O sedinta convocata neregulamentar a conducerilor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului ar urma sa aiba loc joi, de la ora 14.00, la initiativa lui Calin Popescu Tariceanu si a deputatilor PSD, pentru a se grabi vacantarea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor de catre Valeriu Zgonea.

Zgonea si TariceanuFoto: Agerpres

Miza acestei sedinte convocate de pe o zi pe alta in ciuda faptului ca parlamentul este in vacanta pentru campania electorala este ca imediat ce parlamentarii vin la munca pe 7 iunie, Zgonea sa isi piarda automat functia, fara sa mai fie nevoie de un vot.

Mai exact, birourile permanente reunite ar urma ca joi sa ia act de punctul de vedere al Comisiei de statut de interpretare a art. 32 din Statutul deputatilor si senatorilor - punct de vedere care prevede ca odata cu retragerea sprijinului politic, presedintele Camerei Deputatilor isi pierde functia automat.

Potrivit informatiilor HotNews.ro, Tariceanu i-a transmis marti o scrisoare lui Valeriu Zgonea, in care ii solicita convocarea sedintei Birourilor permanente reunite pentru joi, la ora 14.00 (BPR se convoaca la cererea celor doi presedinti).

Cinci deputati PSD, membri ai biroului permanent al Camerei Deputatilor - Marian Neacsu, Gabriel Vlase, Rodica Nassar, Mircea Draghici si Florin Paslaru - au formulat la randul lor o cerere de convocare a Birourilor Permanente Reunite. Potrivit regulamentului insa, in cazul in care cei doi presedinti de camera nu se inteleg, convocarea se face la solicitarea a patru deputati si cinci senatori. Acestia sustin in adresa lor ca Tariceanu le-a adus la cunostinta "refuzul Presedintelui Camerei Deputatilor de a convoca Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului".

Zgonea i-a raspuns insa in cursul zilei lui Tariceanu, cerandu-i ca aceasta convocare sa fie facuta pentru marti, 7 iunie, si sa ii retrimita ordinea de zi pentru ca pe aceasta sa se regaseasca si alte proiecte care ar trebui discutate de Birourile Permanente Reunite.

Zgonea i-a propus in scrisoarea sa lui Tariceanu sa se intalneasca luni, 6 iunie, pentru a discuta ordinea de zi.

Graba deputatilor PSD ar fi justificata de faptul ca sunt 151 de parlamentari care candideaza la alegerile locale, iar in cazul in care mare parte dintre acestia castiga mandate, pe care le vor prelua din 10 iunie, PSD nu se mai poate baza pe aceeasi majoritate pentru a il revoca pe Zgonea.

Citeste si: