Fostul presedinte PSD, Victor Ponta, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca actualul premier, Mihai Tudose, va prelua conducerea PSD, dar sustine ca “asta nu inseamna neaparat ca PSD-ul va merge intr-o directie mai buna.” Ponta sustine ca in momentul cand va solutiona batalia de putere pentru banii de la Ministerul Dezvoltarii, condus astazi de Sevil Shaidehh, unul din oamenii de incredere a lui Dragnea, ii va lua partidul. Victor Ponta mai spune ca de aceasta data Liviu Dragnea nu-l va mai putea da jos pe Tudose in Parlament prin motiune asa cum a procedat cu Sorin Grindeanu.

Mihai TudoseFoto: Agerpres

“I-a umilit atat de tare pe parlamentari, stiti ca a zis ca-l dam jos pe Grindeanu ca e omul serviciilor. Si-acum Grindeanu nu mai e omul serviciilor. E din nou om bun, daca s-a impacat cu Dragnea. Si i-a pus intr-o situatie atat de cumplita, incat e greu sa-i puna a doua oara”, afirma Ponta. Fostul lider PSD mai spune ca Tudose ar fi mai eficient decat Grindeanu in a se proteja in Parlament, dar il critica pe seful Guvernului pentru masurile economice adoptate. “Adica tot marim salariile si pensiile si tot scadem veniturile, rezultatul e unul singur: te dai cu capul in zid, ca Grecia”, a mai spus fostul premier.

Redam mai jos pasajul despre Mihai Tudose din interviul acordat HotNews.ro de Victor Ponta:

DT: Dar revenind la lideri, la liderii PSD. Credeti ca premierul Tudose doreste, vrea, sa-i ia partidul domnului Dragnea, sau s-a resemnat?

VP: Nu. Cred ca i-l va lua.

DT: Cum?

VP: Natural, deja.

DT: Si pe ce va bazati cand spuneti ca credeti ca i-l va lua?

VP: Pe cunostintele mele destul de aprofundate, comparabile cu ale dumneavoastra, asupra sistemului care functioneaza in PSD. In acest moment, Liviu Dragnea detine un instrument extrem de important in PSD, si-anume Ministerul Dezvoltarii Regionale, cu doamna Sevil Shhaideh...

DT: Fondurile...

VP: Banii.

DT: ...pentru baronii locali.

VP: Eu am discutat cu sute de primari, care imi spun "dom'le, nu ne place de Dragnea, ne e rusine, dar banii vin de la el". Adica de la Dragnea vin, prin Sevil Shhaideh.

DT: Si ce alta parghie de putere mai are domnul Dragnea?

VP: Are capacitatea pe care inca Tudose i-o lasa - dar am vazut, in unele situatii, cum ar fi ANAF-ul, cum ar fi Casa Nationala, i-a mai contestat-o - capacitatea de a cumpara oameni cu functii. El da functii. La cei care-si doresc acest lucru. Eu sunt fericit ca mie mi-a luat o functie, nu mi-a dat, deci nu-i datorez domnului Dragnea nimic. Eram la Comisia de Afaceri Europene si m-a zburat de-acolo, un lucru pana la urma normal, ca e o functie politica. Capacitatea de a da functii. Pe masura ce domnul Tudose va trece de partea lui capacitatea de a da functii si in momentul in care va solutiona batalia de putere pentru banii de la Ministerul Dezvoltarii, ii va lua partidul. Dar asta nu inseamna neaparat ca PSD-ul va merge intr-o directie mai buna.

DT: Va reamintesc ca a incercat si domnul Grindeanu sa faca acelasi lucru...

VP: Eiii...

DT: ... si n-a reusit sa ia parghiile astea de putere.

VP: Pai o sa va spun un lucru care tine, pana la urma, de chestiuni strict politice. Cred ca domnul Dragnea nu doar politic si-a dat jos propriul guvern, ceea ce e o oroare care va ramane in istorie, dar si personal, cand l-a schimbat pe domnul Grindeanu, care-i un om care-i mai soft, cu domnul Tudose, si-a cam semnat condamnarea. Dar asta nu ma face sa simt mai bine. Eu repet: pana la urma, bataliile politice intre lideri, asa cum le-ati descris si dumneavoastra, cred ca exista peste tot in lume, nu doar in Romania. Stati un pic. Stati sa termin si eu o idee. Problema este daca batalia asta politica o duci in opozitie, stiti, se sparg partide, se lupta oamenii. Cand esti la guvernare, daca Dragnea iese si spune "facem in dreapta cu economia" si Tudose iese si spune "o facem in stanga", stiti ce se intampla: se rupe caruta. Asta e marea mea problema, asta este o explicatie pentru care am facut multe compromisuri cand eram la guvernare, ca sa pot directia economica sa mi-o tin. Dragnea tinea baronii, Gabi Oprea tinea politistii si eu puteam sa-mi vad de partea economica, si acesta e lucrul care ma deranjeaza acum, pentru ca eu vad, ca pe actualele politici economice si sociale, adica tot marim salariile si pensiile si tot scadem veniturile, rezultatul e unul singur: te dai cu capul in zid, ca Grecia.

