Fostul presedinte Emil Constantinescu l-a felicitat marti, intr-o scrisoare deschisa, pe Klaus Iohannis pentru succesul in alegeri, apreciind ca acestuia ii revine acum sarcina de a propune un proiect "de mare anvergura" pentru tara, transmite Agerpres.

Constantinescu i-a transmis lui Iohannis ca reconcilierea nationala a cetatenilor Romaniei nu se poate realiza doar la nivelul discursului, aratand ca este nevoie de un proiect comun de mare anvergura, "care sa creeze sinergia necesara lucrului in comun si sa mobilizeze principalele forte ale natiunii noastre civice intr-o directie creatoare".

Fostul sef al statului considera ca un astfel de proiect a fost in anii '90 cel al integrarii europene si euroatlantice.

"Dupa succesul dumneavoastra in alegerile prezidentiale, pentru care va felicit, va revine sarcina deloc usoara, dupa ce ati suscitat atatea sperante de mai bine, de a propune pentru tara noastra un proiect de mare anvergura, care sa ne uneasca in jurul unei idei-forta in beneficiul Romaniei de azi si de maine. (...) Cred ca un asemenea proiect, prin care Romania sa iasa definitiv din labirintul tranzitiei si sa devina o putere europeana recunoscuta si respectata in lume, poate fi o idee in jurul careia sa ne unim", i-a scris Constantinescu presedintelui ales.

In opinia lui Emil Constantinescu, un astfel de proiect se construieste cu dificultate, in timp, si "nu este aducator de voturi, rating sau popularitate".

"Totusi, realitatea lumii de azi ne arata ca societatile traumatizate de obsesia riscurilor sunt acelea in care liderii nu sunt capabili sa explice nici misiunea proiectelor istorice, nici raportul dintre costuri si castiguri. In acelasi timp, capacitatea cetatenilor de a sustine proiecte importante nu trebuie sa fie subestimata. Trebuie cautat doar mediul cel mai potrivit pentru crearea si lansarea lor", a adaugat fostul sef de stat.

In scrisoarea adresata lui Iohannis, Constantinescu il invita la conferinta internationala "25 de ani de la prabusirea dictaturilor comuniste in Europa de Est: privind in urma, privind inainte", care va avea loc la Bucuresti, in perioada 19-21 noiembrie.

"La lucrarile care se vor desfasura la Palatul Parlamentului participa (...) numerosi lideri istorici sau contemporani ai tarilor din Europa Centrala si de Est, analisti de mare prestigiu, reprezentanti ai mediului academic, precum si un numar impresionant de tineri din tarile noastre care s-au nascut in 1989 sau in proximitatea acestui an", se mai arata in scrisoarea fostului presedinte.