Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad, ca tara sa doreste sa-si dezvolte, in continuare, relatiile cu Uniunea Europeana, dar si cu statele din restul lumii, daca gaseste puncte de interes comune, relateaza Agerpres. Raspunzand unei intrebari din public, Orban a spus ca Ungaria nu vrea ca Rusia sa fie izolata, dimpotriva, interesul major este ca "aceasta tara sa nu se rupa de procesul de dezvoltare, democratizare si modernizare a societatii".

El crede ca Ungaria trebuie sa aiba relatii bune cu tarile din Uniunea Europeana, dar si cu restul lumii, mentionand ca nu va marginaliza nici capitalul rusesc, nici cel venit din tarile arabe si nici din China.

"Lasand la o parte ideologiile, trebuie sa gasim acele puncte comune pe baza carora sa ne armonizam interesele cu aceste tari. Nu cred ca trebuie sa facem o alegere, trebuie doar sa vedem daca relatiile servesc sau nu intereselor Ungariei. (...) Trebuie sa avem relatii bine dezvoltate cu UE, dar si cu restul lumii, pentru ca succesul lor este si succesul nostru. Trebuie sa fim realisti in ceea ce priveste capacitatile noastre si constienti ca trebuie sa dezvoltam aceste relatii, sa cautam acele puncte unde avem interese comune", a afirmat Viktor Orban.

El a mentionat ca, in prezent, Ungaria realizeaza exporturi in proportie de 80% catre tarile din UE si ca interesul Ungariei ar fi sa se orienteze si catre partea estica a lumii, incercand sa-si extinda relatiile, mentinandu-si calitatea de stat membru cu drepturi depline al UE si NATO.

Referindu-se la proiectul South Stream, care prevede construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia catre Europa, Viktor Orban a spus ca in mod clar Ungaria este interesata ca aceasta sa traverseze teritoriul tarii, in eventualitatea in care va ocoli Ucraina. El a mentionat ca Ungaria este solidara cu Ucraina, dar nu trebuie sa piarda din vedere propriile interese.

"Trebuie sa-i ajutam pe ucraineni, suntem solidari, dar nu trebuie sa uitam de interesele noastre. Daca e nevoie ca aceasta conducta de gaze sa treaca pe la noi, sa avem relatii comerciale bune cu Rusia, atunci suntem clar in favoarea South Stream. Nu e vorba de egoism, dar in primul rand trebuie sa fim solidari cu interesele noastre", a subliniat premierul Ungariei.

Atat in discursul rostit la Universitatea de Vara, cat si atunci cand a raspuns intrebarilor din public, Viktor Orban a criticat liberalismul ca factor de structurare a societatii, pe baza caruia s-au dezvoltat statele occidentale, afirmand ca nu s-a dovedit a fi o solutie sustenabila atunci cand s-a declansat criza economica internationala.

Avand in vedere schimbarile care se produc in context international, Orban a spus ca Ungaria cauta sa-si defineasca propriul sistem care sa aduca prosperitate si stabilitate in urmatorii 20-30 ani, mentionand ca a copia Occidentul "e o dovada de provincialism".

"Daca vrem sa schimbam tot ceea ce nu ne convine in lumea care ne inconjoara, atunci trebuie sa cream un sistem care sa ne convina", a spus Viktor Orban, care a sustinut ca liberalismul care a construit statul de bunastare si-a epuizat deja resursele si 'a inceput sa se autoconsume'.

Orban a afirmat ca nu neaga valorile liberale, dar aceasta ideologie nu va fi elementul central al sistemului politic din Ungaria, atata vreme cat partidul pe care il conduce, FIDESZ, se va afla la putere, ci va contine "o abordare nationala".

Viktor Orban a participat la o dezbatere cu tema "Din povestiri, istorie", care a avut loc in ultima zi a Universitatii de vara de la Baile Tusnad. Alaturi de el s-au aflat presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt si europarlamentarul FIDESZ Tokes Laszlo.