Presedintele USR, Nicusor Dan, a explicat de a preferat sa se abtina la votul de marti, din Camera Deputatilor, asupta initiativei cetatenesti de redefinire a familiei in Constitutie ca uniunea intre barbat si femeie. "Aceasta dezbatere care pentru fiecare din oamenii implicati este foarte intima poate sa duca dezbaterea publica intr-o zona de conflict care sa nu rezolve problemele reale, care sunt de la abandon scolar pana la lipsa locurilor de munca. Nu voi fi mediator", spune Nicusor Dan.

Nicusor DanFoto: Agerpres

El a adaugat, cu referire la votul deputatilor USR, ca formatiunea pe care o conduce "este un partid in care oamenii au opinii diverse, asa cum am spus de la inceput, pe subiecte sensibile".

Initiativa cetateneasca prin care familia este redefinita in Constitutie a fost votata in plenul Camerei Deputatilor cu 232 voturi "pentru", 22 "impotriva" si 13 abtineri, fiind nevoie de doua treimi din numarul deputatilor - 219 voturi - pentru ca aceasta sa treaca.

Au fost doar 22 voturi impotriva, majoritatea de la USR si unul singur de la PSD. Presedintele USR, Nicusor Dan, s-a abtinut de la vot.

Proiectul initativei cetatenesti a fost amanat in mai multe randuri in parlament, fiind "plimbat" de la o camera parlamentara la cealalta, pana cand s-a stabilit ca ordinea in care parlamentarii trebuie sa se pronunte este Camera Deputatilor intai, apoi Senatul.