Fostul presedinte, Traian Basescu, a criticat, luni seara, proiectul de lege privind confiscarea extinsa, despre care a spus ca "va fi aplicabil la orice tip de ilegalitate" si a precizat ca atunci cand vine vorba despre respectarea drepturilor fundamentale, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, "nu are timp", potrivit News.ro.

Traian Basescu a afirmat ca proiectul elaborat la Ministerul Justitiei va aplica confiscarea extinsa la o serie de infractiuni care nu produc prejudiciu sau al caror prejudiciu creat statului sau beneficiu pentru infractor este greu de cuantificat. "Noi avem confiscarea extinsa introdusa, dar iata ce vine si mai adauga doamna Pruna la confiscarea extinsa: comercializarea de produse alterate (...) Oferirea spre vanzare, pe teritoriul Romaniei, a produselor energetice prevazute la articolul 355. Deci daca vand carbune pe teritoriul Romaniei neautorizat se trece la confiscare extinsa", a declarat, luni, la Romania TV, Traian Basescu.

Fostul presedinte a afirmat ca ar fi nevoie de foarte multa resursa umana pentru a putea controla activitatile asupra carora s-a extins confiscarea extinsa, numind proiectul de lege o "trasnaie". "Pentru a pune in aplicare aceasta trasnaie a doamnei Pruna, (...) ar trebui un aparat de vreo jumatate de milion de oameni care sa controleze toate activitatile astea asupra carora doamna Pruna, fara sa-i ceara directiva europena, a extins confiscarea extinsa", a aratat Basescu. "Iata tentatia si lipsa de responsabilitate", a afirmat el, adaugand ca se face din confiscarea extinsa ceva "aplicabil la orice tip de ilegalitate", in schimb, cand vine vorba de respectarea drepturilor fundamentale, care este tot o directiva a Uniunii Europene, ministrul justitiei "nu are timp".