Peste 4000 de delegati social-democrati si-au ales duminica, la Sala Palatului din Bucuresti, cei 14 vicepresedinti si presedintele executiv, in persoana lui Valeriu Zgonea (presedintele Camerei Deputatilor), cel care ii va fi mana dreapta lui Liviu Dragnea. Congresul, la care a participat si Ion Iliescu, a fost marcat, pe de o parte, de momentul de reculegere cerut de Dragnea pentru victimele dictaturii comuniste si de discursul sau in care si-a exprimat dorinta ca PSD sa isi asume trecutul dar si sa se desparta de acesta, si pe de alta parte de cele doua discursuri critice la adresa conducerii PSD.

Liviu Dragnea la finalul Congresului, alaturi de o mare parte dintre noii vicepresedinti

Pentru detalii legate de momentul de reculegere, intra aici.

De precizat ca, in urma acestui moment, mai multi vorbitori de la tribuna au facut referiri la condamnarea comunismului. Marian Oprisan a afirmat ca este "o porcarie" ca PSD sa fie asociat cu comunismul si ca PSD este formati din oamenii care au "daramat regimul Ceausescu", iar Zgonea a spus ca PSD trebuie sa invinga "demonii trecutului" si sa inlature eticheta de partid comunist.

Discursuri critice la adresa lui Dragnea au facut Constantin Nita (detalii mai jos in relatarea LIVE TEXT) si Mihai Sturzu. Niciunul dintre ei nu a obtinut o pozitie de vicepresedinte.

Ce mesaj a avut Dragnea pentru vicepresedinti, de la tribuna de pe scena Salii Palatului, o sala in care se aflau la ora 19.35, pe langa grupul de lideri PSD, doar jurnalisti:

  • "La barbati sunt multumit ca a iesit macar unul care e mai in varsta ca mine, altfel ramaneam singur, izolat, intr-un grup de tineri. Sunt foarte multumit de echipa de vicepresedinti. Am incredere in fiecare dintre ei.
  • Avem niste obiective foarte importante, provocari foarte mari si asteptari foarte mari de la toti membri de partid si nu numai. Maine sper sa fie o sedinta mai scurta si o sa le cer ca la al doilea Birou Permanent National fiecare sa vina cu proiectul lui politic pentru PSD.
  • Sunt sigur ca Vali Zgonea va putea sa faca fata si atributiilor de presedinte al Camerei Deputatilor si celor de presedinte executiv. Eu cred ca Vali, de aici incolo, va avea foarte mult de spus in politica romaneasca si in PSD

Congresul a validat si urmatoarele modificari la statut, decis in sedinta CEx de luni:

  • Biroul Permanent National devine forul de conducere, analiza, decizie politica si reactie rapida avand in componenta un numar mai restrans de membri iar numarul de vicepresedinti se modifica. Vor fi 14 vicepresedinti, dintre care 4 femei.
  • Vicepresedintii nu pot fi simultan si presedinti de organizatie judeteana, cu exceptia vicepresedintilor din randul femeilor

De precizat ca, in urma acestei decizii, singurul vicepresedinte care va fi si sef de organizatie in noua echipa aleasa astazi este Gabriela Firea. Ea detine in prezent 4 functii: senator, purtator de cuvant, presedinte PSD Ilfov si vicepresedinte PSD.

  • Presedintele partidului poate solicita Comitetului Executiv National vot de incredere pentru activitatea desfasurata de catre membrii BPN, pentru activitatea coordonata de presedintele Consiliului National in cadrul acestei structuri, precum si pentru activitatea desfasurata de catre ministrii PSD.
  • Consiliul National al PSD isi modifica rolul prin transformarea acestuia din for de decizie intr-o structura care propune si dezbate programe si politici in mediul politic, pe de o parte, si cresterea calitatii procesului de elaborare a documentelor de strategie ale partidului, pe de alta parte. Noua componenta a Consiliului National cuprinde: parlamentari, europarlamentari, ministri si secretari de stat, presedinti sau vicepresedinti ai consiliilor judetene, primari de municipii si orase si cate trei reprezentanti pentru fiecare judet din partea primarilor de comune.
  • Comitetul Executiv National va reuni membrii BPN, presedintii tuturor organizatiilor judetene/sector si ai structurilor interne ale PSD. Acesta devine structura de conducere si de decizie a partidului care coordoneaza activitatea acestuia intre Congrese', este un alt principiu adoptat de social-democrati.

