Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a afirmat ca in decembrie 2013, la finalul sesiunii parlamentare, a primit telefoane de la ambasade, asociatii si grupuri de interese, incat a decis sa retraga actul normativ de la votul final, citeaza Mediafax.

"Cand Bogdan (Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice a Camerei - n.r.) m-a intrebat de ce vreau sa promovez Legea lobby-ului si in ce forma, i-am zis in orice forma, important este sa dam acest semnal", a relatat Zgonea.

"Si de la opt dimineata pana la ora zece (orele de dinaintea sedintei de plen din 10 decembrie in care urma sa se supuna votului Camerei Legea lobby-ului - n.r.) am primit atatea telefoane - nu vreau sa spun de la cate ambasade si de la cate asociatii si grupuri de interese - incat am retras-o de pe ordinea de zi tocmai pentru ca noi ne-am atins scopul", a spus Zgonea.

El a aratat ca scopul sau a fost de a atrage atentia ca Romania are nevoie de o lege care sa reglementeze domeniul lobby-ului si ca parlamentarii nu pot face acest lucru singuri, fara asociatiile interesate.

"Scopul nostru a fost acela de a atrage atentia ca Romania are nevoie azi de mai multa transparenta in zona procesului legislativ si ca o lege a lobby-ului, un registru de interese sunt importante, dar nu putem sa luam aceasta decizie singuri", a spus Zgonea.

Intrebat de ce a fost sunat de reprezentantii ambasadelor, Zgonea a precizat: "Pentru ca legea, bineinteles, in forma in care este promovata, ea ameteste lucrurile".

El a spus ca Legea lobby-ului nu ar fi avut efecte, chiar daca ar fi fost votata in acea forma, intrucat procedura normativa nu era incheiata.

"Dar chiar daca era votata, procedura normativa nu este incheiata. Deci ea nu are efect pentru ca Inalta Curte, CSM poate sa o conteste la CC, presedintele poate sa o intoarca. Intotdeauna, cand vrei sa atragi atentia asupra ta si vrei sa faci o dezbatere intr-o anumita zona, folosesti aceste mecanisme. Dumneavoastra erati obisnuiti cu conferintele de presa ale presedintelui Traian Basescu. Eu folosesc alte mecanisme, tot democratice, fara sa afectez societatea romaneasca", a spus Zgonea.

Solicitat sa comenteze temerea ca o astfel de lege ar ingloba cazurile de trafic de influenta in randul politicenilor, Zgonea a raspuns: "Nu, eu cred ca un politician nu poate sa fie lobby-ist, asta sa fie foarte clar".

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat marti ca reglementarea lobby-ului este importanta, ca Guvernul sustine reglementarea si ca Parlamentul va fi parte a dialogului cu actorii interesati pentru a promova o lege acceptata de acestia.

"Eu cred ca reglementarea este importanta si am transmis un mesaj clar si din partea mea si din partea majoritatii guvernamentale. Guvernul sustine o reglementare in domeniu acceptata de toti actorii, cei interesati, adica Asociatia Registul Roman de Lobby, celelalte companii de consultanta, case de avocatura", a spus Zgonea, potrivit Mediafax.

"Parlamentul Romaniei va fi parte a acestui dialog constant. Noi vom crea o echipa din toate grupurile politice care va lucra indeaproape cu aceste societati, companii, astfel incat anul acesta, dupa 14 ani de cand ne chinuim, sa putem sa promovam o lege care sa fie moderna, care sa fie un exemplu in domeniu si care sa creeze reguli pe care altfel societatea romaneaca nu le-ar accepta", a spus Zgonea.

El a precizat ca este important ca domeniul lobby-ului sa fie reglementat in Romania.

Solicitat sa comenteze opinia reprezentantilor Asociatiei Registul Roman de Lobby, care ar prefera autoreglementarea, Zgonea a raspuns: "Normal, intotdeauna dereglementarea este preferata reglementarii. Asa s-a intamplat si cu criza finaciara care a lovit miliarde de oameni in toata lumea".