Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost desemnat, luni, de Delegatia permanenta, drept candidatul partidului la alegerile prezidentiale din noiembrie, au declarat pentru Mediafax surse liberale.

Conform surselor citate, Iohannis a obtinut un numar de voturi aproape dublu fata de Antonescu, din partea membrilor Delegatiei Permanente.

Astfel, pentru Klaus Iohannis au optat 110 membri ai Delegatiei Permanente, in timp ce pentru Crin Antonescu au votat doar 56.

UPDATE 1: Crin Antonescu: Iohannis a fost desemnat candidat al PNL la Presedintie

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a anuntat luni ca presedintele liberalilor, Klaus Iohannis, a fost desemnat candidat al partidului la alegerile prezidentiale.

"Cunoasteti rezultatul votului. Toata lumea este multumita, dl Iohannis pentru ca a fost desemnat, partidul pentru ca a facut desemnarea, eu pentru ca ceea ce am solicitat, si anume aceasta pronuntare printr-un vot clar, corect, civilizat, elegant, s-a facut si in rest vom vedea ce se mai intampla", a afirmat Antonescu, potrivit Agerpres.

Intrebat daca il va sprijini public pe Klaus Iohannis, Crin Antonescu a aratat ca s-a pronuntat deja public in aceasta chestiune si ca raspunsul ramane valabil.

"Eu atata vreme cat sunt membru al PNL, cu atat mai mult cu cat sunt fost presedinte al acestui partid, evident ca stiu ce am de facut", a declarat Antonescu.

Intrebat daca Iohannis ar trebui sa fie ingrijorat de numarul voturilor obtinute de fostul presedinte liberal, Antonescu a raspuns: "Eu cred ca este un scor normal, in limitele normalului, nu vad de ce. Eu cred ca este un scor foarte bun, castigator. Ce voiati, sa nu voteze nimeni cu mine? Nu este ingrijorator deloc. Este un partid in care a avut loc o competitie normala, in care s-a votat intr-o procedura corecta".

Liberalul a precizat ca votul a fost secret, potrivit Statutului PNL.

De asemenea, Crin Antonescu a sustinut ca nu a pus sub semnul intrebarii proiectul prezidentiabil al lui Iohannis, deoarece acesta nu a existat.

UPDATE 2: Klaus Iohannis: Votul pentru desemnarea candidatului PNL pentru prezidentiale, absolut democratic

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni ca votul in cadrul Delegatiei Permanente privind desemnarea candidatului partidului la alegerile prezidentiale a fost "absolut democratic".

"Azi Delegatia Permanenta a luat in discutie candidatura pentru Presedintia Romaniei si am fost desemnat candidat din partea PNL. In etapa imediat urmatoare va exista o cercetare sociologica pentru a desemna candidatul dreptei. Acest lucru va fi finalizat probabil in jurul datei de 5 august", a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

El le-a multumit colegilor din Delegatia Permanenta ca au votat, indiferent pentru cine au optat si a sustinut ca votul nu a fost unul 'controversial', ci unul 'absolut democratic'.

"Nu au existat niciun fel de contre, nu au existat luari de pozitii critice. E un lucru important, fiindca aceasta lupta, cum spuneti dumneavoastra, a fost un concept care a fost vehiculat in spatiul public fara sa existe in realitate. Noi nu ne-am luptat, noi am optat. Atat Crin Antonescu, cat si eu am optat pentru candidatura. Delegatia Permanenta a transat statutar acest lucru. Am luat act, mergem mai departe ca si colegi", a aratat Iohannis.

Acesta a subliniat ca oricare va fi candidatul comun al PNL si PDL pentru alegerile prezidentiale, acesta va avea tot sprijinul liberalilor.

Transcriptul declaratiilor facute de Klaus Iohanis:

Partidul Național Liberal a avut, astăzi, ședința Delegației Permanente, pe ordinea de zi fiind câteva puncte foarte importante pentru noi: desemnarea candidatului pentru cursa prezidențială, discuții pe statutul noului partid rezultat din unificarea dreptei.

Astăzi, Delegația Permanentă a luat în discuție candidatura pentru Președinția României și am fost desemnat candidat din partea Partidului Național Liberal. În etapa imediat următoare, va exista o cercetare sociologică pentru a desemna candidatul dreptei. Acest lucru va fi finalizat probabil în jurul datei de 5 august.

