Vicepresedintele PNL Costel Caras a afirmat vineri ca supermarketurile din Romania au aproape 100% profit dupa ce isi platesc furnizorii, ceea ce "inseamna hotie", adaugand ca, potrivit calculelor sale, marile magazine castiga 1,22 lei la un litru de lapte. El a detaliat situatia producatorilor si procesatorilor romani in raport cu supermarketurile, cu referire la productia de lapte, unde profitul ar ajunge si la 140% fata de pretul de vanzare.

Costel CarasFoto: Agerpres

"Iubesc liberalismul, munca si castigul din munca, dar asta mi se pare hotie, e imposibil sa accepti asa ceva. Ei au inghetat preturile, dar isi iau profitul de la amarati prin discounturi", a afirmat Caras intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.

"Dintr-un mare lant de magazine, pretul de plecare de la poarta fermei de lapte catre procesare este de 90 de bani. Procesatorul preia laptele, il proceseaza. Factura de transfer catre supermarket este de 2,1 lei. Pretul de vanzare la raft in supermarket este de 3,2 lei, cu TVA inclus. La primele doua preturi nu discutam de TVA. Profitul este de 48 de bani si de aici incepe marea inselatorie a Romaniei, pentru ca, bazati pe forta pe care au castigat-o din cauza faptului ca li s-a permis sa functioneze in centrul orasului si au impanzit orasele, supermarketurile cer discount sub diverse bonusuri de 35% din pretul de 2,1 lei. Am documente clare care dovedesc acest lucru. Rezulta un plus la profit de 73 de bani. Si cu 48 de bani care rezulta exact din documente, retailerul face profit de aproape 1,21 lei pe litrul de lapte, in conditiile in care fermierul il vinde cu 90 de bani. Profitul este de aproape 140% fata de pretul de vanzare. Daca scad din 2,1 lei de la procesator cei 35%, el primeste efectiv in mana 1,36 lei. Deci, practic, 90% din pretul lui este profitul supermarketului. La fel este si pentru carne, oua," a aratat viceliderul PNL.

El a precizat ca PNL sustine scaderea TVA, dar a sustinut ca "Guvernul nu a stiut sa gestioneze" aceasta situatie, "ajungand in situatii ridicole".

Cine este Costel Caras

Costel Caras este presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine si este cel care, in octombrie anul trecut, a povestit ca sotia sa a primit de la Guvernul Ponta un cupon pentru ajutoare din fonduri UE destinate persoanelor defavorizare, in conditiile in care el are o ferma de 100 de vaci si incasari anuale de peste 100.000 de lei.

De asemenea, el a devenit celebru in martie 2013, cand a aruncat opt tone de lapte pe un camp, in urma scandalului cu laptele contaminat cu aflatoxina. La vremea aceea era presedinte al Partidului Popular Agrar, partid care a fuzionat prin absorbtie cu PNL pe 16 mai 2014, cand a devenit si vicepresedinte.