Principalul motiv pentru care PNL insista pe formarea unei aliante cu UNPR este unul legat de palatul Cotroceni, si anume asigurarea unei majoritati in parlament pentru inlocuirea lui Mihai Razvan Ungureanu de la sefia Serviciului de Informatii Externe, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Mai multe surse politice, inclusiv de la Cotroceni, declarau pe 7 iunie pentru HotNews.ro ca relatiile dintre presedintele Klaus Iohannis si seful SIE, Mihai Razvan Ungureanu, s-au racit mult in ultimele luni, acesta din urma fiind absent de la mai multe evenimente importante petrecute in ultima perioada.

Mihai Razvan Ungureanu si Klaus IohannisFoto: Agerpres

Potrivit unor informatii, seful statului i-ar fi cerut demisia lui Ungureanu, care a refuzat. BN24 relateaza, citand surse, ca presedintele i-a cerut chiar in doua randuri lui MRU sa faca acest gest.

In lipsa unei demisii, seful SIE poate fi dat jos doar prin intermediul CSAT.

Una din cauzele care ar fi dus la racirea relatiilor este faptul ca "MRU se lauda ca din 2019 va fi viitorul presedinte" ceea ce l-ar fi deranjat pe seful statului, au confirmat pentru HotNews.ro sursele citate. In plus, lui MRU i se reproseaza ca ar fi ramas dependent de anumiti oameni de afaceri. Pe de alta parte, informatii privind racirea relatiilor au aparut imediat dupa episodul Black Cube, firma israeliana acuzata ca a spionat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Black Cube a precizat, dupa izbucnirea scandalului ca actiunile din Romania ar fi fost in acord cu legea nationala si ca aveau autorizatii de la cele mai inalte autoritati. Nu e clar nici pana azi cine i-a autorizat si daca acest lucru este adevarat.

La cateva zile dupa izbucnirea scandalului de spionaj, sefa DNA a criticat in mod public - fapt fara precedent - activitatea Serviciului de Informatii Externe pentru lispa de colaborare in combaterea coruptiei. La randul lui, SIE a raspuns la fel de neobisnuit, ironizand-o pe sefa DNA: "Nu monitorizam cetatenii romani aflati in strainatate, o practica specifica fostei Securitati".

Problema presedintelui Klaus Iohannis era la acel moment faptul ca eventuala schimbare a lui MRU este o mutare complicata, deoarece votarea unui nou sef SIE in Parlament risca sa nu treaca in situatia majoritatii actuale. Potrivit surselor HotNews.ro, presedintele ar fi amanat pana acum in mod repetat transarea acestei probleme

Daca insa parlamentarii UNPR trec de partea PNL, impreuna cu cei de la PND (partidul condus de Daniel Fenechiu) si PSRO (partidul lui Mircea Geoana), aceasta problema poate fi rezolvata.

De notat ca Mihai Razvan Ungureanu a fost unul dintre consilierii presedintelui Klaus Iohannis la Cotroceni, iar potrivit surselor HotNews.ro, inainte de a fi numit sef la SIE, si-ar fi dorit sa ajunga prim-ministru.

Amintim faptul ca si la votul pentru instalarea lui MRU in functie, dat pe 30 iunie 2015 (chiar la finalul sesiunii parlamentare), a fost nevoie de o majoritate ad-hoc PNL-UNPR, partidul "interesului national" fiind atunci condus de Gabriel Oprea, intrucat PSD a boicotat votul.

Marea victorie a coalitiei PNL-UNPR a fost atunci asigurarea cvorumului de sedinta dupa ce PSD a boicotat sedinta de plen reunit. Astfel, PNL avea nevoie sa atinga un cvorum de 278 de parlamentari, iar la sedinta au fost prezenti 289. Rezultatul votului: 278 voturi pentru, 6 impotriva, iar 5 parlamentari nu au votat.

Premierul interimar la acea vreme Gabriel Oprea i-a mobilizat atunci exemplar pe parlamentarii sai - a avut sedinta cu ei chiar inainte de vot si a adus la sedinta 53 din 57 parlamentari prosesisti.