In urma scandalului semnalat de HotNews.ro din sectiile de votare din Bucuresti, care au ramas fara tipizate pentru alegatorii care nu sunt din Capitala, Ministerul de Interne a anuntat ca primariile din Bucuresti au multiplicat mai multe formulare ce contin declaratii pe propria raspundere. Aceste declaratii trebuie semnate de persoanele care voteaza in alta localitate decat cea de domiciliu, iar multiplicarea lor vine dupa ce la mai multe sectii de votare acestea s-au epuizat si s-au format cozi.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anuntat duminica: "In acest moment, primariile din Bucuresti au multiplicat mai multe astfel de formulare care au inceput sa fie distribuite la sectiile de votare unde era nevoie, aceasta actiune desfasurandu-se, conform legii, cu mijloacele proprii ale primariilor", scrie Agerpres.

Reprezentantul Ministerului de Interne a sustinut ca necesarul de formulare a fost stabilit in functie de numarul utilizat la alegerile precedente, iar pe parcursul procesului electoral presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare trebuie sa solicite din timp suplimentarea numarului de formulare in momentul in care constata ca acestea sunt insuficiente fata de numarul de alegatori, relateaza Agerpres.

  • Romanii care nu se afla in localitatea de domiciliu pot sa voteze la orice alta sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Juristul Laura Stefan, expert anticoruptie, a declarat in aceasta dupa-amiaza pentru HotNews.ro ca la majoritatea sectiilor de votare din Bucuresti aceste declaratii pe proprie raspundere s-au terminat. "Oamenii au cerut sa li se permita sa scrie de mana aceasta declaratie pe proprie raspundere, respectand textul tipizatei, insa in sectie li se spune ca nu au voie sa scrie de mana. Eu le-am oferit posibilitatea sa le printez eu aceste declaratii care au fost publicate in Monitorul Oficial si apoi sa le completeze ei, dar si in cazul asta li se spune din sectii ca nu au voie si sa astepte sa fie aduse tipizate", a explicat pentru HotNews.ro Laura Stefan.

Aceasta a precizat ca nicaieri legea nu spune ca oamenii nu au voie sa completeze de mana o declaratie pe proprie raspundere si a avertizat ca "a impiedica un om sa voteze este o infractiune". "Sunt jurista si nicaieri nu spune ca trebuie sa astepti tipizatul de undeva. Anexa 4 este pe site-ul BEC-ului. Problema pe care ei o vad este ca la sectiile de votare presedintii de sectie au luat pe numar aceste declaratii. Insa pe oamenii care voteaza nu au de ce sa ii intereseze astfel de lucruri", a explicat pentru HotNews.ro juristul, care a precizat ca nu este vorba despre cazul sau. "Suntem in fata unei infractiuni, sa nu ii lasi pe oameni sa voteze", a afirmat Laura Stefan.

Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet, a declarat ca "prefectura a anuntat ca a luat masuri pentru a distribui aceste declaratii peste tot unde este nevoie". In ceea ce priveste scrierea de mana a acestor declaratii, reprezentantul BEC a sustinut ca "legea nu prevede asa ceva", refuzand sa spuna daca in opinia lui asa ceva este ilegal. "Trebuie sa completeze pe tipizat. Legea nu prevede asa ceva [posibilitatea ca oamenii sa scrie de mana declaratia pe proprie raspundere - n.red.]. Formularul a fost dat prin HG". Intrebat daca asta inseamna ca BEC considera ilegal sa scrii de mana o declaratie pe proprie raspundere, Muhulet a afirmat pentru HotNews.ro: "Spun ca prefectura trebuie sa ia masuri sa se distribuie declaratii pe propria raspundere la toate sectiile".

Prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, a declarat: "o sa dea Ministerul un comunicat, nu am nimic de comunicat", si a inchis telefonul reporterului HotNews.ro.

Citeste si: