Ora 11:43 Senatorul PSD Ilie Sarbu a declarat luni ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei si alegerile europarlamentare vor avea loc pe 24 si 25 mai, transmite B1TV.

Radu StroeFoto: AGERPRES

Ora 10:47 Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a confirmat luni, inainte de sedinta conducerii USL, ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei va fi organizat concomitent cu alegerile europarlamentare, cel mai probabil pe parcursul a doua zile, transmite Agerpres. Surse din USL au declarat pentru Mediafax ca decizia organizarii simultane, in luna mai, a fost luata duminica seara intr-o sedinta restransa a conducerii USL. Practic, daca propunerile de modificare a Constitutiei vor trece la vot (vezi propunerile in documentul atasat), noul presedinte ales in decembrie 2014 va avea puterile mult diminuate fata de actualul moment, iar pozitia PSD va fi intarita, pentru ca una dintre noile prevederi constitutionale arata ca "presedintele il desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianta politica participante la alegeri care au obtinut cel mai mare numar de mandate parlamentare".

Articolul 93 din proiectul legislativ privind modificarea Constitutiei:

Alineatul (1) al articolului 103 din Constitutie se modifica si va avea urmatorul cuprins:

  • Presedintele il desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianta politica participante la alegeri care au obtinut cel mai mare numar de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. In cazul in care exista mai multe formatiuni politice care au participat la alegeri si care au obtinut acelasi numar de mandate, Presedintele il desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianta politica participante la alegeri, care au obtinut cel mai mare numar de voturi, potrivit rezultatului oficial al alegerilor

Daca referendumul pentru modificarea Constitutiei va avea loc in vara anului 2014, atunci pragul de participare pentru validare este de 50% plus unul dintre alegatorii inscrisi pe listele de vot.

Intrebat daca referendumul pentru revizuirea Constitutiei va fi organizat la aceeasi data cu europarlamentarele, Stroe a raspuns: "Da, asa este".

El a adaugat ca referendumul ar putea avea loc pe parcursul a doua zile.

Ministrul a mai precizat ca in protocolul USL se va mentiona numele candidatului aliantei la alegerile prezidentiale, precum si cel al premierului.

B1TV anunta luni dimineata ca liderii USL vor sa comaseze alegerile europarlamentare cu referendumul pentru revizuirea Constitutiei, o decizie in aceasta privinta urmand sa fie anuntata la finalul sedintei de luni a USL. Totodata, surse din USL au declarat pentru Mediafax ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei ar urma sa se desfasoare pe doua zile, cu prag de validare de 50%. Decizia organizarii simultane, in luna mai, a fost luata duminica seara, intr-o sedinta restransa, informala.

Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu urmeaza sa anunte oficial aceste decizii in cursul zilei de luni, intr-o conferinta de presa sustinuta in comun, imediat dupa sedinta oficiala a USL, convocata pentru ora 11:00.

Liderii USL au discutat, duminica seara, in cadrul unei intrevederi in format restrans, despre candidatura la alegerile europarlamentare pe liste comune, precum si despre gradul in care protocolul USL va suferi modificari, au declarat, pentru Mediafax, surse din USL.

In cadrul discutiilor la care au luat parte premierul Victor Ponta, alaturi de vicepremierul Liviu Dragnea, dar si Crin Antonescu insotit de Radu Stroe si Eduard Hellvig, a fost ridicat subiectul candidaturii pe liste comune la europarlamentare de catre liderii PSD. In schimb, liberalii au cerut ragaz de o saptamana pentru a oferi un raspuns clar si oficial al PNL, daca sustine aceasta varianta.

Totodata, liderii USL au abordat subiectul modificarilor propuse de PNL la protocolul USL. Crin Antonescu a cerut ca discutiile sa vizeze clar doar completarea acordului politic, dar nu si renegocierea ponderilor guvernamentale, au precizat sursele citate. De altfel, pe marginea modificarilor aduse protocolului USL se va discuta si luni dimineata, intr-o reuniune oficiala a celor doua partide.

De asemenea, liderii USL au mai discutat pe marginea calendarului privind modificarea Constitutiei, a pasilor pentru corectarea Legii descentralizarii, declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, precum si asupra viitoarelor modificari aduse Codului penal si legilor integritatii.

Alegerile prezidentiale din acest an ar urma sa fie organizate "undeva in luna noiembrie", astfel incat noul presedinte sa isi poata incepe activitatea imediat dupa 21 decembrie, cand expira mandatul prezidenial al lui Traian Basescu, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Revenim cu informatii