Deputatul liberal de Timis Marilen Pirtea a declarat, joi, ca un numar de 35.000 de copii care pana acum au primit alocatii si care au implinit varsta inscrierii in clasa zero nu figureaza in statisticile educationale.

Marilen PirteaFoto: Agerpres

''35.000 de copii, care ar trebui sa inceapa clasa zero, nu exista in statisticile educationale de clasa zero. Ei apar in statisticile privind alocatia pentru copii, dar nu apar inscrisi la scoala, pentru clasa zero. Sau sunt fictivi (la plati, n.r.)'', a afirmat Marilen Pirtea intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Acesta a mentionat ca cei 35.000 de prescolari vor fi ''cautati'' in evidente.

Deputatul a punctat si faptul ca sistemul de invatamant se confrunta cu mari probleme, de la insuficienta spatiilor de invatamant si lipsa manualelor, pana la neajunsurile salariale ale cadrelor didactice, ''o insuficienta permanenta, care face din sloganul prioritizarii educatiei si importanta ei pentru natiune si societate, o Cenusareasa permanenta a acestei tari''.

Marilen Pirtea a mai afirmat ca suntem recordmani ai abandonului scolar, noua romani plecand in fiecare ora din tara si cu o rata de 98% a parasirii timpurii a scolii de catre tineri.

''Ne-am propus ca in 2020 sa ajungem la o rata de sub 12%, ceea ce inseamna ca in urmatorii trei ani va fi un miracol sa realizam acest deziderat. 175 de mii de elevi de clasa a V-a incep scoala fara manuale, dar avem timp de exotisme de felul manualelor de sport'', a spus Pirtea.

Pentru toate acestea, dar si pentru celelalte multiple probleme ale sistemului, Marilen Pirtea a anuntat ca PNL a depus la Senat o motiune simpla impotriva ministrului Educatiei, Liviu Pop.