S-a votat, de asemenea, pentru elaborarea si adoptarea Codului de conduita si a unei proceduri interne clare de prevenire a unor atitudini si comportamente neadecvate in activitatea de partid, aceasta urmand sa fie gata in circa o luna.

Vezi mai jos desfasurarea Congresului, principalele momente si numele vicepresedintilor:

19.39. Liviu Dragnea plecase de pe scena, insa se intoarce si anunta de la microfon: "Ca presedinte ales al PSD declar inchise lucrarile Congresului."

19.35 REZULTATELE FINALE. Sala Palatului este goala la aceasta ora, in timp ce Liviu Dragnea anunta "in fata acestei sali arhipline" ca maine la 11.00 va fi primul BPN.

Presedinte executiv: Valeriu Zgonea - 2582 voturi

Vicepresedinti barbati (in ordinea descrescatoare a numarului de voturi):

1. Dolineaschi Andrei (deputat, actualmente secretar general al partidului) - 3439

2. Negrescu Victor (europarlamentar, lider PES activists) - 3162

3. Pop Georgian (deputat, presedintele Comisiei de control al SRI) - 3070

4. Vulpescu Ioan (ministrul Culturii) - 2994

5. Bancioiu Nicolae (ministrul Sanatatii)

6. Tudose Mihai (ministrul Economiei)

7. Stefan Viorel (deputat, presedintele Comisiei de buget, finante)

8. Simon Gheorghe (deputat PSD de Maramures)

9. Vlase Petru Gabriel (deputat, presedinte Comisia de cod electoral)

10. Chirica Mihai (viceprimar Iasi)

Femei:

1. Firea Gabriela

2. Vasilescu Olguta

3. Andronescu Ecaterina

4. Pana Doina, prezentata de presedintele comisiei drept "Draga Doina Pana".

Au pierdut:

Catalin Radulescu - deputat, lider PSD Diaspora

Mihai Sturzu - deputat, liderul Tineretului Social Democrat

Adrian Dobre - secretar de stat Ministerul Muncii

Mihai Fifor - liderul grupului senatorilor PSD

Aurelia Fedorca - primarul orasului Negresti-Oas

Gabriela Cretu - senatoare

Dragnea va lucra astfel cu o echipa noua, formata din oameni mai putini cunoscuti publicului, multi dintre acestia tineri. De atlfel, el a declarat ca isi doreste ca partidul sa porneasca "de la zero" si ca se intelege bine cu tinerii, iar acestia vor "creste sanatos" la conducerea partidului.

19.15: Desi urmau sa fie anuntate la ora 19.00, rezultatele finale se lasa asteptate. Potrivit unor surse politice, intre cei care nu au prins post de vicepresedinte se numara Catalin Radulescu, Constantin Nita, Mihai Sturzu

17.55 Potrivit unor informatii, Valeriu Zgonea a castigat pozitia de vicepresedinte cu circa 2600 de voturi din 4030 delegati prezenti, in timp ce Constantin Nita ar fi obtinut circa 1100.

17.25 Se numara voturile in continuare. Sala Palatului s-a golit, au plecat inclusiv liderii PSD in frunte cu Liviu Dragnea, care insa se vor intoarce cand se vor anunta castigatorii.

16.07 Procesul de votare pare incheiat. Este asteptat la vot Liviu Dragnea. Restul de urne au fost deja sigilate si duse la numarat.

Sala Palatului aproape s-a golit, au fost stranse si standurile cu snacksuri.

