Motiunea de cenzura initiata de PNL, intitulata "Opriti Guvernul Ponta 3 - Guvernul coruptiei, demagogiei si minciunii", se concentreaza pe actiunile premierului Victor Ponta, acuzandu-l de coruptie, ipocrizie, atitudini impotriva justitiei si de folosirea resurselor bugetare in scop electoral, informeaza Mediafax.

In document, premierul Victor Ponta este acuzat de faptul ca a evitat sa se pronunte asupra evenimentelor din Ucraina, avand o atitudine non-combativa in raport cu Rusia.

"In mod absolut ciudat, seful Guvernului Romaniei a evitat sa se pronunte ferm impotriva practicilor de forta, alarmante, reinviate, ale Rusiei si, mai grav, a evitat, pe de alta parte, orice intalnire cu trimisi americani de rang inalt la Bucuresti (...) Desi un premier tanar, a dovedit prin atacurile sale publice, virulente, la adresa statului de drept, dar si prin tacerile sale semnificative pe marginea unor subiecte ca s-ar potrivi mai bine statutului unui premier comunist, in care Partidul sa aiba totul si sa le decida pe toate, inclusiv in justitie", sustin semnatarii motiunii de cenzura.

De asemenea, este abordat cazul presedintelui CJ Mehedinti, Adrian Duicu, suspectat de procurori de trafic de influenta realizat din cabinetul premierului.

"Victor Ponta nu numai ca nu a dezmintit niciodata traficul de influenta facut de penalul Duicu in biroul domniei sale, de la Palatul Victoria, dar s-a si solidarizat cu acesta cand a fost intrebat de presa despre arestarea lui", se arata in textul motiunii, precizandu-se ca in cazul Duicu ar fi trebuit sa se ajunga la demisia din functie a sefului Guvernului.

Parlamentarii opozitiei sustin ca atitudinea premierului "demonstreaza ca este prizonierul baronilor PSD, devenind parte a sistemului de coruptie generat de baroni".

"Pentru premierul Victor Ponta, statul de drept reprezinta o simpla metafora utilizata doar la nivel declarativ si pe site-urile de socializare, si nu un obiectiv ferm de consolidare a institutiilor statului, mai ales a celor care ar trebui sa combata flagelul coruptiei. De cateva luni incoace, Victor Ponta a imbracat haina arogantei in politica. Acest mod de guvernare aminteste de perioada 2001-2004, cand Romania era condusa de acelasi profil de prim-ministru arogant, brat la brat cu baronii rosii, in fruntea unui partid-stat care a secatuit resursele economiei romanesti", se mai precizeaza in document.

Liberalii precizeaza in textul motiunii de cenzura ca din cele doua masuri solicitate Guvernului, neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea CAS cu 5%, Ponta a ales doar prima masura care este una "cosmetizata".

"Ati ales sa adoptati numai una dintre cele doua masuri, pe cea care deranjeaza cel mai putin si doar temporar cadrul fiscal-bugetar, nu insa si pe cea mai importanta - reducerea CAS - care ar fi avut menirea sa reduca povara fiscala asupra muncii. Nici gand despre adoptarea lor la pachet, asa cum ati promis", ii transmit initiatorii motiunii lui Ponta.

Totodata, ei il acuza de premier de faptul ca a mintit, a tratat cu indiferenta si a sfidat o decizie luata la nivelul Camerei Deputatilor in privinta reducerii CAS, prin adoptarea unei rezolutii politice.

"Un premier care foloseste cadrul fiscal-bugetar drept paravan pentru incompetenta, aceasta este cea mai mare ingrijorare economica pentru Romania, dupa un an 2013 bun din punct de vedere economic (...) Victor Ponta a ratat intr-un mod nepermis sansa de a stimula cresterea economica in Romania. Dupa ce economia s-a stabilizat macroeconomic si a fost consolidata fiscal-bugetar, in Romania existau cele mai bune conditii pentru a se implementa masuri de relaxare fiscala pentru relansarea economica, in vederea stimularii cresterii economice sustenabile, crearii de noi locuri de munca si cresterii puterii de cumparare a populatiei", se mai precizeaza in textul motiunii de cenzura.

