Social-democratii ii solicita ministrului Patriciu Achimas-Cadariu, potrivit draft-ului motiunii pe sanatate, intarirea capacitatii administrative si de interventie a MS in problemele de sanatate publica prin reorganizarea sistemului, astfel incat sa existe capacitatea de inspectie si control pentru identificarea, eradicarea si prevenirea focarelor ce reprezinta pericole pentru sanatatea romanilor.

PSD considera totodata ca este imperios necesara definirea unor protocoale si proceduri de functionare ale sistemului de sanatate publica, a unor standarde minimale ce trebuie indeplinite de fiecare furnizor de servicii medicale, de la medicul de familie, ambulatoriile de specialitate, spitale care sa aiba ca si scop, pe langa tratarea cazurilor aparute, si informarea populatiei cu un set minimal de cunostinte necesare, potrivit proiectului de motiune obtinut de Agerpres.

Motiunea simpla pe sanatate, anuntata in aceasta saptamana de presedintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi finalizata, cel mai probabil, la inceputul saptamanii viitoare, in Biroul Permanent National al partidului.

Potrivit PSD, "modul total neprofesionist in care aceasta criza grava a fost gestionata trebuie sa inceteze", cu referire la situatia bebelusilor din Arges.

"Sanatatea nu este o joaca, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru Romania! Pana nu este prea tarziu, faceti un gest de onoare si plecati, copiii nostri merita un sistem medical care sa intervina la timp, merita implicare totala, ceea ce dumneavoastra ati aratat ca va lipseste cu desavarsire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul si nepasarea, spre binele copiilor nostri!", se mai arata in proiectul de text.

"Va solicitam, domnule ministru, sa respectati si sa definiti in perioada imediat urmatoare programele de interventii asumate de PSD vizand: promovarea alaptarii, profilaxia malnutritiei la copii cu greutate mica la nastere, alimentatia sanatoasa si profilaxia obezitatii la copil, cresterea accesului la ingrijiri adecvate in unitati regionale pentru nou-nascuti cu risc de deces neonatal, intarirea capacitatii de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practica inclusiv pentru asistentii medicali comunitari, moase cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistenta medicala primara, maternitati, ONG. De asemenea, va solicitam sa asigurati, conform programelor deja amintite, accesul la diagnostic precoce, monitorizare adecvata si diversificarea serviciilor de asistenta medicala primara cu accent pe serviciile profilactice. (...) Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Si frustrat! Si nevaccinat! Acestea sunt o parte dintre cuvintele spuse si scrise de parintii si copiii Romaniei ingrijorati de evolutia nefavorabila a sanatatii lor, dar si a sistemului de sanatate din Romania. (...) Grupul parlamentar PSD care a efectuat analize locale si nationale, parlamentari social-democrati, reprezentanti ai comunitatilor Romaniei, considera sanatatea alaturi de educatie intre prioritatile pe care fiecare roman le considera importante. Fiecare copil are dreptul la viata. Fiecare parinte are dreptul sa stie ce trebuie sa faca sa aiba un copil sanatos. Fiecare parinte vrea sa aiba un copil sanatos. Drama parintilor care isi pierd copiii trebuie sa inceteze! Balbele din sistem nu trebuie sa mai bage copii in mormant!", sustin initiatorii.