Cele doua camere ale noului parlament se reunesc in sedinta de plen marti, de la ora 12.00. Temporar, presedintii acestora vor fi decanii de varsta: Senatul va fi condus de Leon Danaila (83 de ani, PNL), iar Camera Deputatilor de Miron Ignat (75, minoritati). Ambele Camere isi vor alege comisiile de validare - la Camera Deputatilor aceasta va avea 30 de membri, in timp ce la Senat, 15, potrivit News.ro. Cel mai asteptat vot este cel privind validarea mandatului presedintelui PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv in dosarul Referendumului de demitere a lui Traian Basescu.

Prof dr. Leon DanailaFoto: Facebook / Leon Danaila Pagina Oficiala

Leon Danaila va fi asistat la prezidiul Senatului de Catalin George Stanga (34 ani, PNL, Galati), George Edward Dirca (36 ani, USR, Galati), Alexandru Marius Dunca (36 ani, PSD, Brasov) si Bogdan Constantin Matei (36 ani, PSD, Valcea), in timp ce Ignat, reprezentantul comunitatii rusilor lipoveni din Romania, de catre Mara Mares (24 ani, PNL, Brasov), Andrei Pop (25 ani, PSD, Ialomita), Vlad Emanuel Durus (26 ani, USR, Maramures) si Apjok Norbert (27 ani, UDMR, Maramures).

Dupa ce comisiile alese in sedintele celor doua camere vor valida mandatele, vor elabora fiecare cate un raport in care nominalizeaza senatorii si deputatii pentru care se propune validarea sau invalidarea mandatelor. Dupa ce rapoartele vor fi aprobate, prin vot, de catre comisii, ele vor fi supuse votului plenului fiecarei camere, noteaza News.ro.

Camera Deputatilor a stabilit deja votul pentru raportul comisiei de validare miercuri la ora 9.00.

Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputati si dupa depunerea juramantului de catre acestia. Senatul este legal constituit dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori.

Dupa ce noii senatori si deputati vor depune juramantul, cel mai probabil miercuri, vor fi alese conducerile celor doua camere: presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, Birourile Permanente si se vor constitui comisiile parlamentare. Birourile Permanente ale ambelor Camere ale Parlamentului sunt compuse din cate patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori si se formeaza in urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectandu-se configuratia politica a Camerei Deputatilor si Senatului.

Alegerea presedintelui Camerei Deputatilor, respectiv Senatului, are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere. Este declarat ales presedinte candidatul care a intrunit votul majoritatii celor prezenti. Lista candidatilor propusi pentru functiile de vicepresedinte, secretar si chestor din Biroul permanent se supune in intregime votului deputatilor, respectiv senatorilor si se aproba cu majoritatea voturilor celor prezenti. Votul este secret si se exprima prin bile. Vicepresedintii, secretarii si chestorii Camerei Deputatilor si Senatului sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare carora le-au fost repartizate locurile respective.

Validarea sau invalidarea unui mandat de parlamentar

Atat comisia de validare a Senatului, cat si cea a Camerei Deputatilor pot propune invalidarea mandatului unui parlamentar in cazul in care constata ca alegerea acestuia s-a facut prin incalcarea dispozitiilor legii electorale privind candidatura sau obtinerea mandatului, precum si in cazul in care exista o hotarare definitiva si irevocabila privind savarsirea de catre cel in cauza a unei infractiuni legate de derularea procesului electoral.

Eventualii deputati sau senatori care vor fi contestati de Comisia de validare vor trebui validati individual, printr-un vot al plenului.

In cazul lui Dragnea, trei partide au anuntat ca vor vota invalidarea mandatului sau - PNL, USR si PMP.

Liderul interimar al PNL, deputatul Raluca Turcan, a anuntat ca, daca va fi cazul, liberalii vor sesiza si Curtea Constitutionala. exista un precedent, cand pentru fapte similare pentru care nu fusese emisa o sentinta judecatoreasca la acel moment, in 2004 toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei in cauza.

Despre acest demers, Dragnea a declarat ca nu il intelege si ca este o abordare ridicola.

"Comisia de validare a acestui nou Parlament nu poate analiza decat daca au fost indeplinite conditiile de eligibilitate pentru a participa la aceste alegeri si daca acest mandat a fost obtinut prin frauda electorala sau prin incalcarea legilor electorale la aceste alegeri", a spus el marti.

Amintim ca o prevedere din Regulamentul Camerei Deputatilor stabileste ca alegerea unui deputat poate fi invalidata daca exista o condamnare definitiva pentru infractiuni legate de derularea procesului electoral. In acest caz, liderul PSD Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman prin scrutinul din 11 decembrie si condamnat la 2 ni de inchisoare cu suspendare de catre Inalta Curte pentru fraude comise la referendumul in 2012, risca sa nu poata prelua mandatul, scrie News.ro.

Articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputatilor prevede urmatoarele: "Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (...) in cazul in care exista o hotarare judecatoreasca de condamnare, ramasa definitiva, privind savarsirea de catre respectivul deputat a unor infractiuni legate de derularea procesului electoral".

Repartizarea locurilor in sala de plen