De asemenea, initiatorii spun ca pentru fiecare punct procentual pe care Guvernul Ponta "refuza sa-l ia de pe umerii intreprinzatorilor, sunt mentinute zeci de mii de locuri de munca in zona gri a economiei, in speranta ca fondurile derulate in aceasta zona vor ajunge mai lesne in buzunarele clientelei politice".

Semnatarii spun ca cea mai buna dovada a directionarii resurselor bugetare in scopuri electorale este modul in care va fi utilizata acciza suplimentara de 7 eurocenti ca carburanti, care "se va duce in sacul fara fund al bugetului de stat de unde vor fi alimentati baronii PSD", si nu pentru constructia de autostrazi.

"In timp ce fiecare baron mai coloreaza cate o autostrada pe harta si Guvernul aproba memorandumuri secrete despre utilizarea banilor europeni pentru autostrazi, MasterPlanul General de Transport este tinut bine ascuns sub pretextul unei consultari publice, pentru a alege proiectele", mai sustin initiatorii motiunii de cenzura.

Un alt subiect abordat in document priveste legea primei intabulari a terenurilor agricole, respinsa de Camera Deputatilor prin votul PSD.

"Legea primei intabulari a fost unul dintre obiectivele cu care premierul Ponta a defilat in campanie alaturi de alti fruntasi PSD, iar atunci cand au avut de dovedit, prin vot, ca a fost un angajament ferm, au ales din nou dublul limbaj si minciuna, anuland dreptul a patru milioane de proprietari de a beneficia gratuit de aceasta prevedere. Minciuna premierului Ponta cu lipsa fondurilor bugetare prin care sa fie sustinuta aplicarea intabularii gratuite este o mostra de ipocrizie ieftina", mai precizeaza documentul.

Totodata, motiunea de cenzura face referire la adoptarea legii amnistiei si gratierii, fata de care PNL a solicitat sa fie supusa votului si respinsa.

"Fara indoiala, promisiunea facuta fratilor de sange pesedisti este adoptarea legii amnistiei si gratierii. Asteptati doar momentul oportun sa o treceti de Parlament si sa va demonstrati astfel loialitatea fata de baronii omnipotenti din PSD. Exista prea multe dovezi graitoare ale pactului facut pentru salvarea baronilor rosii aflati la ananghie. In timp ce intreaga lucrare guvernamentala si de partid slujeste doar acestui scop, incercati sa ne convingeti si sa convingeti o lume intreaga ca preocuparea principala este, in fapt, relansarea economiei si crearea de locuri de munca. Nimic mai fals si mai ipocrit! Mimati grija pentru evolutia economiei si pentru soarta romanilor, cand, de fapt, nu stiti cum sa scoateti camasa cu toate scandalurile de coruptie care va macina partidul si compromit imaginea Romaniei in ochii partenerilor externi", se mentioneaza in textul motiunii.

Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu a anuntat, luni, ca textul motiunii de cenzura impotriva Cabinetului Ponta are 214 semnaturi, inclusiv din partea PDL si PPDD, dar nu si de la PMP, mentionand ca textul negociat cu liderii PDL va fi depus marti in Parlament.

El a precizat ca estimarea sa este ca prezentarea motiuniii de cenzura ar trebui sa se faca in plenul Parlamentului luni, iar joia viitoare sa aiba loc dezbaterea si votul parlamentarilor.

Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament.

De asemenea, conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, motiunea de cenzura initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor se prezinta birourilor permanente si se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, in ziua in care aceasta a fost depusa. Motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Votul asupra motiunii de cenzura este secret cu bile.