciun control. Initiatorii, e vorba de opt deputati si senatori apartinand minoritatilor nationale au incercat doar eliminarea unui alineat dintr-un articol al legii. Senatul a respins aceasta propunere, dar in camera decizionala, Camera Deputatilor, deputatii PSD au venit cu 99 de amendamente prin care s-a deturnat total legea de la ceea ce isi propusese initial. Modificarile sunt de substanta, procedura este una interzisa de Constitutie si vom ataca la CCR", a afirmat Stelian Cristian Ion, deputat USR, membru in Comisia Juridica, citat in comunicatul de presa.

Potrivit acestuia, modificarile aduse "mutileaza legea in vigoare si inlatura masura confiscarii, toate articolele referitoare la confiscarea sumelor nelegale sunt abrogate. Se inventeaza o noua masura de sanctionare, returnarea la buget a sumelor neutilizate, dar sumele nelegale raman la partide. Este rescrisa intreaga parte de contraventii, intr-o redactare neclara, si se modifica intreaga filosofie a legii. Autoritatea Electorala Permanenta se transforma intr-o institutie care are rolul de a preveni si a indruma, dar nu sunt stabilite aceste mecanisme, rolul sanctionator fiind eliminat", a aratat Stelian Cristian Ion.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 176 voturi pentru, 96 impotriva si sapte abtineri, modificari la Legea 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. La proiectul initial s-au adus o serie de amendamente din partea PSD, adoptate de Comisia Juridica din Camera Deputatilor si votate apoi de plen.

Citeste aici forma adoptata a legii