Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, s-a intalnit, joi, cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, in cursul intrevederii oficialul roman exprimandu-si ingrijorarea cu privire la evolutia situatiei din apropierea granitelor Romaniei si, totodata, speranta ca "situatia se va rezolva pe cale diplomatica si ca nu vor fi inregistrate escaladari de ordin militar". La randul sau, diplomatul rus a dat asigurari ca "Federatia Rusa nu doreste o interventie armata in Crimeea" si ca ramane deschisa dialogului.

Calin Popescu-Tariceanu s-a intalnit cu ambasadorul rus la Bucuresti, Oleg MalginovFoto: Senatul Romaniei

Potrivit unui comunicat al Senatului, remis joi HotNews.ro, cei doi oficiali "au avut un schimb de opinii aprofundat privind importanta relatiei bilaterale romano-ruse, in ansamblu. In acest context, Presedintele Senatului Romaniei a aratat ca, in ultima perioada, au existat teme in care pozitiile celor doua parti nu au coincis si a exprimat profunda ingrijorare referitoare la evolutia situatiei din apropierea granitelor Romaniei, situatie care ar putea avea ecou si la noi in tara". De asemenea, Calin Popescu-Tariceanu "si-a exprimat speranta ca situatia se va rezolva pe cale diplomatica si ca nu vor fi inregistrate escaladari de ordin militar".

"La randul sau, ambasadorul Federatiei Ruse a confirmat ca situatia este tensionata. In acelasi timp a tinut sa precizeze ca aceasta trebuie evaluata in contextul situatiei globale din Europa dupa anii 1990, cand Rusia nu a fost acceptata la masa negocierilor pentru extinderea Uniunii Europene sau a Aliantei Nord-Atlantice spre Est", se arata in comunicat.

Referindu-se la situatia din Ucraina, "ambasadorul Oleg Sergheevici Malginov a apreciat ca, din punctul de vedere al Federatiei Ruse, actualii conducatori ai Ucrainei nu au legitimitate constitutionala si ca anumite slogane ale opozitiei ucrainieine sunt considerate a avea caracter nationalist si fascist".

De asemenea, referindu-se la minoritatea rusa din Ucraina, ambasadorul a subliniat ca, din punctul de vedere al Federatiei Ruse, este vorba despre "o integrare si nicidecum despre o decuplare".

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a "tinut sa reitereze, in cadrul intrevederii, ingrijorarea profunda pentru o posibila interventie armata a Federatiei Ruse, precizand ca o astfel de decizie este total inacceptabila. La randul sau, ambasadorul Oleg Sergheevici Malginov a asigurat ca Federatia Rusa nu doreste o interventie armata in Crimeea si ca ramane deschisa dialogului", se mai arata in comunicat.