După cum știți, sâmbătă vom avea congres, atât noi, cât și PDL pentru a aproba fuziunea. Având în vedere că legea specifică solicită anumite lucruri, am discutat astăzi statutul care a fost negociat, a primit un vot, practic, în unanimitate și vom prezenta Congresului acest lucru sâmbătă.

Am avut în discuție, dar deocamdată fără un vot, votul se va da sâmbătă, protocolul politic și tot până sâmbătă vom finaliza negocierea pe programul politic PNL-PDL.Dacă aveți întrebări, vă rog.

Întrebări din partea mass-media

Jurnalist: Cum comentați votul dat astăzi, 111 voturi pentru dvs, 55 de voturi pentru Crin Antonescu?

Klaus Iohannis: Le mulțumesc colegelor și colegilor din Delegația Permanentă că au venit și au votat. Le mulțumesc că au votat pentru mine, le mulțumesc și celor care au votat pentru Crin Antonescu. Și dacă a venit vorba de a detalia un pic acest vot, pot să vă spun că nu a fost un vot controversial, a fost un vot absolut democratic, în gremiul statutar care trebuie să stabilească acest lucru.

Nu au existat niciun fel de contre, nu au existat luări de poziții critice. Este un lucru important fiindcă această, cum spuneți dumneavoastră, luptă a fost un concept care a fost vehiculat în spațiul public, fără să existe în realitate. Noi nu ne-am luptat, noi am optat. Atât Crin Antonescu, cât și mine am luptat pentru candidatură. Delegația Permanentă a tranșat statutar acest lucru. Am luat act, mergem mai departe ca și colegi.

Jurnalist: Cum vi se pare scorul pe care dvs l-ați obține într-o confruntare pentru Președinția României așa cum reiese din sondajul intern care a fost prezentat în ședința Delegației Permanente? Vi se pare îngrijorător scorul obținut în interiorul Delegației Permanente de către contracandidatul dv, Crin Antonescu?

Klaus Iohannis: Amândouă mi se par foarte potrivite pentru o candidatură reușită.

Jurnalist: Ce rol va avea în campania electorală domnul Crin Antonescu, vă așteptați să pună umărul la campania dvs? Cum vedeți anunțul domnului Ghișe de a demisiona din PNL, e la nivel de intenție acum?

Klaus Iohannis: Delegația Permanentă a votat și partidul își însușește acest vot. Nu mai există niciun fel de tabere, toată lumea din PNL va lupta pentru candidatul nostru, este evident. Însă, vreau să remarc că mai avem faza împreună cu PSD, deci va trebui selectat candidatul între domnul Predoiu și mine, dar dincolo de acest lucru, oricine va fi candidat va avea tot sprijinul PNL, nici nu se pune problema.

Am aflat acum în pauză că domnul Ghișe intenționează să ne părăsească. Nu știu care este gândirea domniei sale. Îmi pare rău. Îmi pare rău pentru orice membru PNL care, din varii motive, temporare de obicei, consideră că trebuie să plece un pic din partid.

Jurnalist: Le-ați spus colegilor dvs că nu le dați emoții și că dacă veți fi desemnat candidat, veți câștiga. Pe ce vă bazați aceste afirmații având în vedere scorul obținut de Victor Ponta în acest sondaj intern și cum aveți de gând să recuperați acest avantaj pe care-l are Victor Ponta în fața dvs.

Klaus Iohannis: Ce mai importantă condiție care trebuie îndeplinită pentru a câștiga o competiție este să participi. A doua este să crezi că o vei câștiga, altfel nu are nici un rost să participi. Eu particip și cred că voi câștigat, asta le-am trimis colegilor și colegelor.

Jurnalist: Și cum îți veți convinge electoratul să vă voteze pentru că veți câștiga dacă vă votează electoratul?

Klaus Iohannis: Prin măsuri specifice și sper și un pic și cu ajutorul dumneavoastră.

Jurnalist: Domnule Iohannis, același sondaj intern a arătat faptul că aveți o notorietate destul de slabă în mediul rural. Cum va arăta campania dumneavoastră electorală?

Klaus Iohannis: Asta cu siguranță o să v-o detaliez într-o conferință de presă pe care o voi face atunci când voi fi, dacă voi fi candidatul dreptei.

Jurnalist: În negocierile cu PDL veți invoca aceste sondaj în care dumneavoastră aveți 21 de procente și Cătălin Predoiu doar 5%?