DT: Mai e mult pana acolo, pentru ca...

VP: 2019 e maine.

DT: ...deocamdata, premierul Tudose prezinta cifre de crestere economica.

VP: Nici asta. Recunosc ca eu nu inteleg. Nu inteleg, o spun din pozitia celui care a fost ministru si prim-ministru. Nu trebuie sa stii toate lucrurile, dar ai un mare avantaj, pe care dumneavoastra - Hotnews, eu - deputatul Ponta nu-l avem. Poti sa pui mana pe telefon si sa zici "intr-o ora, dati-mi o nota despre fondurile de pensii". Daca ti se da nota de o pagina, nu poti sa vii sa spui ca Pilonul I este mai rentabil decat Pilonul II, pentru ca specialistul care ti-a scris iti spune "dom'le, vezi ca asta e o tampenie, nu poti sa le compari in rentabilitate". La fel, eu am cifrele de la Ministerul de Finante, le am pe telefon, sunt publice, le aveti si dumneavoastra. Comparativ cu 2016, stiti ca era guvernul Ciolos, - care a facut un dezastru - , incasari cu un miliard mai putin, cheltuieli cu 16 miliarde mai mult. Am facut rectificari bugetare in viata mea, eu, cu pixul si cu ministrul de finante si cu ceilalti ministri. Nu poti sa te lupti cu cifrele. Poti sa le prezinti altfel, poti sa le ametesti, sa te bazezi ca oamenii nu stiu ce inseamna rectificare. De ce spune mereu ca e bine? E si asta un mod de comunicare, insa foarte-foarte periculos.

DT: Deci pana acolo mai e, pana la...

VP: Stiti, poate n-ati citit, ca sigur nu erati un amator de Adrian Paunescu, dar aia "Ultima noapte pe Atlantida", si spunea cum apa le intra in gura si ei tot spuneau ca e seceta. Nu inteleg acest gen de comunicare. Nu, nu imi dau seama care este.

DT: Bun, deocamdata domnul Tudose pare sigur pe cifrele pe care le prezinta.

VP: Stiti pe ce e sigur domnul Tudose? Pe faptul ca Dragnea acum nu mai poate sa il schimbe cum l-a schimbat pe domnul Grindeanu.

DT: Ei, aici voiam sa va intreb, de ce nu poate sa-l schimbe. Nu are acelasi Parlament pe care-l controleaza domnul Dragnea, nu il poate demite prin motiune de cenzura la fel? Ce-l opreste?

VP: I-a umilit atat de tare pe parlamentari, stiti ca a zis ca-l dam jos pe Grindeanu ca e omul serviciilor. Si-acum Grindeanu nu mai e omul serviciilor. E din nou om bun, daca s-a impacat cu Dragnea. Si i-a pus intr-o situatie atat de cumplita, incat e greu sa-i puna a doua oara, iar Tudose este...

DT: Haideti, domnul Ponta, va cunoasteti bine partidul acela. Au vreo problema parlamentarii PSD cu asta, daca vine Dragnea si zice "Tudose vrea sa ia partidul, vreau sa-l schimb", care-i problema?

VP: Pai care-i problema? Atunci motiunea au trecut-o cu voturile de la minoritati. N-au avut voturi doar de la PSD si ALDE, da? Au trecut-o cu voturile de la minoritati. Eu cred ca Tudose e mai eficient decat Sorin Grindeanu in a se proteja in Parlament si cred ca Liviu Dragnea nu poate sa-l dea jos.

DT: Si cam pe cand estimati ca i-ar lua partidul domnului Dragnea?

VP: Nu stiu. Si e mai putin important. Dintr-un interes pur egoist, asa, al PRO Romania, al partidului meu, cu cat sta mai mult domnul Dragnea la conducere, cu atat mai bine. Pentru ca, vedeti, lumea zice "dom'le, ai o obsesie". Eu n-am nicio obsesie. Dar trebuie sa dai un chip. Si trebuie sa dai o explicatie: cine ia deciziile. Intamplator, le ia domnul Dragnea, nu le ia altcineva.

DT: Daca reuseste domnul Tudose, va fi nevoit sa urmeze traditia PSD, sa-l dea afara pe domnul Dragnea din partid.

VP: Problema lor.

DT: ...ca sa nu-i submineze deciziile...

VP: Deja e problema lor, nu mai e problema mea.