15.35: Florin Iordache, presedintele Comisiei electorale, anunta inceperea votului. Multi delegati voteaza insa de peste jumatate de ora, unii completand buletinele pe holuri si ducandu-le apoi urne, desi sunt amenajate si cabine de vot (fara perdele).

15.25: Ion Iliescu a votat si a plecat, zambind.

15.00 Victor Ponta a plecat fara sa voteze, spunand jurnalistilor: "Ma intorc". Ceea ce aminteste de momentul in care Liviu Dragnea a fost ales presedinte interimar intr-o sedinta CEx, cand Ponta a plecat, nu a votat, si a spus ca se intoarce. Nu s-a mai intors.

15.10: Constantin Nita, lideurl PSD Brasov, candidat la Presedinte Executiv, discurs critic la Dragnea"

"Domnule Dragnea, candidand singur nu ati castigat. Sigur, nu este vina dumneavoastra, este vina noastra, a tuturor, dar in acest fel nu ne indreptam spre modernitate.

Trebuie sa avem curaj sa ne spunem opiniile, nu avem nevoie de Yes-men-i. Nu vreau liniste cu orice pret in PSD.

Azi in PSD daca faci parte dintr-un grup privilegiat nu conteaza experienta, vechimea in partid, nu e bine. Constat ca se raspandeste printre noi frica de a face parte din alt grup decat al sefului, nu e bine pentru partid. Din pacate azi nu mai exista criterii sa urcam trepte in PSD".

15.00 Dupa ce a coborat de pe scena, Iliescu a dat mana cu liderii Dragnea si Ponta, toti trei zambind larg.

14.41: Vorbeste Ion Iliescu, aplaudat intens de sala:

  • Sa continuam obiectivele de la Revolutia din 1989.
  • Se propune o clarificare ideologica. Trebuie o reafirmare a orientarii de stanga.
  • Nu e simplu si nici usor (sa recastigam increderea oamenilor).
  • E bine ca am facut un exercitiu de democratie directa prin alegerea presedintelui partidului prin votul direct al membrilor, era si mai bine daca aveam o reala competitie, daca se confruntau mai multe proiecte si programe, mai multe oferte
  • PSD trebui sa produca idei.

    Este o critica directa la adresa liderilor partidului nostru, care au o slaba legatura cu intelectualii tarii. Nu sunt prezenti in mijlocul lor, in actiuni specifice. As vrea sa amintesc doar un eveniment recent - Festivalul 'Enescu'. A fost o mare manifestare a culturii romanesti. Liderii PSD n-au fost prezenti. O singura data a aparut Ponta pentru cateva minute dintr-un concert. Este un semnal ca nu prea sunt deschisi liderii partidului nostru la viata intelectuala, la viata culturala si asta e un prost semnal.

    Nu putem fi o forta daca nu avem alaturi oamenii de cultura, oameni care gandesc.

14.26: Valeriu Zgonea isi sutine discursul. Dragnea si Ponta nu sunt in sala.

"Am incredere ca Liviu ne va duce pentru prima data la al doilea mandat consecutiv de guvernare.

Eu nu sunt aici pentru o functie. Am deja una primita de la colegii mei in 2012.

Vin in fata dvs pentru un proiect, este vorba de o noua viziune pentru partidul nostru al reafirmarii valorilor noastre social-democrate."

14.20: Rovana Plumb, ministrul Muncii si presedintele Consiliului National al PSD, sustine foarte inflacarata discursul, cu vocea ridicata si gesticuland.

"Legea Salarizarii: Vreau sa va asigur ca nu am facut-o pentru pomana!!!" a spus ea ridican pumnul. Plumb a tipat atat de tare incat pare ca si-a pierdut vocea pentru un moment.

  • In timpul discursurilor, Liviu Dragnea se plimba pe holuri si se fotografiaza cu delegatii.