Klaus Iohannis:Nu. Nu voi invoc acest sondaj fiindcă acest sondaj a fost comandat și realizat pentru a da o imagine celor din Delegația Permanentă care trebuia să voteze astăzi. Pentru a tranșa cealaltă problemă va fi comandat un alt sondaj sau alte sondaj, asta rămâne de discutat, mâine ne întâlnim și lămurim problema.

Jurnalist: Săptămâna trecută spuneați că în ciuda înțepăturilor rămâneți prieten cu domnul Crin Antonescu. V-aș întreba acum, în ce relații sunteți cu Crin Antonescu?

Klaus Iohannis: Tot așa, nu s-a schimbat nimic.

Jurnalist: Când va fi tranșată în PNL situația doamnei Norica Nicolai?

Klaus Iohannis: Eu nu am de gând să provoc o tranșare. După părerea mea, doamna Nicolai, din nu știu ce motive este într-o fază puțin mai dificilă, eu aștept să treacă această fază dificilă.

Jurnalist:Și dacă nu trece?

Klaus Iohannis: Va trece.

Jurnalist: În protocolul de colaborare cu cei de la PDL se va preciza clar că cei de la PNL vor da prezidențiabilul, iar cei de la PDL premierul?

Klaus Iohannis: Este evident că în situația în care suntem acum, de două partide care intră într-o alianță electorală, din motive tehnice, dar nu avem o altă soluție, cineva trebuie să dea prezidențiabilul și cineva trebuie să dea virtualul candidat pentru prim ministru. Da, asta nu schimbă cu nimic abordarea pe care am avut-o data trecută când am fost întrebat. Noi acum ne concentrăm pe candidatul pentru președinția României, cealaltă chestiune sigur, va fi enunțată în protocolul politic, vom avea o formulare care este politically correct, care satisface toate solicitările, însă nu vom avea nici un fel de campanie internă pentru cine va fi candidat la primul ministru. Acum ne concentrăm pe prezidențiale.

Jurnalist: Dacă dumneavoastră veți fi candidatul dreptei, luați în considerare să anunțați un tandem la un moment dat, să spuneți că, eu cu acest premier voi merge în cursa pentru Cotroceni?

Klaus Iohannis: Dacă focus - grupurile arată că există o așteptare foarte mare pentru așa ceva putem să o luăm în discuție, dar acum nu avem astfel de planuri.

Jurnalist: Cum comentați anunțul făcut de Monica Macovei ieri că vrea să intre în cursa pentru prezidențiale?

Klaus Iohannis: Am luat act de acea declarație tot de la televizor știu. Este o problemă care trebuie să fie tranșată, dacă va fi luată în discuție în interiorul PDL-ului. Noi nu intervenim în discuții interne din PDL, cum ei nu intervin în discuții interne de la noi.

Jurnalist: Credeți că ar putea să vă bată Monica Macovei la un sondaj intern PNL – PDL?

Klaus Iohannis: Eu nu aș da acum nici un rezultat fiindcă tocmai pentru aceste lucruri vom avea câte un candidat și vom avea un studiu sociologic care ne arată cine este cel mai bine poziționat, cine are cel mai mare potențial de creștere și așa mai departe. Nu aș putea să comentez acum această chestiune, cum ea nici nu există în relația dintre PNL și PDL, la momentul acesta.

Jurnalist: Domnul președinte până pe 5 august ne putem aștepta și la surprize? Adică în afara de dumneavoastră și Cătălin Predoiu să apară cumva și un al treilea candidat surpriză al dreptei?

Klaus Iohannis: Sincer, nu mă aștept la așa ceva.

Jurnalist: Dacă de la Congresul partidului când ați fost numit oficial, instalat oficial președintele PNL, ați avut vreo discuție fie ea și telefonică cu Traian Băsescu?

Klaus Iohannis: Îmi cer scuze dacă vă corectez un pic, am fost ales președinte. Nu am avut o discuție nici live, nici telefonic, nici altfel.

Jurnalist: Dacă veți fi candidatul dreptei, ce măsuri va lua candidatul Klaus Iohannis pentru a deveni cât mai popular în acest mediu online? Victor Ponta, de exemplu, care ar fi candidatul PSD, este politicianul cu cea mai mare notorietate pe online. Ce va face candidatul dreptei pentru asta?

Klaus Iohannis: O campanie pe online, dedicată.

Bine, vă mulțumesc și vă doresc o seară frumoasă.