Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in plen, proiectul de lege privind votul prin corespondenta, proiect care se refera doar la alegerile parlamentare, nu si cele europarlamentare si prezidentiale, asa cum a fost textul initial. Legea se refera doar la romanii care au domiciliul sau resedinta in afara tarii si presupune o perioada de preinregistrare, care se poate face personal la Ambasada sau Consulat sau prin posta, nu si online, in urma modificarilor aduse de catre comisie.

Banderola PNL Votul prin corespondentaFoto: PNL

Au fost 257 voturi "pentru", 30 "impotriva si 12 abtineri.

Imediat dupa vot, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca liberalii renunta la greva japoneza care presupunea purtarea de banderole albe cu "vot prin corespondenta".

In plen au existat obiectii fata de faptul ca raportul comisiei - care a avut sedinta marti seara pana dupa ora 19.00 - a fost gata cu doar cateva minute inainte de dezbateri si vot, iar acesta are 92 de pagini (vezi atasat), astfel ca nu este suficient timp pentru a fi consultat.

  • Vezi atasat legea in forma adoptata de Senat si raportul impreuna cu amendamente prin care aceasta forma a fost modificata

"Imediat dupa ce aceasta lege va fi votata, eu voi cere Comisiei speciale sa continue discutiile pentru a se realiza proiectul de lege si pentru alegerile prezidentiale. Fiind proceduri putin diferite, fiind nevoie de o analiza mult mai serioasa pentru cele doua tururi de scrutin din punct de vedere logistic si al infrastructurii, nu s-a dorit sa se mai gaseasca inca un motiv pentru ca legea de azi sa fie amanata. Toate aceste discutii vor inceta si se va vedea ca toti cei care nu au avut incredere ca vor fi aceleasi prevederi si la alegerile prezidentiale ori s-au inselat, ori au vrut sa umbreasca acest succes al tuturor de azi, care este de fapt succesul romanilor de pretutindeni", a afirmat presedintele PSD Liviu Dragnea.

Deputatul liberal Mihai Voicu a anuntat ca PNL va vota in favoarea legii, exprimandu-si regretul ca proiectul nu se refera si la votul prin corespondenta pentru toate tipurile de scrutin si ca alegatorii nu se pot inscrie online.

"Avem un pas facut prin adoptarea votului prin corespondenta pentru alegerile parlamentare, dar nu este intregul salt. Atat se poate cu aceasta majoritate parlamentara. Speram ca o alta majoritate parlamentara, dupa alegerile din 2016, va extinde aceasta lege. Dezamagirea consta ca in anul 2015, in acest proiect de lege, prin vointa majoritatii parlamentare si cu opozitia PNL, inregistrarea alegatorilor pentru votul prin corespondenta se poate face doar in scris, doar fizic, a fost eliminata posibilitatea de inscriere electronica si nu suntem in 1980 si nici in 1880.

Aceasta eliminare a posibilitatii de inregistrare electronica seamana mai degraba ca o piedica decat ca o facilitate si imi aduce aminte acea gluma de pe vremea comunistilor care spunea ca regimul Ceausescu sigur te lasa sa emigrezi, daca ai peste 70 de ani si daca iti dau voie parintii. Avem o lege a votului prin corespondenta, dar cream bariere prin diverse articole. Votam pentru si vom cauta sa modificam aceasta lege prin imbunatatire in cel mai scurt timp cu putinta", a spus el.

In timpul votului pe amendamente, deputatii UDMR au parasit sala de plen, in semn de protest. "Asa cum am spus, onest, as fi avut un singur amendament de sustinut, nu ne dati dreptul nici la atat, ca atare, in semn de protest, grupul parlamentar UDMR paraseste sala", a spus deputatul Marton Arpad, care s-a plans de faptul ca nu este timp suficient de dezbatere a amendamentelor.

Proiectul, elaborat de Autoritatea Electorala Permanent, a trecut in procedura de urgenta de Senat, prima camera sesizata, iar Comisia speciala de cod electoral, care este si initiatorul acestei legi, a modificat textul in sedinta de marti, la propunerea PSD, asa incat acest vot va putea fi aplicat doar la alegerile parlamentare.

Presedintele comisiei de cod electoral, deputatul PSD Gabriel Vlase, a justificat acest amendament prin faptul ca alegerile prezidentiale sunt mai complicate, existand si turul doi, si a afirmat ca acest proiect de lege poate fi considerat unul "pilot".

"Avem timp pana in 2019. E un proiect pilot, vedem ce se intampla. O sa vedeti cate particularitati apar chiar si la partea de organizare. Nu este ca nu am vrut sa facem ci am considerat ca este mai simplu sa facem acum pentru parlament, si apoi in functie de ce se intampla" sa se aplice si la alegerile prezidentiale, a precizat Vlase colegilor in cadrul sedintei.

Context:

Proiectul de lege a ajuns pe ordinea de zi la votul final dupa multe luni de zile de tergiversari si acuzatii politice intre PSD si PNL, ambele partide adjudecandu-si acum indeplinirea angajamentului de a trece aceasta lege. De altfel, liberalii se afla intr-o greva japoneza pe aceasta tema, care presupune purtarea de catre banderole albe pe care scrie "votul prin corespondenta".

Mai mult, liberalii au avut si o motiunea de cenzura in sesiunea parlamentara trecuta pe aceasta tema.

O alta forma de protest a acestora la adresa PSD, pe care il acuza ca lipsa de vointa politica, a fost sa renunte la presedintia Comisiei de cod electoral, care era condusa de deputatul Mihai Voicu. Acest lucru a generat un blocaj de cateva saptamani, ulterior PSD si-a asumat presedintia prin deputatul Gabriel Vlase, iar proiectul a prins viteza dupa ce AEP a intocmit draftul acestei legi.