Conflictul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta este "daunator reputatiei externe a Romaniei", a declarat la RFI senatorul PSD, Mircea Geoana. El le cere sa inceteze aceasta "spirala a violentei verbale", pentru ca este "inacceptabila si contraproductiva".

Mircea GeoanaFoto: HotNews / DP

Pentru Mircea Geoana, schimburile de replici dintre Traian Basescu si Victor Ponta sunt "extrem de periculoase si de daunatoare atmosferei generale din tara, reputatiei externe a Romaniei, increderii pe care populatia, cat o mai are, in sistemul politic si in institutiile din statul roman. Este o spirala a violentei verbale, care trebuie sa inceteze. Si ma alatur mesajului pe care Inalt Prea Sfintitul Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului, l-a facut ieri, un apel la calm catre oamenii politici. E Saptamana Mare pana la urma, e o saptamana in care macar pentru cateva zile ar trebui sa inceteze razboiul politic. Cumpatare, echilibru, numai asa se fac lucruri bune. Si daca in aceste zile sfinte nu exista macar o forma de autoretinere, cred ca societatea civila, Biserica, toti oamenii lucizi trebuie sa le spuna celor care sunt intr-o astfel de situatie ca este inacceptabil, este contraproductiv si este necrestineste.

  • Geoana: Scopul politic principal al Rusiei este federalizarea Ucrainei

"Rusia nu poate sa anexeze intreaga Ucraina prin forta militara, este un risc si pentru Moscova de a merge agresiv mult mai departe. Obiectivul Federatiei Ruse este de a nu permite unor tari ca Ucraina, Moldova si Georgia sa vina cu acte-n regula catre Europa sau NATO", a mai declarat . Declaratiile au fost facute la RFI de Inaltul Reprezentant al Guvernului pentru proiecte economice strategice si de diplomatie publica, Mircea Geoana.

In opinia senatorului PSD, Mircea Geoana, "Ucraina este o tara mult prea importanta pentru a putea de o parte si de alta sa ne permitem din punct de vedere strategic sa avem razboi civil si Doamne fereste, chiar evolutii si mai neplacute! Este in mod evident o forma la fel de brutala ca in cazul anexarii Crimeei, poate un pic mai subtila, dar pe aceeasi metoda, prin care Federatia Rusa incearca sa creeze dificultati de natura politica si strategica Ucrainei, urmarind in opinia mea doua obiective. Un prim obiectiv este crearea unei stari de spirit si a unei situatii in publicul ucrainean, indiferent de optiunea acestora catre Est sau catre Vest, care sa conduca la federalizarea sau confederalizarea Ucrainei, este obiectivul strategic pe care Rusia il are in Ucraina si-n Republica Moldova, acela de a crea o situatie in care prin arhitectura constitutionala, partea prooccidentala a Ucrainei, respectiv a Moldovei sa nu poata sa ia o decizie dramatica de a se alatura UE sau NATO (...). In opinia mea, se incearca si amanarea alegerilor prezidentiale, pentru ca Rusia si partea prorusa din Ucraina nu au inca un candidat pe masura celui care pare sa se indrepte catre o victorie. Apoi, e incercarea de gasire a unei pozitii cat mai puternice la acest inceput de negociere de la Geneva de maine"

Citeste in intregime pe RFI.ro