Senatorul Marko Bela a anuntat luni seara, la lansarea candidatilor Uniunii din judetul Mures la Senat si Camera Deputatilor, ca la sfarsitul saptamanii va fi organizat un protest pentru sustinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, pentru infiintarea caruia procurorii DNA au inceput urmarirea penala in cazul sefului Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a directorului Zsolt-Jozsef Tamasi.

Marko BelaFoto: AGERPRES

Potrivit lui Marko Bela protestul ar urma sa aiba loc sambata, de la ora 19.00, intr-un loc care va fi stabilit in zilele urmatoare, scrie Agerpres.

In discursul sau, Marko Bela a aratat ca "nu are aviz de functionare o scoala maghiara, nici steagul secuiesc nu are aviz sa fluture, lucru demonstrat de multe decizii judecatoresti" si ca "se pare ca cele 3 culori ale steagului maghiar - rosu, alb, verde - nu au aviz sa fie o culoare una langa cealalta".

"In numeroase localitati din secuime termenul maghiar pentru prefectura nu are aviz de existenta. Avem probleme cu avizele si se pare ca la Targu Mures inca nu avem aviz pentru ca raposatul Suto Andras sa aiba o statuie in oras, inca nu au aviz numele de strazi maghiare in acest oras, avem probleme cu avizele. Universitate de Medicina si Farmacie din Targu Mures - predarea la sectia maghiara nu are aviz, lucru de altfel permis si de lege, inclusiv cel despre care spun ca nu are aviz. Inclusiv eu, nu stiu daca am aviz sa vorbesc la Palatul Culturii din Targu Mures in limba maghiara. Are Palatul Culturii aviz sa stam noi aici, sa ne sfatuim. A avut Targu Mures voie, a avut aviz ca stramosii nostri sa creeze acest oras? Am avut noi aviz, acum 1100 de ani, sa ne stabilim aici? Probabil ca nu avem hartie. Si as mai putea sa continui sirul lucrurilor pentru care noi nu avem aviz", a sustinut Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.

Dupa incheierea manifestarii de lansare a candidatilor UDMR Mures la alegerile parlamentare, participantii, in frunte cu liderul Uniunii, Kelemen Hunor, si cu senatorul Marko Bela s-au deplasat la Biserica Romano-Catolica din Targu Mures, unde a fost oficiata o slujba religioasa pentru sustinerea Liceului Teologic Romano-Catolic.