Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca el a acceptat deja sa faca "mai multi pasi inapoi" pentru pastrarea USL, precum renuntarea la ideea ca PC sa detina un post de vicepremier, si ca va forma un alt guvern doar daca Antonescu isi retrage ministrii, transmite Mediafax. El a afirmat ca a ales deja ce anume va face, dar a reluat mesajul transmis si anterior, si anume ca este dispus sa inainteze si astazi propunerile de ministri liberali si sa pastreze Guvernul in forma USL, daca si Antonescu este de acord.

"Daca este de acord Antonescu, eu astazi ii numesc pe toti patru, in frunte cu Iohannis, ca am vazut ca am vreo problema cu Iohannis. Nu am niciun fel de problema, astazi il numesc, am mai propus de trei ori numirea lui si de fiecare data am fost refuzat. Mi-a spus ca nu este de acord sa fie numiti in formula actuala a Guvernului, ci sa mergem la restructurare in Parlament si dupa aceea sa-i numim, insa restructurarea poate fi facuta doar priun acordul celor patru partide, pentru ca mergi in fata grupurilor parlamentare, nu este o decizie doar a PNL sau doar a mea", a spus Ponta la Antena 3.

Victor Ponta a adaugat ca nu va exista un altfel de Executiv, "decat daca domnul Antonescu retrage ministri din Guvern". "Eu azi am precizat ca nu revoc niciun ministru din actualul Cabinet. (...) Categoric nu vom rupe noi USL si eu nu voi scoate niciun ministru liberal de la guvernare", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

Ponta: Am vorbit cu Basescu, mi-a zis ca asteapta stabilitate. Nu demisionez daca PNL se retrage

Premierul Victor Ponta a mai declarat ca a discutat la telefon cu presedintele Traian Basescu si ca acesta i-a transmis ca asteapta "stabilitate", fapt cu care si el este de acord, si a precizat ca nu va demisiona din postul de prim-ministru daca liberalii se retrag de la guvernare, scrie Mediafax.

"Daca as demisiona, de abia atunci inseamna ca si eu si Antonescu ii vrem binele lui Traian Basescu - o noua nominalizare (pentru postul de prim-ministru-n.r.) ar face-o Traian Basescu - categoric aceasta varianta este exclusa. Nu se pune problema sa-i dam din nou dreptul lui Basescu de a face o nominalizare", a spus Ponta la Antena 3.

El a precizat ca a discutat, miecuri, cu presedintele Basescu legat de numirea ministrilor interimari, iar seful statului i-a spus ca asteapta stabilitate, lucru cu care "evident, suntem toti de acord".

Ponta: Daca in 45 de zile PNL nu vine cu propuneri pentru portofoliile vacante, voi numi alti ministri

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca daca liberalii isi mentin punctul de vedere si nu propun pana luni ministri pentru portofoliile vacante, va astepta 45 de zile, dupa care, daca PNL refuza in continuare sa faca nominalizari, va numi "alti ministri", scrie Agerpres.

"Avem 45 de zile in care eu sunt convins ca PNL se va mai gandi o data, noi ne vom gandi si vom gasi o solutie in interesul unei guvernari stabile pentru tot anul 2014", a spus Ponta, la Antena 3. El a precizat ca, legal, are la dispozitie 45 de zile sa numeasca ministri in functie.

Premierul a explicat ca, in situatia in care PNL isi va mentine actuala pozitie, luni va numi, conform Constitutiei, ministri interimari dintre actualii membri ai Guvernului si va astepta in limita celor 45 de zile ca liberalii sa faca nominalizari pentru portofoliile respective.

Ulterior, Ponta a intervenit la Romania TV, unde a declarat ca, in situatia in care nici dupa 45 de zile PNL nu-si va schimba punctul de vedere, el va numi alti ministri.

Ponta: Iohannis nu poate fi numit, acum, pe o functie guvernamentala care nu exista

Klaus Iohannis nu poate fi numit, la acest moment, pe o functie guvernamentala care nu exista, respectiv cea de ministru de Interne si de viceprim-ministru, ci doar pe functiile apartinand PNL in actualul guvern, a declarat presedintele PSD, premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

"Eu, astazi, nu-l pot numi pe Iohannis pe o functie care nu exista, ministru de Interne si viceprim-ministru, trebuie sa mergem la restructurarea Guvernului. Astazi, puteam sa-i numesc pe cei patru pe functiile apartinand PNL in actualul guvern, dar am fost refuzat", a spus Ponta la Romania TV.

El a precizat din nou ca, daca va fi anuntata ruperea USL, atunci acest anunt nu va fi facut de el.

***

In urma cu aproape doua saptamani, PNL a propus o serie de schimbari in posturile de ministru, respectiv Klaus Iohannis - vicepremier si ministru de Interne (in locul lui Radu Stroe, demisonat in luna ianuarie), Teodor Atanasiu - ministru al Economiei (in locul lui Andrei Gerea), Eugen Nicolaescu - ministru de Finante (in locul lui Daniel Chitoiu), Cristian Busoi - ministru al Sanatatii (in locul lui Eugen Nicolaescu, propus la Ministerul Finantelor).

Presedintele Traian Basescu a semnat decretele prin care ia act de demisiile lui Daniel Chitoiu si Andrei Gerea si ii numeste interimari pe premierul Victor Ponta ca ministru al Finantelor si vicepremier si pe Constantin Nita la Economie.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca liberalii ii stau la dispozitie pana luni premierului Victor Ponta cu propunerile pe care le-au facut pentru Guvern, el acuzandu-l pe Ponta ca a inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis vicepremier.

El a precizat ca, luni seara sau marti, va exista fie Guvern USL, fie un guvern USD, "lipsit de orice legitimitate" si caruia liberalii ii vor cere "demisia imediata".