Curtea Constitutionala a Romaniei va discuta sesizarile privind votul din Senat, prin care Dan Sova a scapat de arest pe 8 aprilie, dupa ce in prima faza CCR anuntase ca o va face in data de 22 aprilie.

Foto:

Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a declarat vineri, ca a primit sesizarile trimise in privinta votului de miercuri de seful statului si de liberali.

"Cei care dau legile, sa le respecte si ei", a spus Zegrean, care a precizat si ca "eu nu judec pe nimeni. Eu judec legi, nu judec dosare".

"In ziua de 26 martie 2015, Curtea Constitutionala a Romaniei a inregistrat cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public-Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte. Cererea a fost formulata de Presedintele Romaniei. De asemenea, s-a inregistrat si sesizarea cu privire la neconstitutionalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, formulata in conditiile art.146 lit. c) din Constitutia Romaniei, republicata, depusa la Curtea Constitutionala in ziua de 26 martie 2015. Ambele sesizari au primit termen de solutionare data de 8 aprilie 2015", se arata intr-un comunicat al CCR.

DanSova a scapat de arestare deoarece in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA. Din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", "contra" 67 si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru".

Potrivit regulamentului Senatului, hotararile Senatului sunt aprobate doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta.

Ce scrie in cererea trimisa de Iohannis catre CCR

Presedintele Klaus Iohannis a transmis o cererere catre Curtea Constitutionala de solutionare a "onflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte", in urma votului in Senat privind cererea procurorilor in cazul lui Dan Sova.

Intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale se precieaza ca presedintele solicita Curtii Constitutionale "sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinta blocarii activitatii puterii judecatoresti.

Atitudinea Parlamentului in cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Sova a condus la un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie," se arata in scrisoarea domnului Presedinte Klaus Iohannis.

Sesizarea dubla a PNL

"PNL a hotarat sa sesizeze CCR. Sesizarea CCR va fi depusa in cursul zilei de maine (vineri - n.r.). Avem numarul de semnaturi necesare, peste 40 de semnaturi ale senatorilor PNL, in urma carora se va formula cererea de neconstitutionalitate", a declarat, joi, prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca sesizarea de neconstitutionalitate care va fi adresata CCR are doua capete de cerere.

"Solicitam sa se constate neconstitutionalitatea art. 173 din Regulamentul Senatului, in care se prevede ca Senatul decide cu votul secret al majoritatii membrilor sai. Solicitam CCR sa constate neconstitutionalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului in cazul Sova si sa decida ca s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru aprobarea cererii, stabilit in conformitate cu articolul 2 din Constitutie, care stipuleaza ca hotararile se aproba cu majoritatea deputatilor sau senatorilor prezenti", a spus Orban.

Stire in curs de actualizare