Victor Ponta "minte constant si calomniaza o tara vecina", acuza ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, care considera ca atitudinea premierului roman reprezinta "rusinea Europei": "Este rusinea Europei ca Victor Ponta, care face obiectul unei investigatii penale, minte in mod constant si calomniaza o tara vecina", a declarat Peter Szijjarto, citat de MTI, potrivit Mediafax.

"Ungaria respecta toate reglementarile europene in gestionarea crizei imigrantilor; Ungaria este intr-o pozitie delicata, intrucat alte doua state membre UE incalca deliberat si ostentativ legislatia Uniunii Europene. Grecia nu este capabila sa isi protejeze frontierele, iar Croatia trimite mii de imigranti in Ungaria fara a-i inregistra", a subliniat oficialul ungar.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, in legatura cu afirmatiile ministrului ungar de Externe privind problemele sale penale, ca autoritatile ungare "se baga in jocuri interne politice" din Romania, Ponta spunand ca tara trebuie condusa de la Bucuresti, nu de la Budapesta. "Ma bucura interesul Ministerului de Externe ungar pentru politica din Romania. Deoacamdata, imi mentin opiniile care sunt similare cu ale premierului sarb, premierului croat, premierului austriac, ale Comisiei Europene, ale secretarului general ONU, si anume ca atitudinea Ungariei in aceasta criza a refugiatilor este o atitudine neeuropeana si o rusine pentru Europa si ca sa faci garduri la granita intre doua tari membre ale UE, Romania si Ungaria, este o chestiune nemaiintalnita si care nu are nicio legatura cu spiritul european, motiv pentru care o sa-mi apar tara si Guvernul", a afirmat Ponta, intrebat despre ultimele afirmatii ale ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Ponta a mai spus ca autoritatile ungare "se baga in jocuri politice interne din Romania": "Faptul ca autoritatile maghiare se baga in jocuri interne politice din Romania, eu cred ca toata lumea ar trebui sa raspunda ca si mine, si anume cu indignare. Nu cred ca este vreun sclav prin Romania, fie prin presa, fie prin politica, care sa se bucure ca ne cearta cineva de la Budapesta. Eu vreau sa ne conducem tara de la Bucuresti, nu de la Budapesta si pana acum am stiut sa o facem foarte bine."

Ministerul ungar al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul roman la Budapesta, luni, in urma declaratiilor facute sambata de ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta spunea ca ridicarea de garduri "este un gest mai degraba autist si inacceptabil", care incalca spiritul Uniunii Europene. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a reactionat spunand ca s-ar "astepta la mai multa modestie din partea unui ministru de Externe al carui premier se confrunta cu un proces. Ne-am astepta la mai multa modestie din partea unui ministru de Externe al carui premier se confrunta cu un proces (...) Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit sa se apere nu doar pe sine, ci si Europa, de multe ori. Asa va fi si acum, fie ca ministrului roman de Externe ii place sau nu."