Senatorul liberal Cristian Bodea i-a propus miercuri premierului Victor Ponta sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa desfiinteze Parlamentul, dat fiind procentul de 94,6% din initiativele parlamentarilor respinse de catre Guvern, relateaza Agerpres.

Cristian BodeaFoto: Senatul Romaniei

"Azi traim intr-o republica guvernamentala. Dovada este procentul de aproape 95% al initiativelor parlamentarilor respinse de catre Guvern. Asta, in timp ce Guvernul Ponta a stabilit un record de ordonante de urgenta: 115. Ordonantele de urgenta sunt acte de forta, prin care Guvernul isi impune vointa politica", a declarat, in conferinta de presa, senatorul.

In aceste conditii, practic, afirma el, in 2013 parlamentarilor le-a fost refuzat dreptul la initiativa legislativa. "Ne prefacem ca lucram legal, ca aprobam sau respingem legile sau ordonantele, dar nu are nici un rost. Daca Guvernul nu are incredere in Parlament si domnul Ponta, impreuna cu ministrii lui, considera ca numai ei stiu ce este bine de facut si ca noi nu putem avea initiative bune, ii recomand premierului sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa desfiinteze Parlamentul. Sa jucam pe fata", a argumentat Bodea.

Prin desfiintarea Parlamentului, sustine ironic senatorul PNL, s-ar reduce cheltuielile, ar scapa ministrii de niste sarcini, nu ar mai trebui sa-si trimita secretarii de stat la Parlament, "ca ministrii si-asa nu vin", ar fi si Traian Basescu "fericit".

"Toata lumea este fericita. Asta e situatia. Si dl. Ponta nu are cum sa o nege. Asta e decizia care sta in fata liderilor USL, daca vrem sa functionam normal, dupa regulile democratice, care se aplica foarte bine in toate tarile dezvoltate. Ori, altfel, facem o democratie originala, in care ne prefacem ca avem institutii ca si ceilalti, dar conduce un singur om. Ne putinizam sau nu? Asta e intrebarea la care trebuie sa se gandeasca dl. Ponta. Numai sa ne spuna si noua", a subliniat senatorul.

Pe Ponta "nu l-a gasit ditamai subsecretarul de stat american, d-apoi eu"

Prevazand reactiile de 'urechire' in partid pentru aceste afirmatii facute in public, nu in cadrul partidului, si ca sa preintampine "dilemele morale si emotionale", senatorul a precizat ca a spus toate acestea in public pentru ca vrea sa faca "o politica sincera, pe fata, fata de cetatean", deoarece a venit vremea pentru o altfel de politica pe care s-o inteleaga si omul de rand.

"Politicienii romani trebuie sa se trezeasca: politica nu mai este o afacere rentabila. Eu sunt nou, dar cei vechi ar trebui sa se fi prins deja anul acesta ca nu mai merge cum mergea pe vremea lor. Nu mai sunt bani la guvern si justitia si-a dat drumul la caini. Cine vrea bani sa faca afaceri, nu politica. Cine nu vrea sa inteleaga ca nu mai merge cu smenuri va plati, cum au inceput sa plateasca multi", a spus Bodea.

Parlamentarul afirma ca nu are nimic de ascuns si de spus numai la partid, in spatele usilor inchise, deoarece "adevarul il vede toata tara" iar romanii nu mai pot fi mintiti atat de usor.

"Ce sa ascund? Ca ar fi normal ca premierul sa vina sa-si respecte majoritatea de 70% si sa ne dea un raport despre starea natiunii? Ca ar fi normal ca premierul si ministrii votati de noi sa ne respecte si sa nu ne dea cu tifla la ce facem in Parlament? Sa nu ne forteze sa le votam ordonantele de urgenta in timp ce ei ne refuza orice initiativa fara sa o discute cu noi? Acesta e adevarul. Il vede toata tara. Numai ei cred ca pot sa minta crezand ca romanul nu se prinde. Ba, romanul se prinde. Au uitat prea repede lectia pe care au primit-o Boc si Basescu cu Arafat", a spus Bodea.

In concluzie, Cristian Bodea afirma ca sefii lui politici nu au nici un motiv sa il pedepseasca. "Unde, in ce cadru inchis sa-i transmit premierului aceste lucruri? Sa stau pe la usa lui? Nu l-a gasit ditamai subsecretarul de stat american, d-apoi eu? Eu ii transmit pe fata, sa-mi dea raspuns pe fata. Asta asteapta cetateanul de la noi: sa vada ce facem pentru ei si sa inteleaga ce facem", a conchis senatorul liberal.