Majoritatea ministrilor propusi de Dacian Ciolos au trecut fara mari emotii in audierile din Comisiile de specialitate din Parlament, doar Vasile Dancu urmand sa fie audiat marti, amanarea fiind facuta din "motive personale". Cu siguranta, cea mai mare dezbatere a starnit-o prestatia in fata Comisiei a Cristinei Guseth, propunerea lui Ciolos pentru Ministerul Justitiei, o prestatie considerata mult sub asteptari.

Fara surprize la audieri in ComisiiFoto: Colaj foto

UPDATE 01:40 Ciolos confirma pe Facebook ca o retrage pe Guseth ca urmare a prestatiei din Parlament. Informatia fusese data pe surse de catre ziarul Adevarul.

"Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel increderea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarat sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineata voi inainta conducerii Parlamentului o noua propunere.", a anuntat Dacian Ciolos pe Facebook, la o ora dupa miezul noptii.

UPDATE 00:10 Adevarul, pe surse: Premierul desemnat Dacian Ciolos a hotarat luni seara sa o retraga pe Cristina Guseth din fruntea Ministerului Justitiei, in urma prestatiei mult sub asteptari pe care a avut-o in comisiile de specialitate ale Parlamentului, au declarat surse politice pentru Adevarul.

Cei 21 de ministri care au primit aviz favorabil in Comisii: Petre Toba, Mihnea Motoc, Lazar Comanescu, Dan Stoenescu, Achim Irimescu, Anca Dragu Paliu, Costin Borc, Victor Vlad Grigorescu, Ioan Dragos Tudorache, Dan Marian Costescu, Marius Bostan, Victoria-Violeta Alexandru, Patriciu Achimas, Cristina Pasca Palmer, Claudia Ana Costea, Cristina Guseth, Ciprian Bucur, Adrian Curaj, Aura Raducu, Vlad Alexandrescu si Elisabeta Lipa.

Cristina Guseth, aviz favorabil in Comisii pentru functia de Ministru al Justitiei: "In pofida acestei umilinte, raman sa duc Romania in structurile euroatlantice. Imi propun sa fac management pentru minister"

Cristina Guseth, propusa pentru functia de ministru al Justitie, a primit avizul favorabil din partea Comisiilor juridice reunite ale celor doua camere, in ciuda unor momente pe alocuri umilitoare in timpul audierilor, cand ministrul propus a admis ca s-a "blocat". Audierile au durat doua ore si au avut parte inclusiv de un moment in care senatorul Serban Nicolae i-a spus acesteia ca "are sansa" sa se retraga. La final, Guseth a catalogat audierile drept "o experienta dura".

"Nu sunt pregatita, dar am sa ma pregatesc", a declarat Guseth jurnalistilor. "A fost o experienta dura" a admis ea, adaugand ca va face tot ce "tine de mine ca drumul Romaniei sa continue".

Intrebata cum se va descurca atunci cand va trebui sa sustina proiecte si ordonante in Parlament, nu va veni ea sa le sustina si va avea "cu experti".

Guseth a admis ca s-a blocat atunci cand a fost intrebata despre "sistemul de imunitati" care apare in programul de guvernare, uitand de "imunitatile parlamentarilor" in cazul de arest preventiv, perchezitie etc. "Sunt oameni cu care trebuie sa colaborezi" a mai spus ministrul propus, cand jurnalistii au intrebat-o daca nu le-a putut spune "in fata" ca tocmai despre imunitatea acestora este vorba.

Ulterior acelui moment, seria de intrebari s-a tinut lant, iar Guseth nu a reusit sa ii multumeasca pe cei care le adresau, care au tinut sa revina asupra lor. In pauza de consultari, ea a recunoscut de altfel ca este nemultumita de propria prestatie.

Cea care a i-a pus intrebarea "capcana" lui Guseth, deputata ALDE Steluta Cataniciu, si care a votat impotriva avizului favorabil, a anuntat la finalul sedintei ca in urma acestei audieri isi da demisia din functia de membru al Comsiei juridice.

"A fost un vot politic pentru un ministru tehnocrat" a sintetizat la final deputatul PSD Daniel Florea.