14.10 Vorbeste Marian Oprisan, liderul de Vrancea, care insa nu candideaza la nicio functie:

  • Cand l-am invitat pe Liviu Dragnea sa fie membru al PSD eu personal s-a vazut ca am avut mana buna. Acum Liviu nicolae dragnea urmeaza sa confirme toate angajamentele pe care si le-a luat.
  • PSD nu a fost niciodata comunist. A ne asocia cu comunimsnul este cea mai mare porcarie pe care am auzit-o vreodata. Noi am dat regimul Ceausescu jos!
  • Nu candidez la nicio functie. Timp de 25 de ani am condus organizatia vrancea.
  • Cred in lupta anticoruptie si o sprijin. Aceasta lupta nu poate fi castigata decat schimband sistemul.

13.50: La aceasta ora isi sustin discursurile candidatii la functia vicepresedinte. Prima care a vorbit a fost Gabriela Firea, urmata de Mihai Sturzu, Ecaterina Andronescu. Nici Liviu Dragnea nici Victor Ponta nu se afla in sala.

  • Mihai Sturzu, liderul de la tineret si candidat la vicepresedinte, cu Ion Iliescu in sala: "Sa le cerem iertare tinerilor pentru victimele mineriadelor"

13.05 Calin Popescu Tariceanu si-a concentrat discursul pe comentariile obisnuite din ultima vreme la adresa justitiei.

Dosarele lui Victor Ponta si Liviu Dragnea sunt mai degraba "politice" considera el, iar condamnarea definitiva a lui Liviu Dragnea ar reprezenta un rezultat "pervers".

"Nu pot sa nu remarc rapiditatea cu care au executat-o pe biata Mariana Rarinca" a spus el, fiind aplaudat de o parte dintre spectatori.

"ALDE a decis sa se inscrie pe liste proprii la urmatoarele alegeri", a declarat el.

12.55 Dupa discursul lui Dragnea, multi delegati au iesit pe hol.

12.07: Ia cuvantul Liviu Dragnea, in aplauzele salii.

  • Vreau sa ii multumesc lui Victor Ponta. Intr-adevar aproape toate deciziile le-am luat impreuna. Sper ca nu uiti nici tu o seara de februarie 2010 cu un viscol care adusese zapada pana la ferestre cand impreuna ne-am indeplinit niste obiectiv. (Victor Ponta aproba din cap - n.r.)
  • Am adus PSD la guvernare, noi stim sa depunem o motiune de cenzura care sa treaca. (Ponta aplauda si zambeste - n.r.)
  • Eu vreau sa continui, sa duc la bun sfarsit ce am stabilit atunci. Vreau sa fii langa mine asa cum si eu am fost langa tine.
  • Ii multumesc lui Gabi Oprea.
  • Votul de duminica a fost un moment istoric.
  • Membrii PSD s-au saturat sa li se spuna mereu "baroni", "corupti", "comunisti".
  • Votul de duminica este un moment zero de unde incepem constructia unui partid nou, autentic de stanga, care va pune pe primul loc oamenii. Este momentul sa spunem clar cine suntem.
  • Vom face politica celor care lucreaza in marile intreprinderi si a celor care lucreaza in scoli si gradinite; politica celor multi care nu au sambata si duminica libere; politica celor care inoveaza, care creeaza; celor care sunt plecati in strainatate.
  • Nu taierile de salarii a ajutat Romania atunci, ci cei care ua plecat sa munceasca in strainatate. 
  • Sa punem in centrul activitatii noastre politice comunitatea.
  • Aplicarea criteriilor de integritate ii poate dezamagi si nedreptatii pe unii din noi. Acestea sunt solutia prin care recastigam increderea oamenilor.
  • Cod de conduita: sa facem o dezbatere serioasa si sa ni-l asumam. Vreau sa PSD sa fie primul partid care rezolva aceasta problema.
  • Primul lucru pe care trebuie sa il facem ca sa redevenim partidul oamenilor este sa adoptam acest cod.
  • Sunt foarte multi oameni care vor sa se inscrie in partidul nostru. Dar sunt sefi de organizatii care vor sa pasteze organizatia doar pentru ei. Vreau sa va spun ca acest lucru va inceta.
  • Acestor tineri trebuie sa le deschidem usa ideologica a stangii.
  • PSD a facut greseli politice, strategice, erori de personal. Nu as vrea sa uitam de greseala strategica pe care am facut-o in Transilvania. Am pierdut electoratul prin aliante cu partide minoritare si radicale.
  • Sa refacem puntile rupte cu intelectualitatea de stanga.
  • Am gresit cand am cazut in razboiul mediatic declansat de Traian Basescu.
  • Va propun un gest simbolic dar sincer si profund. Multa vreme nu am avut curajul sa ne asumam istoria. Ne-am ferit sa ne asumam trecutul recent. Nu am avut curajul sa condamnam crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat greseli facute in prmii ani dupa revolutie, cum ar fi evenimentele din Piata Univeristatii.
  • Vreau sa va ridicati in picioare si sa pastram un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comuniste.
  • Lumea s-a ridicat in picioare. "Va multumesc" Aplauze.
  • Din aceasta clipa privim spre viitor.
  • ...Ramanerea la guvernare. (pauza, dupa ce se aude ceva din sala - n.r.) Cu Victor Ponta, normal. Dar sa vrea sa ramana, nu ne mai faci vreo nefacuta (Dragnea intinde mana si il arata pe Ponta pe primul rand - n.r.). Te taiem de la facebook.
  • Regionalizarea trebuie sa redevina un obiectiv al nostru. Un alt obiectiv este sincronizarea alegerilor care sa se desfasoare o data la cinci ani.
  • Stiu ca peste 60% dintre romani sunt de acord cu aceasta propunere.
  • Despre presa: Fara presa o societate este oarba. Cred ca este nevoie ca noi sa propunem masuri de sustinere pentru ca presa sa isi redobandeasca integritatea.
  • Ma gandesc la reduceri de tva, scutiri de impozite pentru angajarea jurnalistilor tineri.
  • Dragnea incheie discursul cu "Victorie in 2016", apoi coboara in sala si strange mana pe rand tuturor celor din pirmul rand. Valeriu Zgonea il saruta pe obraji.

