Liderul UDMR Kelemen Hunor a anuntat joi ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania vrea sa iasa de la guvernare. Consiliul Permanent al UDMR, reunit joi dimineata in sedinta, a decis sa recomande forului suprem al partidului - Consiliul Reprezentantilor Unionali din data de 13 decembrie - iesirea formatiunii din coalitia de guvernare.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Conducerea UDMR a luat aceasta decizie inaintea votarii unei legi esentiale - legea bugetului pe 2015. UDMR a mai jucat tare si in trecut, cand se afla la guvernare, in ajunul votului pe legi importante.

In momentul de fata, PSD detine majoritatea in Parlament chiar si fara UDMR, fiind sustinut de UNPR, PC, Grupul minoritatilor nationale, parlamentarii care au trecut de la PNL la formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu, si de mare parte din fostii parlamentari PP-DD.

Presedintele UDMR a aratat ca forul maghiar a facut o analiza si a constatat ca nici guvernul Ponta si nici stabilitatea politica, nu depind de prezenta UDMR in Guvern. Kelemen Hunor a invocat drept motiv al plecarii de la guvernare nevoia formatiunii politice de a se intoarce catre alegatorii sai si de a se ocupa de problemele propriei comunitati.

Totodata, liderul UDMR a precizat ca formatiunea considera "la fel de necesar dialogul cu toate fortele politice".

Reamintim ca maghiarii au dat un puternic semnal conducerii UDMR la alegerile prezidentiale: in turul 2 au votat pentru Iohannis in masa, iar prezenta a fost mai mare decat la turul 1, cand au existat doi candidati ai comunitatii maghiare: Kelemen Hunor (DMR) si Szilagyi Zsolt (PPMT).

Principalele declaratii ale lui Kelemen Hunor:

  • Am analizat rezultatul alegerilor in ce ne priveste pe noi si am ajuns la concluzia: in ce priveste mesajul alegatorilor nostri, am inteles ca un om politic poate face 2 greseli fundamentale: Daca niciodata nu e in stare sa asculte ce ii spune alegatorii si daca de fiecare data face ceea ce crede ca asteapta oamenii de al el si nu e in stare sa ii conduca pe cei care l-au ales.
  • Trebuie sa ne intoarcem mai mult catre alegatorii nostri, catre maghiarii din Romania, care ne-au sustinut 25 de ani
  • Am facut un calcul si am constatat ca si fara noi guvernul Ponta are majoritate, nu depinde de prezenta noastra in Guvern, stabilitatea politica nu depinde de noi.
  • Nu vrem sa cream instabilitate, sa dam jos guverne.
  • Consideram la fel de necesar dialogul cu toate fortele politice.
  • Eu cred ca in continuare vom sustine toate demersurile care pentru fiecare om inclusiv pentru maghiari inseamna un pas inainte, cresterea nivelului de trai, salarii, locuri de munca, dar vrem sa mentinem tot ce am obtinut in 25 de ani in ce priveste drepturile minoritatilor - dialog permanent cu partidele poltice.
  • Recomandarea consiliului permanent pentru consiliul reprezentantilor unionali din 13 decembrie e iesirea din coalitia de guvernare.
  • Ne vom ocupa de comunitatea noastra, de problemele comunitatii noastre.

Kelemen Hunor a precizat, raspunzand intrebarilor presei, ca nu s-a discutat nicio colaborare cu opozitia actuala: "Nu a existat o astfel de solicitare, nici ei nu au cerut, nici noi nu am cerut".