Anca Paliu Dragu, ministrul Finantelor, votata in unanimitate: Noul Cod Fiscal se va aplica, cresterile salariale vor fi pastrate/ Romania nu are nevoie de un nou acord cu FMI in acest moment

Stimularea investitiilor publice este una dintre prioritatile prezentate de ministrul propus al Finantelor Anca Paliu in cadrul audierilor din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament. "Pentru stimularea investitiilor publice consider ca este necesar a face o prioritizare a tuturor proiectelor de investitii si de a asigura o bugetare multianuala a acestora. Avem proiecte care incep a fi finantate un an sau doi, dupa care sunt abandonate", a spus Anca Paliu. Anca Paliu Dragu a afirmat, raspunzand unor intrebari, ca va implementa toate masurile din noul Cod Fiscal si va aplica toate cresterile salariale in domeniul bugetar, asa cum au fost aprobate de Parlament. Ministrul desemnat al finantelor a primit aviz favorabil in unanimitate.

Adrian Curaj, ministrul propus la Educatiei: Este extrem de importanta formarea profesorilor, putem avea lucruri spectaculoase, dar sa nu avem cine sa le predea

"Va trebui sa corectam si sa operationalizam, dar pentru mine e extrem de importanta continuitatea. Angajamentul nostru este ca in decembrie sa venim cu masurile ce vor fi prezentate in detaliu, atunci cand vom avea si bugetul pe 2016, pentru a avea un plan realist", a declarat Adrian Curaj, ministrul propus la Educatie, in cadrul audierilor in Comisiile reunite pentru invatamant din Parlament. Director general al UEFISCDI, institutia care imparte pe baza de competitii banii alocati cercetarii de catre guvern, Curaj (57 de ani) este profesor la Automatica - Politehnica Bucuresti si a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO si Comisei Europene. El a fost avizat in unanimitate de catre cele doua comisii.

Vlad Alexandrescu- Ministerul Culturii. Vrea Codul Patrimoniului si o noua sala de concerte in Bucuresti

Vlad Alexandrescu, nominalizat pentru functia de ministru al Culturii, a primit luni aviz favorabil de la Comisiile de Cultura din cele doua camere ale Parlamentului. In timpul audierilor, Vlad Alexandrescu a declarat ca a devenit o urgenta elaborarea si trimiterea catre Parlament a Codului Patrimoniului, un pachet legislativ ce ar urma sa ofere mai multa protectie cladirilor de patrimoniu. Printre prioritatile ministrului se mai numara: realizarea unei noi sali de spectacole in Bucuresti, reducerea birocratiei, astfel incat aplicatiile pentru finantarea proiectelor culturale sa fie cat mai simple si consolidarea cladirilor de patrimoniu care prezinta risc seismic.

Lazar Comanescu- portofoliul Afacerilor Externe

'Politica externa s-a dovedit a fi cu adevarat o politica de consens national si eu cred ca acest lucru trebuie sa ramana in continuare cadrul in care demersul nostru de politica externa se desfasoara. (...) MAE e un instrument esential in realizarea acestui demers, dar MAE fara o cooperare cu celelalte institutii care fiecare intr-un fel sau altul are responsabilitati in materie, demersul nu poate sa fie un succes. MAE va face eforturi pentru a asigura un dialog si o cooperare interinstitutionala foarte bine pusa la punct', a declarat Lazar Comanescu.

Patriciu Achimas-Cadariu- Ministru al Sanatati: Educatia pentru sanatate nu este un slogan

In discursul sau, ministrul desemnat al Sanatatii a subliniat ideea implementarii unor programe de prevenire a aparitiei si raspandirii bolilor. "Va spun ca cu tarie, cred ca un program de educatie pentru sanatate si, in acelasi timp, un program de profilaxie poate fi realizat. Educatia pentru santate nu este un slogan. Aceasta componenta pregateste viitorii pacienti sau potentiali pacienti pentru a sti cand sa se prezinte la medic, pentru a sti ce trebuie sa faca (...) pentru a nu se imbolnavi. Toate acestea vor scuti bugetul de o mare cheltuiala. (...) Programele de screening economisesc milioane de la buget si cred ca este o componenta asupra careia trebuie sa ne indreptam atentia", le-a spus Achimas parlamentarilor.