Pozitia lui Ponta-PSD: Se invoca cheltuieli uriase, decizii CEDO si se apeleaza la sentimentele populatiei

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, la Antena 3, ca o decizie in privinta unui proiect de lege privind amnistia si gratierea trebuie luata in baza unei prezentari facuta in Parlament de ministrul Justitiei pe marginea situatiei din penitenciarele romanesti si tinand cont si de condamnarile suferite de Romania la CEDO pe plangeri referitoare la conditiile de detentie.

'Stiti ca a fost un ditamai taraboi cu intrarea in vigoare a Codului penal si a Codului de procedura penala. Sunt lucruri care trebuie indreptate, (...) dar in niciun caz nu a fost vreo catastrofa. Si chestia aceasta cu amnistia si gratierea. A fost un atac al presei basiste: amnistia si gratierea, vor sa scape coruptii. Am spus de o suta de ori si mai spun o data si acum. In acel proiect care fusese propus Parlamentului in decembrie era expres prevazut ca nu se aplica la luare de mita, dare de mita, trafic de influenta si primire de foloase necuvenite, cele patru infractiuni de coruptie din Codul penal. Era scris clar: nu se aplica. Nu conteaza, daca tipi mai tare ai dreptate', a spus primul-ministru intrebat cum comenteaza pozitionarea liderului PNL, Crin Antonescu, fata de proiectul privind amnistia si gratierea, potrivit Agerpres.

Ponta a explicat ca in cadrul unei discutii cu Antonescu, intervenita la momentul la care liderul PNL a spus ca nu este de acord cu proiectul, i-a propus acestuia tratarea cu seriozitate a subiectului in sensul de a-l insarcina pe ministrul Justitiei cu elaborarea unui raport catre Parlament in care sa se argumenteze necesitatea actului normativ.

'In urma acelei discutii in care domnul Antonescu a zis, a vazut la televizor: nu e bine, nu sunt de acord, am zis: Crin, hai sa fim seriosi. Il punem pe ministrul Justitiei sa faca un raport catre Parlament in care sa spuna asa: oameni buni, parlamentari si romani, in acest moment in Romania sunt peste 30 de mii de oameni in detentie; bugetul Autoritatii Nationale pentru Penitenciare este de atatea sute de milioane, aproape un miliard; suntem condamnati la CEDO pentru modul in care stau cei de acolo. Si atunci Romania (...) trebuie sa decida: cum facem un sistem in care cel care fura un ou, de principiu, sa-i dam o pedeapsa cu suspendare, nu-l luam si-l bagam cinci ani, cel care comite o fapta cu violenta trebuie sa fie arestat chiar preventiv, nu arestam pe toata lumea preventiv. Si, cum folosim banii? In loc sa mai fac un spital civil, fac inca trei puscarii, ca banii vin tot de la oameni sa stiti. (...) Dar ca sa poti sa iei o decizie rationala, nu o decizie asa propagandistica, hai sa vina Ministerul Justitiei sa ne spuna cum s-a intamplat in alte tari, care este situatia actuala, pe baza acesteia sa luam o decizie. Ministrul Justitiei a zis: vin si va prezint in Parlament, am de primit toate datele, dupa care Parlamentul decide. Eu cred ca deciziile importante pentru Romania nu le putem lua asa, ma uit un pic la televizor si zic cam cum ar fi bine. Trebuie sa le explici oamenilor. (...) Or, cred ca decizia trebuie luata in acest fel', a subliniat premierul.

Pozitia Antonescu-PNL: Sa inchidem acest subiect. Mi se atrage atentia de la partenerii politici de la Bruxelles

"Exista din pacate niste lucruri care iata nu functioneaza si inca o data vorbesc, despre legea amnistiei, primul ministru a declarat ca nu va fi sustinuta, nu va fi reluata. Propun sa inchidem acest subiect, sa o punem pe ordinea de zi a Parlamentului, sa cautam contra sa inchidem un subiect care este o vulnerabilitate din punctul de vedere al acestei majoritati. Vad ca nu se poate", a declarat Antonescu care sustine ca i s-a atras atentia de catre partenerii politici de la Bruxelles in legatura cu amnistia.

Ministrul Cazanciuc: Amnistierea si gratierea pot fi, de principiu, o solutie daca au suport popular

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, ca amnistierea si gratierea pot fi, de principiu, o solutie daca au suport popular, in conditiile in care Romania se afla pe primul loc in UE la condamnarile CEDO pentru nerespectarea conditiilor minime din penitenciare, transmite Mediafax. Cazanciuc a precizat ca Ministerul Justitiei a emis, inainte ca el sa fie ministru, un aviz negativ la initiativa legislativa privind aministierea si gratierea.

"S-a spus foarte clar ca Romania are o ploblema cu sistemul penitenciar, cu tot ce inseamna suprapopulare. De aceea suntem, din pacate, pe primul loc in cadrul UE la condamnarile CEDO pentru nerespectarea conditiilor minime din penitenciare. De principiu, poate fi o solutie, numai ca o asemenea solutie are nevoie de dezbatere, are nevoie de acceptare populara. Altfel, este foarte greu sa decizi amnistie sau gratiere fara un suport popular", a spus ministrul Justitiei.

El a mentionat ca ministerul pe care il conduce a dat aviz negativ "pe un proiect concret".

"Daca se fac modificari, daca sunt si alte propuneri, ne putem pronunta doar cand avem un text concret. Aceasta analiza asupra conditiilor din penitenciare si asupra condamnarilor de la CEDO trebuie facuta. Ca o facem in acest cadru, ca o facem in alt cadru, nu o sa o putem evita, pentru ca altfel vom continua sa fim primul stat condamnat din Uniune care nu respecta standardele din penitenciare", a afirmat Robert Cazanciuc.

Deputatul PNL Ludovic Orban declarase anterior ca exista o "presiune sistematica" asupra liberalilor pentru a aproba legea amnistiei. "Exista o presiune sistematica asupra PNL, asupra parlamentarilor PNL pentru a se obtine un acord pentru trecerea acestei legi. (...) Evident ca exista. Revine in foarte multe discutii care nu au legatura cu subiectul", a declarat Ludovic Orban, citat pe site-ul Digi24. Crin Antonescu a declarat insa la B1 TV ca nuexista presiuni politice asupra sa in acest sens.