Deputata USR Cristina Pruna a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca printr-un amendament sustinut de Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, guvernarea PSD - ALDE transforma companiile de stat in companii de partid, se arata intr-un comunicat.

Cristina PrunaFoto: cdep.ro

In comunicat se precieaza ca, in cadrul dezbaterilor privind o initiativa legislativa de exceptare a unor companii de stat de la aplicarea regulilor guvernantei corporative stabilite de OUG 109/2011, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii a sustinut un amendament prin care companiile de stat care vor fi exceptate de la aplicarea OUG 109/2011 vor fi decise prin Hotarare de Guvern.

USR considera ca printr-un astfel de amendament, coalitia PSD - ALDE intoarce companiile de stat sub comanda politica a partidelor de guvernare pentru servirea propriilor interese economice si a clientelei lor politice.

"Procedural, Guvernul va putea excepta de acum inainte orice companie isi doreste printr-o simpla Hotarare de Guvern. PSD consfinteste astfel nepotismul si neprofesionalismul in companiile de stat care se vor transforma intr-o vaca de muls pentru interesele private ale actualei majoritati parlamentare. Reprezentantii PSD si ALDE din Comisia pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor au fortat cresterea numarului de companii care vor fi exceptate de la prevederile OUG 109/2011 astfel incat numirile in aceste companii sa nu se mai faca prin concurs transparent, ci prin cadouri politice catre camarila de partid", a declarat Pruna in conferinta de presa a USR de astazi.

"Foamea de bani si disperarea de a mitui populatia cu cresteri salariale si de pensii nesustenabile a facut ca actualul Guvern sa treaca la decapitalizarea celor mai importante companii de stat din domeniul energiei. Rezultatul, previzibil si inevitabil, va fi ca orice investitie in retehnologizare si dezvoltarea acestor companii va fi stopata, iar in final romanii vor fi expusi unor pericole care tin de securitatea alimentarii cu energie", afirma deputatul USR.

In acest sens, USR i-a invitat la Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor pe ministrii Economiei si Energiei, impreuna cu directorii principalelor companii din sectorul energetic pentru a explica in ce fel vor reusi sa asigure securitatea energetica a Romaniei dupa ce Guvernul le-a lasat fara resurse financiare.

Pruna a anuntat ca "invitatia ministrilor Economiei si Energiei, alaturi de managerii companiilor de stat la audieri in cadrul Comisiei pentru industrii si servicii a fost blocata de presedintele Comisiei, Iulian Iancu care nu a considerat oportuna o dezbatere cu privire la siguranta alimentarii cu energie a populatiei."