11.31 A urcat pe scena Victor Ponta, care este aplaudat in picioare de toata sala. Se scandeaza "Ponta" pe aplauze ritmate.

  • Modelul meu in politica, Tony Blair spunea ca de 2 ori este ales in politica, prima data cand esti ales lider si a doua oara cand te retragi.
  • Asa cum dvs m-ati sprijinit, asa va voi sprijini si eu. In 2002 cand am fost ales presedinte al TSD am crezut ca mi-am atins maximul carierei politice.
  • Concurez, si sper ca nu se supara, cu Adrian Nastase, la cel mai bun Guvern de dupa 1989.
  • In 2010 eram un partid infrant, in 2015, toti cei de aici din sala am castigat foarte multe batalii: cei mai multi primari, presedinti de CJ
  • Vreau sa va multumesc, a fost cea mai mare onoare si mandrie din viata mea sa fiu presedintele PSD
  • Toate deciziile bune le-am luat impreuna. Si toate deciziile gresite le-am luat impreuna, Liviu.
  • Vorbeam cu Marian Oprisan. I-am spus 'Marian, iata se termina 5 ani si jumatete e dicatatura a lui Ponta'. Si el mi-a spus: "Aoleu...sa vedem ce vine". Inseamna ca este nevoie de un lider puternic.
  • Ii multumesc cuiva care este in sala, domnului presedinte Ion Iliescu, dar si cuiva care nu este in sala dar sper ca se uita la televizor, domnului Adrian Nastase.
  • Unii dintre noi, cum este si Liviu, platesc pentru faptul ca am indraznit sa credem ca poporul este cel mai important. Sa fiti partidul oamenilor, nu al institutiilor.
  • Liviu stie foarte bine, din prima zi, ca are mandatul meu de prim-ministru pe masa. Sunt convins ca il va folosi spre binele nostru, al tuturor. Si, deocamdata, mergem, guvernam bine si putem sa facem si in 2016 o multime de lucruri bune care sa arate ca doar PSD-UNPR-ALDE pot sa guverneze bine Romania.
  • Glumeam ca doar PSD poate sa treaca motiune de cenzura, nimeni altcineva, asa ca sa-mi spuneti cand e momentul. Sa-mi spuneti sa ne pregatim, daca e cazul. Ca noi stim sa trecem motiuni de cenzura, insa sunt absolut convins ca in aceasta formula guvernarea va merge foarte bine
  • Domnul Iliescu spunea ca partidul trebuie sa mearga mai la stanga. Se intalneste in mod ciudat, neasteptat in aceasta solicitare cu Vasile Dancu, care zice tot asa - mai la stanga. Eu o sa fiu alaturi de Adrian Nastase si o sa spun ca trebuie sa fim mai la centru, pentru ca suntem partidul care reprezinta cei mai multi cetateni din Romania 
  • Nu poti sa imparti saracia, poti doar sa creezi bunastare si sprijinind mediul de afaceri si pe oamenii care muncesc din greu.
  • In politica avem un singur adversar in continuare, tot pe Traian Basescu: este singurul care are capacitatea sa se bata cu noi.
  • PSD este ca Pasarea Phoenix. Si eu fac parte din acest partid.
     

