Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a hotarat, vineri, sa restituie la DNA dosarul fostilor deputati Madalin Voicu si Nicolae Paun, in care este implicat si fostul presedinte al ANAF, Gelu Diaconu, potrivit minutei sedintei de judecata. Decizia instantei este definitiva.

Nicolae Paun a fost trimis in judecata de DNA pe 18 iulie, fiind acuzat de mai multe infractiuni, printre care deturnare de fonduri europene, spalare a banilor, cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata. De asemenea, deputatul Madalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii, spalare a banilor si folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Printre ceilalti inculpati din dosar se numara Gelu Stefan Diaconu si Mihai Gogancea-Vatasoiu, la data faptelor presedinte, respectiv vicepresedinte al ANAF, acuzati de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, precum si Florentina Rotariu, manager general al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa".

"E o decizie absolut normala, care a venit in continuarea asteptarilor mele. Dosarul a fost restituit la DNA, unde cred ca de aceasta data voi fi in situatia sa demonstrez extrem de usor ca toata aceasta implicarea mea in acest dosar a fost o facatura. (...)Nu aveam nici cea mai mica indoiala ca justitia - cel putin la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - isi face datoria. Voi dovedi cu foarte multa usurinta in ce grava eroare eroare au fost cei de la DNA - daca la mijloc nu a fost si o intentie", a spus Diaconu cu privire la decizia instantei supreme, intr-un interviu acordat PSNews.

Potrivit DNA, Nicolae Paun si ceilalti inculpati din acest dosar au creat un mecanism de fraudare a fondurilor europene prin intermediul Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", care derula programe destinate integrarii sociale a persoanelor de etnie roma.