11.25 Ia cuvantul Gabriel Oprea

  • Va multumesc pentru onoarea de a ma adresa celui mai puternic partid din Romania
  • Va multumesc pentru colaborarea ireprosabila PSD - UNPR, am aratat ca suntem oameni de cuvant si parteneri pe termen lung. Aceasta guvernare a facut bine romanilor
  • Il felicit pe presedintele PSD, prietenul meu Liviu Dragnea, pentru alegerea sa in fruntea celui mai puternic partid
  • Cred sincer in acest parteneriat. Cred ca inseamna mai mult impreuna decat ar insemna separat
  • Asa sa ne ajute Dumnezeu! (Oprea si-a facut cruce la final)

11.20 Sala este arhiplina. Exista insa si delegati care stau pe hol sau afara. Membrii din conducerea PSD se afla pe primele locuri din fata scenei.

11.13: Vorbeste presedintele Serghei Stanisev, presedintele Partidului Socialistilor Europeni.

11.07: Lucrarile Congresului au inceput, aceasta sunt deschise de catre secretarul general al partidului, Andrei Dolineaschi. Acesta este si candidat pe o pozitie de vice.

11.03: Se interpreteaza Imnul National. Gabriel Oprea, invitat la Congres, sta langa Victor Ponta si Liviu Dragnea. Langa acestia se afla si liderii ALDE Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin.

11.02 Dragnea este prezentat salii. "Doamnelor si domnilor, domnul Liviu Dragnea!" Acesta se intoarce spre sala si face cu mana.

10.55 La Congres participa si Ion Iliescu, presedintele de onoare al partidului.

Liviu Dragnea face turul salii, strangand maini si fotografiindu-se cu delegatii.

Delegatilor li s-a oferit o mapa in care se afla principiile de modificare a statutului PSD si CV-urile candidatilor. Acestia vor vota in cabine de vot instalate pe holul Salii palatului, acestea insa fiind deschise - nu au perdele.

O parte dintre candidati au impartit si pliante proprii:

10.48: Liviu Dragnea: "Candidatilor le doresc sa nu iasa vicepresedinti alesi de biletele. Nu as vrea sa mai vad biletele prin sala. Le-am tot transmis asta si sper sa inteleaga ca aceste functii ii vor face sa aiba sansa sa munceasca mai mult decat alti colegi si trebuie sa fie pregatiti de munca, incepand de maine, de la ora 11.00. De la presedintele executiv am multe asteptari, dar ca sa spun foarte simplu si foarte usor de inteles: am de la el asteptarile pe care le-a avut Victor Ponta de la mine. Ce am facut eu pentru Victor Ponta as vrea sa faca presedintele executiv pentru mine si pentru partid"

10.44 Victor Ponta a ajuns la Congres, fara sa faca declaratii jurnalistilor